SEO Rakip Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO Rakip Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

İyi planlanmış ve profesyonelce yürütülen SEO süreci, size ya da şirketinize başarıyı getiren şey olabilmektedir. Ancak arama motoru optimizasyonunun (SEO) optimum başarıya ulaşabilmesi için temel gereksinimlerden biri, öncelikli olarak SEO rakip analizi yapmaktır. Bu, alanınızda rekabet olup olmadığını, rakiplerin kim olduğunu ve başarılı olmak için arama motoru optimizasyonu alanında neler yapıldığını öğrenebilmeniz için gereklidir. Peki SEO rakip analizi nedir?, nasıl yapılır?

“Rakiplerimin sıralaması neden benden daha iyi?” sorusu SEO çalışmaları hakkında az çok bilgi sahibi olan ya da bu alan hakkında henüz yeni yer bulan kişilerin en fazla sorduğu sorulardan birisidir. Bunun cevabı bazen çok karmaşıktır ve kapsamlı analiz gerektirir. Ancak potansiyelin ortaya çıkarılması ve sürdürülebilir bir SEO stratejisi geliştirme söz konusu olduğunda bile, bir SEO rakip analizi yapmak önemlidir.

SEO Bağlamında “Rakip” Nedir?

Arama motoru optimizasyonunda en geniş anlamda aynı anahtar kelimeler için birbiriyle rekabet eden tüm domainlere “rakip” adı verilmektedir. SEO’da ana kıstas SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) üst sıralarda yer almak olduğu için, doğrudan bir rakip olup olmadığı başlangıçta önemsizdir. Pazarda, iki şirketin farklı hedef kitleleri olabilir ve birbirleriyle rekabet etmiyor olabilir, ancak aynı anahtar kelimeleri kullanırlarsa yine de rakip olurlar.

Arama sonuçlarında rakipler ile doğrudan rakipler arasında ayrım yapılır. Doğrudan rakipler, analiz için daha ilgi çekicidir ve ayrıntılı olarak incelenir, ancak tüm rakipler dikkate alınır.

SEO Rakip Analizi Nedir?

Bir SEO rakip analizi, rakiplerin arama motoru optimizasyonlarını nasıl yaptıklarını, neyi daha iyi veya daha kötü yaptıklarını ve bundan ne çıkarılabileceğini inceler. Bu analiz süreci hem OnPage optimizasyonunu hem de backlink profilini, yani OffPage optimizasyonunu incelemeyi kapsamaktadır. Aksi takdirde, başarı için hangi faktörlerin belirleyici olduğu, rakibi tam olarak neyin daha iyi yaptığı ve belirli bir alanın neden bu kadar iyi olduğu değerlendirilemeyecektir.

SEO rakip analizi şu bölümlerden oluşmaktadır:

  • Teknik SEO analizi: Rakipler teknik olarak ne kadar iyi konumlandırılmış?
  • Anahtar kelime analizi: Rakipler hangi anahtar kelimeler için sıralamada daha iyi konumda? Şimdiye kadar SEO stratejisinde hangi anahtar kelimeler dikkate alınmış?
  • İçerik analizi: Rakipte hangi içerik stratejisi görülebilir? Ne tür içerik var, bu içerik neye benziyor ve ne kadar iyi çalışıyor?
  • Backlink analizi: Rakibin backlink profili nasıl? Hangi alanlardan kaç tane backlink var? Bu bağlantıların özellikleri nelerdir? Potansiyeller nasıl ortaya çıkarılabilir?

Bu soruların tüm cevapları daha sonra özetlenir ve değerlendirilir.

SEO Rakip Analizi Neden Yapılır?

SEO rakip analizini yapmanın iki temel sebebi bulunmaktadır: Bir yandan, rakiplerinizin kim olduğunu öğrenmek için SEO rakip analizini kullanabilirsiniz. Öte yandan, SEO konseptlerine bir göz atabilir ve rakiplerden SEO stratejileri edinebilirsiniz. Bu analiz sadece rakiplerin neyi iyi yaptığını bulmakla ilgili değil, daha önemlisi, sizin neleri daha iyi yapmadığınızı bulmakla ilgilidir. Çünkü elde ettiğiniz verilerle sonunda bu süreci daha iyi yürütebilir, rekabette öne çıkabilir ve böylece kendi başarınızı artırabilirsiniz. Ayrıca önemli anahtar kelimelerle ilgili ilk bilgilere rakip analizi ile ulaşılabilmektedir.

Peki SEO rakip analizinin klasik rekabet analizinden farkı nedir? SEO rekabet analizi aynı zamanda rakiplerin bir analizidir. Ancak, yalnızca arama motoru optimizasyonu alanıyla ilgilidir ve genellikle müşteri bulmak veya yeni ürünler geliştirmek gibi diğer faktörleri içerir. SEO rakip analizinin bir parçası olarak, gelecekte Google vb. platformlarda çok iyi bir sıralama elde etmek için arama motoru optimizasyonuna odaklanırsınız.

SEO Rakip Analiz Nasıl Yapılır?

Her ajans ve her SEO uzmanının kesinlikle kendi süreçleri ve kanıtlanmış araçları vardır, bu nedenle bu genel bakış yalnızca bir örnek olarak anlaşılmalıdır ve tek geçerli yöntem değildir.

Rakipleri Tanımlama

Arama motoru optimizasyonunda rakip derken ne demek istediğimizi yukarıda açıklamıştık. Yeni müşterilerle olan SEO sürecimiz her zaman bilinen rakipler hakkında sorular sormayı içerir ve neredeyse her zaman piyasada böyle algılanan ancak Google sonuçlarında pratikte hiçbir rolü olmayan rakipler vardır ve bu nedenle hiçbiri bizim için ilginç rakipler değildir.

Analiz için ön koşul, en önemli anahtar kelimelerin tanımlanmasıdır. Ticari anahtar kelimeler, tam bir resim elde etmek ve tüm potansiyeli ortaya çıkarmak için bilgilendirici anahtar kelimeler kadar ilginçtir.

Birçok rakip var, ancak hepsi sizinle alakalı değil. Hangi rakiplerin çok önemli olduğunu bulmak için önce onları tanımlamanız gerekir. Bu amaçla çeşitli analiz araçları mevcuttur:

  • Sistrix: Sistrix, rakiplerinizi belirlemek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Ardından doğru anahtar kelimeleri bulup ve içeriğinizi optimize eden Sistrix, rekabeti takip etme fırsatı sunar.
  • Ryte: Rakiplerinize detaylı bir şekilde göz atmak olmak istiyorsanız Ryte harika bir araçtır. Önce anahtar kelimeyi oraya girebilir ve ardından rekabeti görüntüleyebilirsiniz.
  • Google: Rakip bulmak için Google’ı da kullanabilirsiniz. Google arama ücretsizdir, arama çubuğuna istediğiniz anahtar kelimeyi girin ve sonuçları alın. Ardından, en üst sıralarda hangi rakibin yer aldığını göreceksiniz.

Bu araçları kullanarak rakiplerini tespit ettikten sonra asıl analiz sürecine geçebilirsiniz.

Teknik SEO’yu Karşılaştırma

Geçmişte teknik önlemlerle çok şey başarılabilirken, günümüzde bu genellikle daha temel bir gerekliliktir. Başka bir deyişle: iyi bir teknik SEO, genellikle teknik hatalardan daha az etkiye sahiptir. Rakiplerin teknik SEO durumlarına bir bakış, öncelikle nasıl kuruldukları, SEO’nun aktif olarak takip edilip edilmediği veya birçok hataya rağmen alan adlarının iyi yerlerde sıralanıp sıralanmadığı hakkında bilgi verir.

Birçok teknik hata, özellikle tüm teknik hatalar ve problemler eşit olarak derecelendirilmeyeceğinden, sıralamalara mutlaka bir engel değildir. Bu nedenle, her şeyden önce, ne kadar ciddi hata olduğunu ve bunların sıralamayı etkileyip etkilemediğini değerlendirmek önemlidir.

Örneğin, bir alandaki tüm rakipler teknik olarak çok iyi konumlandırılmışsa, en azından onlara yetişmek için teknik SEO bir zorunluluktur. İstisnalar genellikle yalnızca çok uzun süredir var olan güçlü markalar ve alan adları için geçerlidir.

Teknik SEO Karşılaştırmalarının Kapsamı

Öte yandan, analiz, tüm rakiplerin birçok teknik SEO hatasına sahip olduğunu ve hala sıralamada iyi yerlerde olduğunu ortaya çıkarırsa, bu, teknik yönün en önemli şey olmadığını ve diğer faktörlerin daha önemli olduğunu gösterir. Yani rakipleri geçmek için bir şans var demektir. Teknik SEO karşılaştırmaları şu araştırmaları kapsamaktadır:

  • Alan yaşı: Etki alanı yaşı, bir web sitesinin kaç yaşında olduğunu gösterir. Google bunu önemli bir sıralama faktörü olarak görür, böylece eski web siteleri birçok durumda daha iyi sıralanır.
  • Alan otoritesi: Bu husus web sitesinin belirli bir konu için ne kadar önemli olduğu ve buna göre ne kadar alakalı olduğu hakkında bilgi sağlar. Web sitesi ne kadar alakalı olursa, Google’da iyi sıralama şansı o kadar iyi olur.
  • Organik görünürlük: Organik büyüme, web sitesinin gerçekte ne kadar değerli olduğunu gösterdiği için Google için çok önemlidir. “Organik”, web sitesinin doğal olarak büyüdüğü ve buna reklamlar ve benzerleriyle yardımcı olunmadığı anlamına gelir.
  • Trafik: Arama motoru optimizasyonunun temel amacı, organik arama yoluyla kendi sitenizde trafik oluşturmaktır. Bu sebeple trafik analizi yapmak da oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeleri ve İçeriği Karşılaştırma

SEO rakip analizinin belki de en önemli kısmı, anahtar kelimelerin ve konuların yanı sıra rakiplerin içerik stratejisinin değerlendirilmesidir. Kendi SEO stratejiniz için bundan birçok sonuç çıkarılabilir.

Anahtar kelime rekabet analizi temel olarak iki bölümden oluşur:

  • Seçilen ilgili temsili anahtar kelime grubu için çeşitli rekabet alanlarının sıralaması,
  • Rakiplerin sıralandığı, ancak sizde olmayan anahtar kelimelerin belirlenmesi.

İlk bölüm, alakalı anahtar kelimeler için rakiplerin görünürlüğünü daha iyi değerlendirmeyi mümkün kılar. İkinci bölümde, anahtar kelime potansiyelleri ortaya çıkmaktadır ve hangi anahtar kelimeleri gözünüzden kaçırdığınız bu aşamada belli olur.

İçerik analizi, farklı içerik türlerini ve içeriğin kendisini karşılaştırır ve her şeyden önce şu soruyu yanıtlar: “Rakipler arasında hangi içerikler görünür durumda ve ne kadar iyi çalışıyor?”. Burada içerik hem metinsel içerik hem de medya olmaktadır. Bir diğer ifadeyle genel olarak bunların bir kombinasyonudur.

SEO OnPage Karşılaştırma

OnPage analizi ile rakip web sitesinin kullanım kolaylığı ve içeriğinin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu bağlamda, aşağıdaki bazı şeylere yakından bakmanız gerekecektir:

  • İnternet bağlantıları ve bağlantı suyu dağıtımı: Dahili bağlantıyı kontrol etmeli ve bağlantı suyunun nasıl dağıtıldığına dikkat etmelisiniz
  • Performans ve sayfa hızını inceleme: Sayfa yükleme süreleri, Google’daki sıralama üzerinde önemli bir etkiye sahiptir, çünkü bir web sitesi ne kadar yavaş yüklenirse, iyi bir sıralama şansı o kadar kötü olur.
  • URL’leri inceleme: URL’lerin mantıksal yapısı çok önemlidir. Bu sadece Google için değil, kullanıcı için de geçerlidir. Yapı, kullanıcının yolunu bulabilmesi için mantıksal olarak anlaşılabilir olmalıdır. Aynısı çerez kullanımı için de geçerlidir. Ayrıca “Konuşan URL’ler”, yani kullanıcının anlayabileceği URL’ler kullanmalısınız.
  • Meta veri inceleme: Meta verileri, başlık etiketini, meta açıklamasını, H başlıklarını, kurallı etiketleri ve alt etiketlerini incelemelisiniz.

Bu süreçleri yerine getirdikten sonra bir diğer adıma geçebilirsiniz.

Backlink Analizi Yapma

Web sitesine işaret eden gelen bağlantılara bir göz atın. Bu size bağlantı profilinin kalitesi hakkında bilgi verebilir. Bir etki alanının backlink profili birçok farklı faktörden oluşur. Backlink rekabet analizi, tüm değerleri detaylı bir şekilde karşılaştırır ve backlinkleri ve bağlantılı domainleri analiz eder. Backlink analizi sürecinde, şu soruların cevaplarına odaklanmak önemlidir:

  • Backlinkler ve bağlantı alanları hangi konu alanından geliyor? Aynı konu mu yoksa konuyla daha mı alakasız, basın sayfaları, rehberler, portallar veya ortak web siteleri mi? Farklı rakipler arasında paralellikler var mı?
  • Hangi alan adları hangi birkaç rakiple bağlantı kuruyor?
  • Hangi konular ve sayfalar özellikle sık olarak bağlantılanıyor? Arkasında belirli bir strateji var mı?
  • Linklerin özellikleri nelerdir? Anahtar kelime bağlantı metinleri kullanılıyor mu veya marka adı veya URL bağlantılı mı? Kaç tane nofollow bağlantısı var, kaç tane bağlantılı resim var?

Bu soruların cevaplarına yapılacak detaylı bir odaklanma SEO rakip analizinde backlinklerin önemini de kavramanıza olanak tanıyacaktır

Kullanıcı Deneyimi Analizi Yapma

Kullanım kolaylığı, Google için en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Bu nedenle, rakip web sitelerinin kullanıcı deneyimine göz atmanız oldukça faydalı bir hamle olacaktır. SERP’lerde iyi bir sıralama elde etmek için web sitenizde daha iyi yapabileceğiniz şeyleri öğrenmek için diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki faktörlere bir göz atın.

  • Web sitesinin ilk izlenimi nedir? Modern mi yoksa geleneksel mi görünüyor?
  • Düzen net bir şekilde yapılandırılmış mı ve size hitap ediyor mu?
  • Rakibin web sitesiyle ne yapmaya çalıştığını görüyor musunuz?
  • Menü yerleşimi sizde mantıklı bir izlenim mi bırakıyor yoksa çok karmaşık ve kafa karıştırıcı mı görünüyor?
  • Rakip, harekete geçirici mesaj ve butonlar kullanıyor mu?
  • Web sitesi müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik mi? Oturum açma alanları ve iletişim formları nasıl tasarlandı? Canlı sohbet bölümü var mı? Rakip bir blog alanı veya bir haber bülteni sunuyor mu?

Unutmayın, bu soruların yanıtlarını önyargılı bir rakip olarak değil, bir kullanıcı olarak vermelisiniz ve kesinlikle kendinize karşı dürüst olmalısınız. Kullanıcı deneyimi analizinde kilit nokta, dürüst bir analizden geçer.

Sonuç

SEO rekabet analizinden aldığınız değerlendirmelere göre artık kendi arama motorunuzu ve online pazarlama stratejinizi geliştirebilirsiniz. Deneyimli bir SEO ajansıyla çalışıyorsanız, size eylem için net bir öneri vereceklerdir.

Peki rakip analizini normal şartlar altında kim yapmaktadır? Tabii ki, SEO rakip analizini kendiniz gerçekleştirme veya bunu yapması için çalışanlarınızdan birini işe alma opsiyonunuz bulunmaktadır. Ancak, SEO süreçlerine aşina değilseniz ve önce kendi SEO sürecinizi tanımanız gerekiyorsa, bu sadece zamanınızı değil, aynı zamanda beklenmedik şekilde yüksek bir miktar paranızı da boşa harcamanıza sebep olabilir. Bu nedenle profesyonel bir SEO ajansına yatırım yapmanız faydalı olabilir. Bütçeniz orada mantıklı bir şekilde kullanılacak ve kısa sürede profesyoneller sizden mümkün olan en iyi sonucu alacaktır.

Rakip analizi ile diğer şirketlerin zayıf noktalarını belirleyerek, çevrimiçi varlığınızı geliştirebileceğiniz başlangıç ​​noktaları bulabilirsiniz. Bununla birlikte rakip analizi etkili pazarlama stratejileri geliştirmek için de kullanılabilir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *