AMP nedir? AMP bir web sitesinin mobil tarafında sağladığı ziyaretçilere özel oluşturacağı sistemdir. Birincil olarak amaç tamamen hızlandırılmış ve basite indirgenmiş sayfalardır. Mobil sayfaların daha hızlı bir şekilde açılmasını amaçlayan kodlama sistemlerinin bütünüdür. Google tarafından geliştirilen bir framework aracı olan AMP’nin açık kaynak kodlu olması göze çarpan özellikleri arasındadır.
AMP Nedir?
Accelerated Mobile Pages olarak açılır, Türkçe karşılığı ise hızlandırılmış mobil sayfalar olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca AMP yöntemi özelleştirilebilir, dolayısıyla herkes tarafından geliştirilebilir. Yazımızın ilerleyen başlıklarında AMP yönteminden detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.
AMP Ne İşe Yarar?
Günümüzde mobil cihazların masaüstü ya da tablet formundaki cihazlara göre kullanım sıklığı çok daha fazladır. Bunun temel nedeni elbette ki, mobil sistemlerin daha ulaşılabilir olmasıdır. Bu sebeple de webmasterlar sitelerin mobil ara yüzlerine ekstradan önem vermelidir. AMP kodlama sistemini kullanmak bu anlamda iyi bir atılım olacaktır.
AMP sisteminin temel amacı, Google kullanıcılarına iyi bir arama motoru deneyimi yaşatmak olarak özetlenebilir. Kullanıcılar AMP yönteminin uygulandığı web sitelerine hızlı bir şekilde erişim sağlayabilmektedir. Böylece kullanıcılar başka sitelere yönelmemekte ve site yöneticileri hızdan kaynaklı olarak organik ziyaretçi kaybı yaşamamaktadır. Bu anlamda AMP kurulumu yapıldığında SEO konusunda da pek çok faydası olduğunu görebilirsiniz.
AMP SEO İçin Neden Önemlidir?
AMP kullanımı zorunlu olmamakla birlikte tamamen opsiyoneldir. Fakat e-ticaret siteleri başta olmak üzere, blog siteleri ve haber sitelerinin bu teknolojiden faydalanmasını tavsiye ederiz. Unutmayın ki vakit nakittir. Hızlı açılan, işlemlerin hızlı bir şekilde sürdürüldüğü bir web sitesi her Google kullanıcısının idealindeki site modelini oluşturmaktadır. Bu niteliklere sahip siteler her daim kullanıcılar tarafından ilgi görmektedir. Hal böyle olunca bu ilgiye tepkisiz kalamayan Google algoritmaları da arama motoru sonuçlarında bu nitelikteki siteleri daha üst sıralara taşımaktadır. Bu sayede site hızının doğrudan birçok konuya etki ettiğini söylebiliriz.
AMP Neden Kullanılır?
Sitelerin hızını anlamlı şekilde değiştiren AMP kodlama sisteminin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Site yöneticileri bu sistemi opsiyonel olarak tüm siteye ya da belli başlı sayfalara uygulayabilir. AMP kodlama yöntemi temel olarak mobil kullanımlar için tasarlanmakta olup, mobil uyumluluk problemi yaşayan web siteleri için önemli bir kurtarıcı olmuştur. AMP ile yavaş yüklenen, tasarımsal sorunlar barındıran kullanışsız siteler tarihe karışmaktadır. Sitenizde benzer sorunlar mevcutsa, AMP ile dilediğiniz şekilde iyileştirme çalışmaları yapabilirsiniz.
AMP Dezavantajları Nelerdir?
AMP, temel anlamda HTML kullanarak sitenizin kopyalarını meydana getirmenize olan tanır ve sitenizin yavaşlamasına sebep olacak faktörleri ortadan kaldırmaktadır. Sitenizi tasarımsal anlamda farklı boyuta taşır, kullanılabilir bir hale getirir. Fakat uygulamanın dezavantajlı kısımları olduğunu es geçmemeliyiz. AMP dezavantajları:
- CSS ve JavaScript sınırlandırarak, yüksek çözünürlüğe sahip grafik, animasyon gibi görsel öğeleri örtbas etmektedir. Bu durum kullanıcıları olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.
- AMP sitenin hızlı olabilmesi için önbellek içerisinde yer alan sayfaları kullanıcılara gösterir. Bu nedenle güncel sayfalara erişim sorunu ortaya çıkabilir.
- Reklam platformları ile sınırlı oranda uyuma sahip olan AMP reklam gelirleriniz adına kısıt oluşturabilir.
AMP Kurulumu Nasıl Yapılır?
AMP kurulumu nasıl yapılır?, WordPress altyapılı siteler üzerinden gerçekleştirilmesi oldukça kolaydır. Kurulum iki farklı eklenti ile gerçekleştirilebilmektedir. Seçeceğiniz iki eklentinden biri kullanmanızın ardından doğrulama işlemi yaptığınız taktirde kurulumu tamamlayabilirsiniz.
AMP For WordPress Eklentisi ile AMP Kurulumu
AMP for WordPress, AMP kullanmak için kullanabileceğiniz efektif eklentiler arasında yer almaktadır. Eklentinin nasıl kurulup kullanılacağı konusuna geçmeden önce her ihtimale karşı sitenizin yedeğini almanızın sağlıklı önlem olacağını hatırlatmak isteriz.
Eklenti kurulumu:
- WordPress paneli üzerinden Eklentiler -> Yeni Ekle kısmına gelin.
- Arama motoruna AMP for WordPress yazarak ilgili eklentiyi bulun.
- Eklentiyi yükleyin ve etkileştirin.
AMP kullanımı:
- WordPress paneli üzerinden Görünüm -> AMP kısmına gelin. Ayarlar seçeneğinden Tasarım sekmesini tercih edin. Bu işlem sayesinde AMP sitenizin görünümünü ön izlemelerini görerek, değiştirebilir ya da güncelleyebilirsiniz.
- İlgili değişikleri gerçekleştirmenizin ardından Yayımla seçeneğine tıklayınız.
- Dilerseniz AMP -> General seçeneği üzerinden Yazıları, Sayfaları ya da her ikisini de AMP formatında gösterebilirsiniz. Seçimlerini yapmanızın ardından Değişiklikleri Kaydet seçeneği işlemi sonlandırabilirsiniz.
Glue For Yoast SEO & AMP Eklentisi ile AMP Kurulumu
WordPress içerisinde en çok kullanılan Yoast SEO eklentini AMP kurulumuna dahil edebilirsiniz. Aşağıdaki işlem adımlarını gerçekleştirerek kısa süre içerisinde AMP kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
Eklenti kurulumu:
- WordPress paneli üzerinden Eklentiler -> Yeni Ekle kısmına gelin.
- Arama motoruna Glue For Yoast SEO& yazarak ilgili eklentiyi bulun.
- Eklentiyi yükleyin ve etkileştirin.
AMP kullanımı:
- Eklenti kurulumunu tamamlamanızın ardından SEO -> AMP kısmını tercih edin. Posts (Yazılar) ya da Media (Medya türleri) için AMP formatını isteyip istemediğinize dair seçim yapın. Değişiklikleri Kaydet butonuna basarak işlem adımlarını tamamlayabilirsiniz.
- Desing seçeneği üzerinden farklı ayarlara erişim sağlayarak istediğiniz kişiselleştirmeleri gerçekleştirebilirsiniz.
AMP Doğrulama İşlemi
WordPress AMP kurulumunu dilediğiniz eklenti üzerinden gerçekleştirmenizin ardından doğrulama işlemi yapmalısınız. Bu adımı gerçekleştirmeniz halinde desteklenen ilgili platformlara bağlanabilir ve kolay erişim sağlayabilirsiniz. Doğrulama işlemi ile olası AMP hatalarının da çözümü için de yardım alabilmeniz mümkün hale gelecektir. Doğrulama işlemi için yapmanız gerekenler şunlardır:
- Opsiyonel olarak tercih ettiğiniz bir web tarayıcısı üzerinden (Google Chrome’u referans aldık) sitenizin AMP formatındaki sayfasını açınız.
- #development=1 satırını sayfanızın URL’sine ekleyiniz.
- Tarayıcınızın geliştirici araçları konsolunu açınız. (Chrome için Chrome DevTools Console’u açılmalıdır.)
- Hatalar kırmızı renkte sebepleri ile gösterilmektedir. Buradan yola çıkarak iyileştirme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu işlem adımı size uzun ve zahmetli göründüyse daha pratik bir doğrulama metodu olan AMP Validator uzantısını tercih edebilirsiniz. Bu uzantıyı Google Chrome ve Opera tarayıcıları için gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
AMP Test Ederek Google Ekleyin !
AMP kurulumunun ardından Google arama motorunun web sitenizin AMP sürümünü görmesi biraz uzun sürebilir. AMP temel mantığı da bu şekildedir. Google taraflı çalışan web sitesi, sitenizi ön belleğe alarak ziyaretçilere ultra hızlı sayfa deneyimini yaşatır. Aşağıda yer alan görselde AMP’nin Search Console önizlemesini görüyorsunuz. AMP oluşturduktan 2-3 gün sonra gelecek olan bu seçenekte, AMP sayfalarınızın hatalarını, eksikliklerini vs. tüm detayları görebilirsiniz.
Test yapmak için Google AMP Test aracını kullanabilirsiniz.
AMP Nedir? AMP Kurulumu Nasıl Yapılır?, isimli yazımızda AMP kodlama sisteminin sitenize sağlayacağı avantaj ve dezavatajlarından kısaca söz ettik. İlerleyen kısımlarda ise kurulum ve doğrulama işlemlerini hangi metotları kullanarak gerçekleştirebileceğinizden bahsettik.