Domain seçimi, mevcut sektörünüz açısından oldukça önemli bir husustur. Hedef kitle kontrolü, geri dönüşüm ve satış pazarlama stratejilerinin tümü ile iç içe olan domain (alan adı) ayrıntısı, başarınızı etkileyecek temel faktörlerden biridir.
Domain Seçimi Nasıl Yapılır?
Yanlış bir domain seçmeniz halinde geri dönüşü olmayan zararlarla yüzleşebilme olasılığınız vardır. Buna mahal vermemek adına domain seçimi konusunda gereken tüm araştırmaları yapmalısınız. Domain seçimi nasıl yapılır? isimli yazımızda, işletmeniz adına en doğru alan adı seçimi için yapmanız gerekenleri sırasıyla sizlere aktaracağız.
Domain Seçimi için 13 ipucu
Domain yani alan adı, bir internet sitesi açmanız için ihtiyacınız olan iki temel unsurdan biridir (bir diğeri ise barındırma hizmeti olarak bilinen hosting). Web sitenizi kuracağınız noktada işletmenizin misyonuna ve vizyonuna uygun bir alan adı tercihi yapmanız oldukça önemlidir. İşte domain seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler:
1. .com Uzantısını Tercih Edin
Günümüzde .net, .org, .xyz vb. tercih edebileceğiniz onlarca alan adı uzantısı mevcuttur. Siteniz için belirlediğiniz alan adı alternatifleri üzerinden, kayıtlı olmayan domainleri ve uzantıları seçmek zorundasınız. Bu nedenle .com’dan istediğiniz alan adlarına sahip olamayabilir. Dolayısıyla da yaratıcı domain oluşturma konusunda farklı uzantılar size daha cazip gelebilir. Fakat .com uzantılı web sitelerinin kullanıcıların aklında daha fazla kaldığı bilinen gerçektir. Her ne kadar istediğiniz alan adlarına erişim sağlayabilseniz de önceliğiniz .com uzantıları alan adları olmalıdır.
2. Domainde Anahtar Kelimeden Yararlanın
Anahtar kelime, bilindiği üzere SEO çalışmalarının tamamını yönlendiren yegane unsurdur. Domain içerisinde tercih edeceğiniz etklili anahtar kelimeler ile kullanıcı deneyimi adına yararlı bir site olduğunuzu arama botlarına gösterebilirsiniz. Etkili domain ile birlikte, kaliteli içerik ve kullanıcı dostu temaları da bütünleştirdiğinizde başarılı bir site olma konusunda önemli adımlar atabilirsiniz. Böylece arama motoru sonuçları sayfasında (SERP’lerde) daha üst sıralara gelebilirsiniz.
Sitemizde bulunan Anahtar Kelime Önerici isimli araçtan faydalanarak, aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimeleri öğrenebilirsiniz.
3. Domainin Kısa Olmasına Dikkat Edin
Domain seçmede anahtar kelimeler önemli bir faktör olsa da, uzun kuyruklu anahtar kelimelerden kaçınmaya çalışın. Kısa, vurgulu, sade ve akılda kalıcı nitelikteki anahtar kelimeleri tercih etmeye dikkat edin. Domainde maksimum 15 karaktere kadar kullanmaya çalışın. Aksi taktirde kullanıcıların uzun alan adları nedeni ile yazım hataları yapabilir, bu durumda sitenizde trafik kaybına sebep olabilir. Seçeceğiniz kısa ve etkili domainlerle hedef kitlenizin kolayca hatırlayabileceği bir web sitesi olabilmeniz mümkündür.
4. Kolay Okunabilir ve Yazılabilir Adlar Seçin
Domaini, okunması ve yazılmasının kolay olduğu kelimeler ya da kelime öbeklerinden tercih edin. Örneğin; Onedio domaini, kulağa her ne kadar anlamsız gelse de okuması ve yazması oldukça kolaydır. Alan adını özellikle profesyonel anlamda e-posta adresi oluşturmak için kullanacaksanız bu özelliği mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
5. Domainde Kısa Çizgi Kullanmaktan Kaçının
Kısa çizgi kullanılan alan adlarının seçiminin en temel nedeni, istenilen domainlerin daha önceden alınmış olmasıdır. Bu sayede site sahipleri istedikleri alan adını alabilmektedir. Fakat kısa çizgi içeren alan adlarının yazım hatalarına sebep olduğunu unutmamalısınız. Kullanıcıların yapacağı yazım hataları nedeni ile sitenizden başka sitelere trafik akışı gerçekleşebilir. Bu nedenle tercih edeceğiniz alan adının içerisinde kısa çizgi vb. karakterler kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca kısa çizgilerin, sitenizin ilişiğinin oluşmasını istemediğiniz spamlara etki etme olasılığı vardır.
6. Eşsiz ve Markalaşabilir İsimleri Tercih Edin
Web sitenizin alan adının benzersiz ve markalaşabilir nitelikte olmasına ekstra özen gösterin. Markalaşabilme yetkinliğine sahip alan adları ile sektör içerisindeki nişinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Böylece hedef kitlenizin aklında kalabilirsiniz. Örneğin; Amazon, Trendyol, N11 gibi domainler markalaşabilmiş, başarılı alan adları arasındadır.
7. Çift Harfli Alan Adlarından Kaçının
Domain tercihi yaparken, iki harfli alan adlarından kaçınmalısınız. Örneğin Pressetup.com gibi bir domain, kullanıcıların yazım hatası yapmasına neden olabilir. Bu durum da sitenizde trafik kaybı oluşmasına neden olabilmektedir. Presetup.com şeklinde bir tercih hem alan adınızın yazılmasını kolaylaştıracak hem de marka olma yolunda ilerlemeniz yardımcı olacaktır.
8. Alan Adında Sayı Kullanmaktan Kaçının
Alan adınızın hecelenmesi ya da telaffuz edilmesi noktasında kolaylık sağlaması adına sayı kullanmaktan kaçının. Dünya üzerinden milyonlarca kullanıcıya sahip olan Facebook, eğer www.face-book2.com gibi domaine sahip olsa bu kadar kolay yayılabilir miydi? Harflere sadık kalarak kullandığınız alan adları ile kullanıcıların aklında yer edebilmeniz daha kolay olacaktır.
9. Domain Seçerken Geniş Bir Niş Alanı Oluşturun
Domainler kullanıcılara web sitelerinin misyonları hakkında bilgi vermektedir. Fakat uzun vadede kullanacağınız domaini dar bir misyon alanı ile sınırlandırmak istemezsiniz. Bu nedenle geniş niş alanı oluşturabileceğiniz bir alan adı tercihi yapmak akıllıca bir hamle olacaktır. Örneğin, orkideblog.com gibi bir alan adı tercih ettiğiniz noktada kullanıcılarınıza orkide konusunda bilgilendirici blog yazıları yazabilirsiniz. Fakat gül ya da menekşe türündeki çiçekler için de bunu yapmanız konseptinizin dışına çıkmasına sebep olacak dolayısıyla da nişinizi sınırlandıracaktır. Bu noktada diğer çiçeklerle ilgilenen ziyaretçileri çekmenize engel olacaktır.
10. Alan Adı Oluşturuculardan Faydalanın
Global ölçekteki istatistikler değerlendirildiğinde, kullanılan ad adlarının sayısı 360 milyonu aşmıştır. Bu nedenle almak istediğiniz pek çok alan adına doğrudan sahip olabilmeniz mümkün değildir ne yazık ki. Manuel olarak aradığınız alan adını bulmak sizin için çok zaman alacak bir eylem olabilir. Bu noktada zaman tasarrufu sağlamak isterseniz, alan adı oluşturmanıza yardımcı olacak ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz.
11. Alan Adı Araştırması Yapın
Alan adı tercihi yapmadan önce, aklınızdaki adın kayıtlı olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu sayede mevcut bir marka adının aynısını ya da benzerini tercih etmediğinizden emin olabilirsiniz. Ücretsiz domain sorgulama araçlarından yararlanabilir, ekstra olarak Google aramaları da yapabilirsiniz. Halihazırda var olan bir markanın adını ve benzerini tercih etmeniz halinde çeşitli yasal yaptırımlara maruz kalabilir, maddi zarara uğrayabilirsiniz.
12. Aklınızdaki Domaini Başkası Tercih Etmeden Alın
Dijitalleşen dünyada her gün binlerce yeni alan adı alınır ve kayıtlara geçirilir. İşletmenizi yansıtacak nitelikte hoşunuza giden bir alan adı bulduysanız beklemeden almanızı tavsiye ederiz. Deyim yerindeyse alan adları gayrimenkul gibidir, zaman geçtikçe değerlenebilmektedir. Çünkü birçok insan iyi ücretler karşılığında yaratıcı marka adı ve alan adı fikirlerini satın alabilmektedir. Bu noktada hızlı davranmazsanız fikriniz başkası tarafından tercih edilebilir.
13. İkilemeler ya da Ad Tamlamalarınadan Yararlanabilirsiniz
Türkiye’de herkesin bildiği ÇiçekSepeti ve YemekSepeti’ni göz önünde bulundurun. Bu kadar kısa bir süre içerisinde başarılı olmalarının sebebi neydi? Hiç kuşkusuz akılda kalıcı ve firma olarak verdikleri misyonu yansıtan domainler tercih etmiş olmalıdır. Mevcut başarılar değerlendirildiğinde ad tamlamalarından yararlanmanız yaratıcı bir alan adı bulabilmenize fayda sağlayabilir.
Site oluşturma noktasında alan adı tercihi kulağa her ne kadar kokutucu gelse de, markanızın sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli olduğunu unutmayın. Kapsamlı bir araştırma ve beyin fırtınası süreçlerinin ardından aklınızdakini marka adına ve domaine ulaşabilmeniz hiç de zor değil. Domain Seçimi Nasıl Yapılır? başlıklı konumuzu burada sonlandırıyoruz, diğer içeriklerde görüşmek üzere.