404 hatası nedir? web sürüsücüsünün, istenilen dosyanın web sunucusunda bulunmadığını belirten hata türüdür. Bu hata sunucu bağlantısı sorunu ile karıştırılmaktadır. Fakat 404 hatası sunucu bağlantısı olmasına karşı, talep edilen web bağlantısının ya da dosyanın erişiminin sunucuda bulunamadığı anlamına gelmektedir. Bu hata günümüz web dünyasında sıklıkla gözükür ve hatalı linklemelerden meydana gelebilmektedir.
404 Hatası Nedir? ve 404 Hatası Nasıl Düzelir?
404 hatası neden olur? sürücünün belirli bir web adresi üzerinde ziyaret ettiği sayfaya ulaşamaması ya da o sayfanın var olmadığını gösteren bir hata birimidir. Sunucu bağlantısı oluşamamasından, hatalı link adresinden veya sunucunun talep edilen bağlantıya erişim sağlayamamasından oluşabilmektedir. 404 hatası günümüzde web sitesi ziyaretlerinde hem ziyaretçilerin hem de webmasterların sıklıkla karşılaştıkları bir hata birimidir. 404 hatası nasıl düzeltilir? alt kısımda açıkladık.
404 Hatası Neden Oluşur?
404 hatasının birden fazla sebebi olabilir. 404 hatasının en sık oluşma nedenleri:
- Sayfa URL’sini (Bağlantı Adresini) Değiştirmek
- Eklenti Değişikliği
- Etiket Değişiklikleri
- Kategori Değişiklikleri
Sayfa URL’sini Değiştirmek
404 hatasının en sık görülen nedenlerinden biri olan sayfa URL değişikliği, sayfanın bağlantı adresinin değişikliğe uğrayarak, ziyaretçinin bağlantı adresine ulaşamamasına neden olmasından oluşan bir hatadır. URL değişikliği yapmanızın, arama motorunun oluşturacağı site optimizasyonuna da olumsuz etkileri olacaktır. WordPress gibi araçlar, URL değişikliğinde doğrudan yönlendirme oluşturabilmektedir.
404 Eklenti Değişikliği
Site içerisinde kurulan ve kullanılan eklentiler, doğrudan sitedeki URL yapısını ve yönlendirmeleri etkileyebilmektedir. Kullanılan eklentiler içerisinde yaptığınız değişiklikler site içerisinde ve URL adresinizde değişikliğe sebep olabilir. 404 hatası, başlangıçta eklentilerin Sitemap üzerinde oluşturacağı değişikliklerden oluşabilir. Kullandığınız eklenti paketlerini değiştirmek ve bu noktada değişiklikleri güncellemeden öncesinde yedek almak gerekebilir
404 Hatası Nedenleri: Etiket Değişikliği
404 hatalarının bir diğer gözükme sebebi de kullanılan etiketlerinin değiştirilmesi ya da kaldırılmasından kaynaklanabilmektedir. Etiket değişikliklerinde, mevcut etiket içerisinde yer alan içeriklerin güncelleme yapılarak tekrar yönlendirilmesi gerekebilmektedir.
404 Hatası Nedenleri: Kategori Değişikliği
404 hatası, mevcut içeriklerin kategori değişikliği yapılmasının ardından yanlış kategori üzerinde gözükmesinden de kaynaklanabilir. Buna ek olarak sayfanın değişikliği, yönlendirmenin yanlış yapılması, sayfanın kapatılması ve bakım süreci de 404 hatasının alınmasının sebebi olabilir. Buna ek olarak sunucudan dosyanın yanlış yönlendirmesi ya da yanlış isimlendirmesi de buna sebep olabilmektedir.
404 Hatası Nasıl Düzeltilir?
404 hatasının birden fazla sebebi olabilmektedir. Bu noktada 404 hatasının her şekilde önüne geçebilmeniz maalesef mümkün olmayacaktır. Gelecekte de olabilecek olası problemler için 404 hatası yönlendirmesi oluşturmanız gerekmektedir. Mevcut probleminizin birçok sebebi olacağı için, bu problemin önüne geçmek için yapmanız gereken temel adım, problem oluştuğunda ziyaretçiyi doğru yönlendirmek olacaktır. 404 hatasında yönlendirme yapabileceğiniz araçlar:
- Redirection,
Redirection yaparak web sitenizde kırık olan linkleri en alaklı içeriğe yönlendirmeniz hem SEO açısından hem de ziyaretçi açısından mantıklı bir hareket olacaktır.
404 Hatasının SEO’ya Etkisi
Google botları sürekli olarak web sitenize gelip, baştan aşağı taramaktadırlar. Daha önceden var olup, kalkan sayfaları da kolaylıkla tespit edebilmektedir. Dolayısıyla ziyaretçilerinize kırık linkler, 404 hataları sunduğunuz taktirde SEO konusunda puanınızı düşürecektir. 404 Sayfalarını tespit edebileceğiniz oldukça fazla sayfa eklenti ve seo aracı mevcuttur. SEO FD kırık link tespit aracı ile de 404 hatalarını bulup düzeltebilirsiniz.