Her yıl giderek artan e-ticaret hacminin geçtiğimiz 2020 yılında genel ticaret hacmine oranının 104,1 milyar TL’de 18,7 milyar TL gibi dev rakamlara ulaştı. Mevcut bu durum ile birlikte e-ticaret nedir, nasıl yapılır soruları sektörsel anlamda daha çok önem kazandı. Büyük hızla binlerce yıllık geleneksel çarşı pazar işleyişinin yerini almakta olan e-ticarete olan ilgi de her geçen gün katlanarak artmaktadır.
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret nedir? Elektronik Ticaret teriminin kısaltması olarak literatüre geçmiştir. Çevrimiçi ortamda mal ve hizmetlerin alım satımı, reklam ve tanıtımından başlayıp nakliye yönetimi ve ödeme süreçlerini de kapsayan iş sahasıdır. E-ticareti, satıcı ve alıcıların mobil cihazlar ve bilgisayarlar aracılığı ile sanal ortamda iletişim kurup ticaret yapabildiği bir tür modern pazar olarak tanımlayabiliriz.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-Ticaret Nasıl Yapılır? Siz de e-ticarete ilgi duyuyor, internet teknolojilerinin sağladığı imkânlardan yararlanarak bir iş kurmak veya mevcut işinizi büyütmek istiyor olabilirsiniz. E-ticarete girmeden önce bu sektör hakkında bazı temel bilgiler edinmek yol haritanızı çizmenize yardımcı olacaktır. E-ticaretin nasıl yapıldığı hakkındaki süreçleri alt başlıklarda sizlere aktarmaya çalışarak, e-ticaret nasıl yapılır konusuna değindik.
1 – Ürün Seçimi
Her ticaret türünde olduğu gibi e-ticarette de kâr esastır. Araştırmalarınıza internet üzerinde en çok hangi ürünlerin talep gördüğüne ve bu ürünlerin maliyet – kâr analizlerine odaklanarak başlayabilirsiniz. E-ticarete atılmak istiyorsanız satacak bir ürününüz olmalıdır. Bu ürünü belirlemek için pazar araştırması yapmanız, piyasa hakkında fikir sahibi olmanıza olanak tanıyacaktır. Halihazırda bir işletmeniz var ve geleneksel yöntemlerle ticaret yapıyor da olabilirsiniz. Bu noktada e-ticarete geçiş yaparak, satış ve pazarlama alanında şirketiniz adına gerçekleştirdiğiniz reform ürün ya da hizmetlerinizin potansiyel müşterilerinize erişim sahasını arttıracaktır.
İster kendi ürettiğiniz bir ürünü satın isterseniz bir tedarikçiden temin ettiğiniz ürünleri pazarlamak niyetinde olun, e-ticarete girmeden önce mutlaka piyasa analizi yapmanız gerekir. Ticaretini yapacağınız ürünün pazar payı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü ürün seçimi noktasında, alacağınız kararlar şirketinizin geleceğini fazlası ile etkileyecektir. Örneğin, halihazırda alım satım hacmi doygunluğa ulaşmış bir ürün tercih etmek makul seçenek değildir. Bununla birlikte marjinal fikirler ve sıra dışı ürünlerden başlamak başarılı olmanız halinde büyük getiriler vadederken, yüksek risk barındırması sebebiyle küçük sermayeli girişimciler için kaçınılması gereken bir adım olacaktır.
2 – Sermaye
Sanıldığının aksine e-ticarete girmek için yüksek bir sermayeye sahip olmak şart değildir. Başlangıç aşamasındaki masraf ve riskleri iyi analiz etmek sermaye miktarının belirlenmesindeki ana kriterdir. Her halükarda ürün temini, web hizmetlerinin kiralanması, vergiler, kargo ve nakil masrafları gibi belli başlı gider kalemlerini karşılayacak miktarda sermayeye ihtiyaç duyacaksınız.
3 – Şirket Kurmak
E-ticarete atılımda bulunmadan önce bir şirket kurmanız gerekir. İnternet üzerinde satışı yapılan ürünlerden elde edilen gelirler vergiye tabidir ve faturalandırılması gerekir. Kredi kartı aracılığıyla ödeme almak için sanal pos’a, sanal pos içinse şirket kurulum belgesine ihtiyacınız var. E-ticaret özelinde çalışan şirketlerle diğer alanlarda faaliyet gösteren şirketler arasında kurulum bakımından bir fark yoktur. Tercih edeceğiniz üzere şahıs şirketi veya sermaye şirketi kurmanız mümkün. Her şirket türünün kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır.
Bir şirket kurmadan önce mali danışmanlık hizmeti almanız bilgi sahibi olmanızı sağlar. Şahıs şirketi kurmak diğer şirketlere göre nispeten daha basittir. Bir şahıs şirketi güncel rakamlarla Ticaret Odası kaydı dahil yaklaşık 800 liralık masrafla kurulabilmektedir. E-ticaret şirketlerinin giderleri, her bir şirketin kendine özgü şartlarına ve hacmine göre değişiklik arz eder. Bununla birlikte düzenli şirket giderleri aşağıdaki gibidir:
Aylık periyotta;
- Çalışanların sigorta primi
- Mali danışmanlık ücreti
- Bağkur primi
- KDV
Üç aylık periyotta;
- Geçici vergiler
- Stopaj
Yıllık periyotta;
- Ticaret odası aidatı
- Noter tasdik giderleri
- Kurumlar vergisi ya da gelir vergisi
4 – Web Sitesi
İnternet üzerinde farklı sektörlerden binlerce satıcının katılıp ürettikleri mal ve hizmetleri pazarlayabildikleri pek çok büyük satış sitesi vardır. Dilerseniz bunlardan birine üye olup abonelik ücreti ve belirli bir kar payı ödeyerek müşterilerinize ulaşabilir ve ürünlerinizi satabilirsiniz. Bağımsız bir satıcı olmak ve yalnızca sizin ürünlerinizin bulunduğu bir mecrada e-ticaret yapmak isterseniz de bir web sitesi kurmalısınız. Web sitesi kurmak için ilk etapta alan adına (domain) ihtiyacınız olacak. Alan adı firmanızın internet ortamındaki ismidir. Alan adı seçiminde, satış yapmak istediğiniz sektöre işaret eden, kısa ve akılda kalıcı kelimeler tercih etmelisiniz. Halihazırda satış yapmakta olduğunuz işletmenizin ismini alan adı (eğer daha önce bir başkası tarafından alınmadıysa) olarak kullanabilirsiniz.
Bir web sitesi kurma yolundaki önemli adımların başında, bir sunucu üzerinden alan adı kiralamak gelir. Web siteniz tüm içeriğiyle birlikte bu sunucu alanı içinde bulunur. Sunucu tercihinde “.com” gibi yaygın alan adı uzantılarının dışında, “.store”, “.shop” gibi sitenizin ticari amaçlı olduğunu doğrudan ima eden seçenekler de vardır. Dilerseniz e-ticaret için web hizmeti paketleri satan firmalarla da anlaşabilirsiniz.
5 – Hedef Kitlesi
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları ve reklamlar e-ticaret sitenizi görünür kılar. Ziyaretçi sayısının çokluğu aynı oranda kâr edebileceğiniz anlamına gelmez. Ürünlerinizi satın alma potansiyeli olan az sayıda kişi rastgele ziyaret eden binlercesine göre daha çok kâr etmenizi sağlar. Bunun için hedef kitlenizi iyi tanımalısınız. Beklentilerini ve yönelimlerini takip edip doğru analiz edebilirseniz, bu verilere uygun bir pazarlama stratejisi izlemeniz mümkün olur. Anket yapmak müşteri kitlesinin taleplerini ayrıntılı ve istatistiksel olarak okuyabilmenizi sağlar. Siteniz üzerinde sosyal medya hesaplarınıza ve hesaplarınızda sitenize yönlendirmelerin bulunması hedef kitlenizle birebir iletişiminiz ve erişilebilirliğiniz bakımından önemlidir. Sektörünüzle ilgili tanınmış influencerlar ile irtibata geçerek hedef kitlenize erişiminizi maksimize edebilirsiniz.