Dijital kaynakların gündelik hayata adaptasyonu her sektörü etkilediği gibi pazarlama araçlarını da etkiliyor. Özellikle de son yıllarda birçok firmanın pazarladığı ürün ya da hizmet fark etmeksizin e-ticaret sektörüne adım atmasıyla birlikte yenilikler artmaya başladı. Bu yenilikler arasında dikkat çeken ve önemi giderek artan Google alışveriş reklamları (Shopping Ads) online satış düşünen her şahıs ya da firmanın bir an önce faydalanması gereken güçlü kaynaklardandır. Peki, Google alışveriş reklamları nedir, ne işe yarar, neden gerekli, nasıl kullanılabilir?
Google Alışveriş Reklamları
Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından olan Google dijital pazarlama alanında kullanıcılara büyük kolaylıklar sunuyor. Bazıları ücretli bazıları da ücretsiz olarak sunulan bu kolaylıklardan biri de kuşkusuz Google alışveriş reklamları yani Google Shopping Ads. Her ölçekten işletmeye hitap eden bu kolaylık en temel mantığı ile ürün ya da hizmetlerinizi Google üzerinden pazarlayabilmenizi sağlıyor. Başta organik trafik olmak üzere pazarlamak istediğiniz ürün ya da hizmetler hakkında daha net veriler elde etmenizi sağlayan Google Shopping Ads en temel mantığı ile online olarak reklam yapabilmenize kaynak sunuyor.
Google Alışveriş Reklamları Ne İşe Yarar?
Google alışveriş reklamları (Shopping Ads) satış yapmak amacıyla kullanıcı hareketlerine göre ürün ya da hizmetin en iyi şekilde tanıtılmasını sağlar. Google Ads ve Google Merchant Center aracılığıyla kullanılabilen Google Shopping Ads, ürünü en temel özellikleriyle tanıtırken SEO çalışmalarıyla da “en çok arananlar” listesine girmesini sağlıyor.
Temel olarak kullanıcı hareketlerini baz aldığından dolayı en doğru kitleye ulaşabilmek için Google alışveriş reklamları fazlasıyla önemli. Bu nedenle ölçeği hiç fark etmeksizin her işletmenin mutlaka kullanması gereken Google reklamları için sunduğu avantajları daha detaylı ele almak gerekir.
Google Alışveriş Reklamları Hangi Avantajları Sağlar?
E-ticaret faaliyetlerinin vazgeçilmez parçalarından biri haline gelen Google alışveriş reklamları (Shopping Ads) hem kullanıcı hem de satıcılar için farklı avantajları beraberinde getirir. Kullanıcı açısından önceki verileri baz alarak listeleme yaptığı için arama sonuçlarını hedefe göre listelerken işletmeler açısından şu avantajları beraberinde getirir:
Tıklanma Başına Maliyet Hesabı
Google reklamlarının en güzel özelliği gösterim başına değil tıklanmaya göre maliyet çıkarması. Özetle bu alana çıktığınız ürün ya da hizmet reklamı ne kadar gösterime çıkarsa çıksın kullanıcı o reklamı tıklamadığı sürece bir ücret ödenmiyor. Bu durumda elbette maliyet hesabına dikkat çeken işletmeler için büyük bir avantaj sağlıyor. Öte yandan ürün ya da hizmete tıklayan müşterinin alma eğilimi %90 gibi yüksek bir oran olduğu için bir nevi doğru müşteri doğru ürün ilişkisi otomatikman kurulmuş oluyor.
Fiyat Karşılaştırma Özelliği
Hem satıcı hem de alıcı için büyük bir avantaj olan fiyat karşılaştırması aynı anda sizinle aynı ürünü pazarlamaya çalışan kişilerin ürünü gözler önüne sermesinden geliyor. Kullanıcı ihtiyacı olan ürün ya da hizmetleri aynı and görüntüleyebildiği için kolayca aralarından seçim yapabiliyor. Hele ki bir de fiyat performansı sunan gruplarda satış yapmak istiyorsanız diğer firmalar arasından sıyrılmanız bu özellik sayesinde kolaylaşıyor.
Arama Motorunda Üst Sırada Yer Alma
Dünyanın her yerinde en çok kullanılan arama motoru Google olduğu için bu alanda üst sıralarda yer almak her zaman yüksek satış ve kazançla eş değerdir. Genel olarak herhangi bir konuda Google üzerinden arama yaptığınızda karşınıza çıkan sıralama alışveriş reklamları, arama reklamları ve organik sonuçlar olarak listelendiği için en üst sıralarda yer almak Google alışveriş reklamları sayesinde kolayca elde edilebiliyor.
Görsel Kaynakların Satın Alma Üzerindeki Etkisinden Faydalanma
Pek çok insan almayı planladığı ürün ya da hizmeti ilk aşamada görsel olarak görmek istiyor. Her ne kadar içerik detayları da son derece önemli olmakla beraber Google reklamlarının görsel kaynaklar üzerinden ilerlemesi tıklanma oranını artırıyor. Hatta öyle ki hiç ihtiyaç olmamasına rağmen karşısına çıkan görselden etkilenerek alışveriş yapabilen insanlarda var. Dolayısıyla hedef kitle dışında potansiyel müşterilere de bu reklamlar sayesinde ulaşabilmek mümkün.
Ekstra Çalışma ve Program Gerektirmez
Kaliteli görsellerle çalışılması gereken Google alışveriş reklamları için karmaşık programları kullanmaya ihtiyaç duyulmaz. Bu reklamlar için bilmeniz gereken tek şey arama motorunun kabul ettiği görsel kriterlerine göre bir XML dosyası oluşturmanız yeterli olacaktır. Birkaç denemeden sonra oldukça basit bir şekilde işlem yapılabildiği için genellikle her yaştan kişi kullanabilir.
Hatalı ya da Doğru Reklam Çalışmalarını Tespit Edebilme
Pazarlama sektöründe birden fazla reklam çalışması yürütülebilir ki bu reklamlar dönemine göre değişiklik gösterir. Hangi reklam aracını kullanırsanız kullanın üzerinde çalıştığınız reklam kampanyasının doğru etkiyi yaratıp yaratmadığını tam olarak anlayamayabilirsiniz. Ancak Google alışveriş reklamları size bu konuda net bilgiler sunar. Hangi ürün ya da hangi kampanyanıza yoğun ilgi geliyorsa ya da tam tersi neler kullanıcı tarafından beğenilmiyorsa sonuçlara göre hareket etmeniz kolaylaşacaktır.
Dilerseniz Google Hotel ADS Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Google Alışveriş Reklamları Nasıl Kullanılır?
Oldukça basit ve anlaşılır bir kullanım yönergesi bulunan Google alışveriş reklamları (Shopping Ads) 3 adımı izlemeniz yeterli olacaktır. Sırasıyla bu adımlardan bahsetmek gerekirse:
Google Merchant Center Kaydı Oluşturmak
Google’ın sunmak istediğiniz ürün veya hizmetleri tanıyabilmesi için Google Merchant Center hesabı oluşturmak ilk adımınız olmalıdır. Bu hesabı oluşturduğunuz anda Google sizi otomatik olarak gruplayacak, neyi pazarlamaya çalıştığınızı anlayarak reklamlarınızı otomatik olarak çıkabilmeyi sağlayacaktır. Hesabınızı oluşturup Google Ads hesabınıza bağladığınız anda ilk adım tamamlanmış olur.
Ürün Feed Akışını Oluşturmak
Google Merchant Center her ne kadar ürünlerinizi tanıyan bir özelliğe sahip olsa da bu tanıma işlemini sitenize erişerek yapamıyor. Dolayısıyla tanıyabilmesi için sizin bir adım daha atmanız gerekiyor. İki farklı yöntemi kullanarak ürünlerinizi bu sisteme tanıtabilirsiniz. Bu adımlardan ilki web siteniz için kullandığınız hazır panelin size ek bir özellik olarak feed akış linki sağlamasıdır. Eğer böyle bir imkanınız varsa direkt bu linkten faydalanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Keza bu linki direkt alıp Google Merchant Center’a yüklemeniz ikinci aşamanın sonlanmasını sağlayacaktır. Ancak böyle bir imkanınız yoksa Excel dosyası hazırlayarak ürünleri bu dosyaya kendi feed listenizi oluşturmanız gerekiyor. Bu listeye alınacak ürünlerin başlıkları ürün adı, ürün fiyatı, ürün markası gibi temel bilgileri içermelidir. Listeyi hazırladıktan sonra yine Google Merchant Center’a yüklemeniz gerekiyor.
Google Alışveriş Reklamları Oluşturma ve Bütçe Belirleme
İkinci aşamada ürün feed akışınızı hazırlayıp Google Merchant Center’a gönderdiğiniz için bu ürünlerin sistem tarafından tanımlanıp yüklenmesi 3 ila 5 gün gibi kısa bir süreci kapsayacaktır. Ürünler yüklendiği anda Google Ads hesabınız üzerinden kampanyanızı oluşturmanız gerekiyor. Bu reklam kampanyasını oluştururken aylık olarak sizin bütçenize en uygun sınırlamaları belirlemek sizin elinizdedir. Aylık olarak belirlediğiniz bu bütçe ürün gösterimleri değil tıklanmalar sonucunda ödeyeceğiniz tutarı belirlemek için yapılır.
Tüm bu aşamalar bittiği anda Google alışveriş reklamları yani Shopping Ads çalışmanız bitmiş olacaktır. Bu aşamaya kadar her ne kadar kolay bir ilerlemesi olsa da özellikle ürün yükleme ve bütçe ayarlama konusunda tecrübeniz bulunmuyorsa mutlaka alanının uzmanlarından destek alınmalıdır. Böylece doğru bütçe ile doğru satış grafikleri elde edilebilir.