Web sitelerinin başarıya giden yolda kullanıcı deneyimine önem vermesi gerekir. Kullanıcı deneyimi, bir web sitesinin tüm detaylarıyla optimize edilmesini gerektiren durumu ifade etmektedir. SEO çalışmaları olarak adlandırılan optimizasyon işlemleri, web sitelerinin gelişiminde çok önemlidir. Bu doğrultuda incelenen kullanıcı davranışları, site hızının hemen çıkma oranlarını direkt olarak etkilediğine işaret etmektedir. WordPress tabanlı web sitelerinin yöneticileri, hız iyileştirme çalışmalarını birkaç eklentiyle kolaylıkla tamamlayabilir. Çünkü WordPress cache eklentileri, sitenin hızla yüklenmesini sağlamakta ve kullanıcı deneyimini arttırmaktadır.
WordPress cache eklentileri, kullanıcıların talepleri doğrultusunda şekillenen bir özelliktir. Zira internet çağında insanlar, her şeye anında ulaşma ve zaman kaybetmeme beklentisinde olmaktadır. Eğer bir web sitesini yönetiyorsanız ziyaretçi trafiğini arttırmanın ve arama motorlarında üst sıralarda listelenmenin önemini bilirsiniz. Hız optimizasyonu için cache eklentileri kullanmadığınızda sayfa açılış hızınız düşecek ve hemen çıkma oranlarınız artacaktır. Dolayısıyla başarıya ulaşmanız için yoğun bir şekilde SEO çalışmalarına yönelmeniz gerekecektir.
Bu yazımızda, kullanıcı deneyimini arttıran ve arama motoru algoritmalarının beklentilerini karşılayan WordPress cache eklentileri konusuna değineceğiz. En iyi WordPress Cache eklentilerine de yer verdiğimiz yazımızı, detaylı bilgilendirme için okumaya devam edebilirsiniz.
WordPress Cache Eklentisi Nedir?
Bir web sitesine tıklandığında ziyaretçilerin belirli bir süre içeriklerin yüklenmesini beklemesi gerekir. Site hızı optimizasyonuna önem veren web sitelerinin bütün işlevleri, bir iki saniye içerisinde yüklenecektir. Dolayısıyla siteye tıklayan kullanıcılar, anında istedikleri bilgiye erişebilecek ve alternatiflere yönelme ihtiyacı duymayacaktır. Fakat sunucularının yavaş olması nedeniyle uzun süre bekletmek zorunda kalan sitelerin hemen çıkma oranları yükselecektir. Çünkü günümüzde aranılan bilgilere anında farklı bir siteden ulaşmak mümkündür. Peki, yüklenme ve açılış süresini kısaltmak için ne yapılması gerekir?
WordPress tabanlı web siteleri dosya, resim, video, başlık, içerik gibi ögelerini ziyaretçilerine hızla teslim edebilmek için bazı eklentiler kullanmalıdır. Bu soruna çözüm olarak cache (önbellek) adı verilen eklentiler geliştirilmiştir. WordPress cache eklentisi, web sitelerinin içeriklerini bir HTML sayfasına dönüştürerek kullanıcıların ayrı bir dosya içerisinde depolamasını sağlar. Böylece bir kullanıcı sitenize girmeye çalıştığında ilk olarak sunucuyla değil, cache haline getirilmiş dosyadaki verilerle karşılaşır. Bu sayede sunucu daha önceden sunduğu benzer içerikleri hatırlar, yeni bir ziyaretçi geldiğinde ise verileri daha hızlı bularak yüklenme hızının artmasını sağlar.
WordPress Cache Eklentisi Kullanmanın Önemi
WordPress tabanlı web sitesi kullananların kesinlikle bilmeleri gereken bir diğer konu, neden cache eklentisi kullanmaları gerektiğidir. Bu işlem temelde, sunucuların her yeni kullanıcıda tekrar tekrar yüklenmemesi için geliştirilmiştir. Ayrıca SEO çalışmalarının en önemli stratejilerinin uygulanmasında da etkili olduğu bilinmektedir. Şimdi WordPress cache eklentisi kullanmanın öneminden bahsedelim ve neden en önemli eklentilerden olduğunu açıklayalım. Buna göre;
- Site yüklenme hızını optimize ederek kullanıcı deneyimini arttır.
- Sayfalar arası gezinmeyi kolaylaştırır.
- Hemen çıkma oranlarını düşürür.
- İçeriklerin anında yüklenmesini sağlar.
- Site içerisinde gezinme süresini arttır.
- Arama motoru sıralamasını yükseltir.
- Kullanılan sunucu daha az kaynak tüketmeye ve yükünü azaltmaya başlar.
- SEO çalışmalarına olumlu yönde katkı sağlar.
En İyi WordPress Cache Eklentileri
Dünyanın kullanıcı sayısı en fazla olan içerik yönetim sistemi WordPress, çok sayıda eklenti sunmaktadır. Her bir eklentinin özellikleri ve etkileri birbirinden farklıdır. Benzer şekilde, her web sitesinin ihtiyaçlarına uygun WordPress cache eklentisi bulmak mümkündür. Fakat seçenekler arasında en iyi performansa sahip eklentiyi bulmak zaman alabilir. Biz de bu nedenle, süreci hızlandırmanıza yardımcı olacak bir araştırma yaptık ve popüler eklentileri derledik. İşte en iyi WordPress cache eklentileri…
1. WP Super Cache Eklentisi
WP Super Cache, WordPress için özel olarak üretilen en popüler eklentilerden biridir. Ücretsiz olması ve her siteye uyum sağlayabilmesi nedeniyle kullanıcı sayıları çok fazladır. Çalışma prensibi ise statik HTML dosyaları oluşturarak önbelleğe alınan dosyaları kullanıcılarla paylaşmaktır. Böylece site hızı mümkün olan en yüksek seviyeye çıkmakta ve kullanıcı deneyimini arttırmaktadır. WP Super Cache aynı zamanda API desteği, temel ve gelişmiş önbellek seçenekleri, PHP tabanlı önbelleğe alma özelliklerini kullanıcılarına sunmaktadır. Ayrıca CPU tüketimi de oldukça düşüktür.
2. WP Rocket Eklentisi
WP Rocket kolay kullanımı, basit arayüzü ve hızlı kurulumuyla dikkat çeken cache eklentilerindendir. Ücretsiz bir sürümü bulunmaması nedeniyle öncesinde denenmesi mümkün değildir. Fakat kullanıcılarının yorumları incelendiğinde, uzun yıllardır en başarılı önbellek olarak anıldığı görülmektedir. WP Rocket satın alan web sitelerinin yöneticileri, hem sayfalarını hem de tarayıcılarını önbelleğe alabildiği gibi veritabanı optimizasyonu da yapabilir. Lazload, CloudFlare eşleştirmesi, yazı tipi optimizasyonu, dosya sıkıştırma gibi özellikleriyle site hızının artmasını sağlar. Ayrıca herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmediğinden web sitelerinin tamamı tarafından tercih edilebilir.
3. WP Fastest Cache Eklentisi
Web sitelerinin hız konusundaki en büyük problemi, ani ziyaretçi sayısı artışlarında sunucuların yavaşlamasıdır. WP Fastest Cache tam da bu soruna çözüm üretebilen, kullanımı ve kurulumu kolay eklentilerdendir. HTML ve CSS küçültme özelliği bulunan WP Fastest Cache ile tarayıcı önbellekleme ve gzip sıkıştırma işlemlerinin de yapılması mümkündür. Ayrıca verileri ziyaretçi tarayıcısında depolayarak kullanıcıların her siteye tıklamalarında yüksek performansta site hızıyla karşılaşmalarını sağlar. Bu sayede hemen çıkma oranları azalır ve arama motorundaki sıralamaları yükselir. WP Fastest Cache kullanmak isteyenler ücretli veya ücretsiz sürümü tercih edebilir. Ayrıca uygulamanın tasarımı bir Türk tarafından yapıldığı için eklentinin Türkçe dil desteği de bulunmaktadır.
4. W3 Total Cache Eklentisi
W3 Total Cache, WordPress’te yer alan en eski cache eklentilerdendir. Önbellek yükleme aşamasındaki başarıları ve ücretsiz bir sürümünün olması kullanıcı sayılarını arttırmaktadır. Site içi iyileştirme çalışmalarına etki eden özellikleri sayesinde web siteleri mümkün olan en yüksek yüklenme hızına ulaşabilmektedir. Böylece kullanıcı deneyimi artmakta, istenilen gelişim düzenli kullanımda sağlanabilmektedir. Önbellekleme seçenekleri incelendiğinde ise en gelişmiş eklentilerin başında geldiği rahatlıkla söylenebilir. Öyle ki WordPress hesabında W3 Total Cache eklentisinin kurulumunu tamamlayan yöneticiler; veritabanı, sayfa, tarayıcı, nesne ve parça bazlı önbellekleme seçeneklerini kullanmaya başlayabilir.
5. Comet Cache Eklentisi
Son yılların en dikkat çeken cache eklentilerinden biri Comet Cache’dir. Kullanıcı sayılarını hızla arttırdığı bilinen eklentinin, önbellekleme işlemleri çok hızlıdır. Ayrıca sayfa, kategori, arşiv ve RSS beslemelerinin otomatik olarak önbelleğe alınması ve otomatik olarak temizlenmesi mümkündür. Düzenli olarak güncellenen ve kullanıcılarına yeni özellikler sunan eklentinin, başarısını daha da arttıracağı tahmin edilmektedir. Pratik arayüzü ile kolaylıkla kullanılabilen Comet Cache’i tercih edenlerin web siteleri, istenilen yüklenme hızına ulaşacaktır.
6. LiteSpeed Cache Eklentisi
En başarılı WordPress Cache eklentilerinin sonuna gelirken LiteSpeed Cache eklentisinden de bahsetmekte fayda vardır. Çünkü diğer seçeneklerin aksine sunucu bazlı bir çalışma prensibine sahiptir. Ücretsiz olması ve düzenli olarak güncellenmesi gibi nedenlerle kullanıcı sayılarını arttırmayı başarmıştır. PHP sistemi bulunan ve sunucuları LiteSpeed Cache eklentisini destekleyen herkes bu seçeneği tercih edebilir. Böylece veritabanı temizleme ve görsel sıkıştırma gibi pek çok avantajlı özelliğe erişim sağlanabilir. Hatta uyumlu eklentilerle desteklendiğinde yalnızca önbellek eklentisi olarak değil de daha kapsamlı bir çalışmaya dahil edilebileceği rahatlıkla söylenebilir.
Sonuç
WordPress Cache eklentisi kurulumu, hem web sitelerinin gelişimini hem de kullanıcıların deneyimini iyileştirir. Sitenin yüklenme ve açılış süresini kısaltarak kullanıcıların anında istedikleri bilgilere ulaşmasını sağlar. Dolayısıyla hemen çıkma oranı azalacağı için web sitelerine gelen ziyaretçi trafiği artar ve arama motorunda sıralamaları yükselir. Eğer hangi eklentiyi kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz listemizde yer alan başarılı seçenekleri inceleyebilir veya WordPress kütüphanesine göz atabilirsiniz. Çünkü site özellikleri, hedef kitlesi ve performansa bağlı olarak eklenti tercihleri değişiklik gösterebilir. Bir web sitesinde çok iyi performansla çalışan cache, bir diğerinde hiç de olumlu sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle iyi bir incelemenin ardından deneme yanılma yöntemine başvurulması doğru olacaktır.
Seçtiğiniz eklentinin sizin için uyumlu olup olmadığını ancak belirli bir süre kullanmanızın ardından yapacağınız performans değerlendirmesinde görebilirsiniz. Biz listede belirli eklentileri paylaşmış da olsak kesinlikle bunu kullanmalısınız gibi bir yargıda bulunmamız doğru olmayacaktır. Çünkü her cache eklentisi kendi özelinde farklı avantajlara ve etkilere sahiptir. Bu nedenle deneme sürecinde önbellek ve sunucu yapılandırmalarını göz önünde bulundurarak site hızını test etmeli, en başarılı performansı gösteren eklentiyi uzun süreli kullanmaya başlamalısınız.