404 Sayfası Nedir? Nasıl Oluşturulur?

404 Sayfası Nedir? Nasıl Oluşturulur?

404 sayfası nedir? bir sitenin aranılan sayfasına ulaşılmadığı noktada ziyaretçilerin yönlendirilmesini sağlayan (ilgili sayfanın mevcut olmadığını aktaran) açılış sayfalarıdır. 404 sayfası normal şartlarda kullanıcı deneyimi referans alındığında olumsuz bir yapıdır. Hiçbir ziyaretçi var olmayan bir sayfaya giriş yapmayı tercih etmez. Bu doğrultuda sitenin ziyaretçi trafiği zede alabilir, site SERP’lerde (arama sonucu sayfası) olası düşüşler yaşayabilir.

404 Sayfası Nedir?

Ancak güncelleme, bakım gibi nedenlerden kaynaklı webmasterlar 404 gibi sayfa yönlendirmelerini zorunlu olarak yapmak durumundadır. Zorunlu olarak kullanılan bu yapıları yine kullanıcı deneyimini baz alarak oluşturmak site açısından faydalı bir eylem olacaktır. Yazımızın ilerleyen başlıklarında “404 sayfası nasıl oluşturulur?” konusuna ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.

404 Sayfası Neden Oluşturulur?

Webmasterlar çeşitli nedenlerden dolayı site içerisindeki sayfalara 404 bağlantısı oluşturabilmektedir. Bu noktada site ya da kullanıcı bazlı nedenler olduğunu söyleyebilmek mümkün.

  • Sunucunun randımanlı çalışmaması,
  • Sayfanın taşınmış olması,
  • İlgili sayfanın hiç oluşturulmamış olması,
  • Kullanıcının yanlış bağlantı linki yazması,
  • URL bağlantısının bozuk olması gibi sebepler nedeni ile kullanıcı 404 sayfası ile karşılabilmektedir.

404 Sayfası Nasıl Oluşturulur?

Kullanıcı deneyimi için varsayılan sunucu hatası sayfaları (404 sayfası) iyi yapılandırma olarak değerlendirilmemektedir. 404 sayfaları her ne kadar olumsuz olarak nitelendirilse de iyi bir müdahale ile kullanıcı dostu bir alan evrilebilir. Bu noktada profesyonel bir müdahale ile işinize yarayacak ideal ve efektif 404 sayfaları oluşturabilirsiniz.

404 Sayfasını Tasarlayın

404 sayfası oluşturmak için ilk olarak, sayfa tasarımı ile işe başlamalısınız. Tasarım sürecinizde mevcut ve hedef kitlenizin ilgisini çekecek standartta yaratıcı fikirler düşünmeli, bu doğrultuda fikirlerinizi değerlendirebileceğiniz birkaç taslak oluşturmalısınız.

404 sayfasının standartı, web sitenizin vizyonu ve nişi ile uyum halinde olmalıdır. Örneğin güncel bilgilerin, eğlenceli hikayelerin paylaşıldığı bir blog sitesine sahipseniz eğlenceli bir 404 sayfası tasarımı işinize görecektir. Ancak niş bir alanda hizmet veren kurumsal yapılı bir web sitesi iseniz, eğlenceli bir 404 sayfası konseptinizle uyuşmayabilir. Her koşulda ideal bir 404 sayfasının sahip olması gereken özellikler şunlardır:

  • Ziyaretçinin erişim sağlamak istediği sayfa hakkında net bir bilgi olmalıdır.
  • Ziyaretçilerin URL hatalarının minimize edilmesini amaçlayan tavsiyeler bulunmalıdır.
  • Web sitesinin önemli alanlarına erişilmesine yardımcı olacak bağlantılar yer almalıdır. (E-ticaret sitesi ise Kampanyalar sayfasına, blog sitesi ise Giriş alanına yönlendirme yapılabilir.)
  • Site içi aramayı sağlayacak arama çubuğu mutlaka yer almalıdır.

404 sayfanızın tasarımına ekleyeceğiniz ufak nüanslarla kullanıcı deneyimini önemseyen, efektif bir site olduğunuzu Google nezdinde gösterebilmeniz mümkün.

Sunucu Yapılandırmasını Sağlayın

Günümüzde sıklıkla tercih edilen WordPress, Joomla vb. CMD sistemleri (içerik yönetim sistemleri) genellikle 404 sayfaları için özel niteliklere sahiptir. Ancak kullandığınız sistem bunu destekleyici nitelikte değilse, geliştirici yardımı ile bunu sizin yapmanız gerekebilir. Bu noktada 404 sayfasını yapılandırmanın en pratik yolu, web sitesi içerisinde yer alan standart bir sayfanın kaynak kodunu kopyalamak olacaktır. 404 sayfasını göstermek için sayfanın içerik alanını değiştirebilir, diğer sayfalarla uyum halde olmasını sağlayabilirsiniz.

Apache Kullanarak 404 Sayfası Ekleme

404 sayfasını Apache yazılımı ile yüklemek isterseniz aşağıdaki işlem adımlarını takip etmeniz yeterli olacaktır:

  1. .htaccess dosyasını bulmak için FTP’yi kullanarak sitenizin kök dizinine erişim sağlamalısınız.
  2. Eğer dizin içerisinde .htaccess dosyası mevcut değilse, Not Defteri uygulaması aracılığı ile bir tane oluşturabilirsiniz. Not Defteri uygulamasını açarak dosyanın ismini .htaccess olarak kaydedin. Ardından text alanına ErrorDocument 404 /404.html metnini ekleyin.
  3. Not Defteri’nde oluşturduğunuz .htaccess dosyasını sunucunuzun kök dizinine ekleyin.

Deneme yapmak için arama motoruna www.seofd.com/deneme (halihazırda yer almayan bir sayfa) yazıp, 404 hata sayfanızın çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz.

WordPress 404 Sayfası Ekleme

WordPress altyapısına sahip bir web siteniz var ise aşağıdaki adımları uygulayarak 404 sayfası ekleyebilirsiniz.

  1. WordPress admin paneline giriş yapın.
  2. Sol taraftaki alanda Görünüm menüsüne tıklayın.
  3. Tema Düzenleyicisi butonunu tercih edin.
  4. Mevcut site temanızın içerisinde 404 şablonunun olup olmadığına bakın.
  5. Sağ tarafta bulunan 404 Şablonuna tıklayın.
  6. 404 sayfasında kullanıcıya iletmek istediğiniz mesajı yazın.
  7. Yaptığınız değişiklikleri kaydedin.

404 sayfasına kendi mesajınızı yazmadığınız takdirde varsayılan 404.php dosyası aşağıdaki gibi görünecektir.

<? php get_header (); ?>

<div id = “content”>

<h2> Hata 404 – Bulunamadı </h2>

</div>

<? php get_sidebar (); ?>

<? php get_footer (); ?>

<h2></h2> etiketleri arasına istediğiniz texti ekleyebilir, ziyaretçilerin farklı alanlara yönlenmesine yardımcı olacak bağlantı linkleri ekleyebilirsiniz. Kodun örneği aşağıdaki gibidir.

<? php get_header (); ?>

<div id = “content”>

<h2> Hata 404 – Bulunamadı </h2>

<p> Eğer Google’a gitmek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayın. </p>

<a href=”http//google.com”> Burayı Tıklayın </a>

</div>

<? Php get_sidebar (); ?>

<? php get_footer (); ?>

Sayfanızı Test Edin

404 http yanıt kodunu kontrol edebilmek için tarayıcıları kullanabilirsiniz. Bu noktada tarayıcıya giriş yaparak, www.seofd.net/404deneme şeklindeki sahte bir URL’yi yazarak 404 hata sayfanızı kontrol edebilirsiniz.

Google Analytics’te 404 Sayfanızı Analiz Edin

404 sayfanızın sizin kontrolünüz dışında hangi durumlarda açığa çıktığını ve site trafiğinizi ne ölçüde etkilediğini Google Analytics üzerinden inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, oluşturduğunuz hata sayfasının kullanıcı deneyimi açıdan hangi ölçüde başarılı olup olmadığını da tespit edebilirsiniz.

Hangi Bağlantı Linklerinde 404 Sayfasının Döndüğüne Bakın

Google Analytics üzerinden hangi sayfalar için 404 döndüğünü kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, 404 sayfasının başlık etiketinin kullanıldığı sayfaları gösterecek bir alan oluşturmaktır. Bunun için yapmanız gerekenler:

  1. GA’da oturum açın.
  2. Sol altta yer alan Yönetici butonuna tıklayın.
  3. Karşınıza açılacak sayfada sağda yer alan Görünüm alanında Kişisel Araçlar ve Öğeler sekmesinin altındaki Segmentler butonuna tıklayın.
  4. +YENİ SEGMENT ifadesine tıklayın.
  5. Açılacak sayfanın sol alt kısmında Gelişmiş menüsünün altındaki Koşullar sekmesine tıklayın.
  6. Açılış Ekranı şunu içerir: Hata 404 – Bulunamadı ibaresini ekleyerek, segmenti oluşturun.

Segment oluşturduktan sonra kullanıcı yönelimlerini raporlamak için Davranış ->Site İçeriği ->Tüm Sayfalar’a gidin. Bu alanda 404 sayfanızın nasıl performans gösterdiğini net bir şekilde görebilirsiniz.

Site trafiği açısından önemli bir nokta olan 404 hata sayfasını sitenize uygun bir şekilde yapılandırıp eklediğiniz takdirde olumsuz kullanıcı deneyimini olabildiğince minimize edebilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *