Alan Adının SEO’ya Etkisi Nedir?

Alan Adının SEO’ya Etkisi Nedir?

Alan adı, SEO için önemli ve web sitesini öne çıkaran önemli unsurlardan biri. Bunun yanında alan adının başarıya ulaşması için dikkat edilmesi gereken çeşitli özellikler de mevcut. Peki alan adının SEO’ya etkisi nedir? Doğru alan adı nasıl alınır? Doğru alan adı ile dikkatli bir SEO çalışmasını tamamlamak adına siz de yazımızı okuyabilirsiniz.

SEO, her markanın bir web sitesi olduğu günümüzde gitgide önemi artan bir kavram. Web sitelerini optimize etmeyi sağlayan SEO çalışmalarının pek çok boyutu bulunmakta. Ancak tüm biçimsel detaylar ve içeriğin optimize edilmesi ile kapsamlı bir SEO çalışması yapılması mümkün. Bu noktada uzmanlık isteyen ve her boyutu düşünülerek planlanan bir çalışma gerekli.

Domain Name Nedir?

Domain name, web sitesinin alan adı anlamına gelmektedir. Web sitesinin ismi şeklinde özetlenebilecek domain name (alan adı) o sitenin olmazsa olmaz ön koşuludur. Örneğin seofd.net bir domain adıdır.

Domain name, web sitelerini akılda tutmak ve tekrar girişi daha sık hale getirmek için önemli bir unsurdur. Pek çok insan Google gibi domain adlarını hiçbir zaman unutmayarak tekrar tekrar kullanmaktadır. Bu örnekte Google alan adını ifade ederken sonrasına gelen “.com” ise domain uzantısını simgeler. Domain adı yalnızca harflerden oluşabileceği gibi sayı ve kelime kombinasyonlarından da oluşabilmektedir. Bu noktada web sitesini en iyi özetleyen kombinasyonun seçilmesi oldukça önemli hale gelir.

Alan Adı – SEO İlişkisi

Alan adı, kullanıcının web sitenizle ilk karşılaşma ve fikrini belirleme anlarından biridir. Düşünerek seçilen bir alan adı, web sitesinin SEO değerini doğrudan yükselten bir faktördür. SEO, kapsadığı unsur ve özelliklerle web site sahibine hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir yardımcıdır. Alan adı:

  • Markanızın değerini büyük oranda etkiler.
  • Markanın tanınırlık oranını arttırır.
  • Site trafiğini ve tıklanma oranlarını etkiler.
  • Benzer alanlarda hizmet veren web siteleri ile aranızdaki farkı ortaya koyar.

Başarılı bir domain adı, arama sahiplerinin alışkanlıklarına kolaylıkla yön verebilir. Örneğin arama motorları üzerinden sık sık yemek tariflerine bakan bir kullanıcı, web site isminin akılda kalıcılığı nedeni ile arama tercihlerini değiştirebilir. Arama motorlarına yemek tarifi yazmak yerine doğrudan sitenize dönerek zaten ezberlediği bir domain adına yönelebilir. Bu noktada arama oranı ve site trafiği doğrudan artarak SEO’ya olumlu etki sağlar.

Alan Adı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Alan adı seçiminin web sitesine kazandırdığı en büyük avantajlardan biri, akılda kalıcı olması ve kullanıcıyı web sitesine alıştırmasıdır. Bu noktada kolay anlaşılır, kolay akılda kalır bir domain adı belirlemek mantıklı olacaktır. Bu sayede web sitenizi ziyaret edenler hatırlayacak ve siteyi tekrar bulabileceklerdir. İkinci olarak, domain adının uzunluğu konusunda farklı tartışmalar bulunuyor. Kimi uzmanlar domain adının kısa olmasının daha faydalı olacağını belirtmektedir. Bu noktada alan adının 15 karakteri geçmemesi önerilir.

Alan adı seçilirken markanın ve web sitesinin nişi önemlidir. Sunduğunuz hizmetin içeriğini yansıtan bir alan adı belirlemek sizi her zaman bir adım öne geçirecektir. Örneğin yalnızca belirli bir konumda (herhangi bir şehir ya da ilçe) hizmet sunan web sitesi, domain adına bu konumu ekleyerek doğrudan hedef kitleye yönelebilir.

Son olarak hem Google hem de diğer arama motorları; domain adının markayı temsil edebilecek yapıda olmasını önerir. Bu noktada markanın bir hikayesi olması ya da hizmetin markalaşması durumlarında domain adında bu anahtar kelimeleri geçirmeniz faydalı olacaktır.

Doğru Alan Adı Nasıl Alınır?

Doğru alan adı, her web sitenin kendine özgün özellikleri ve içeriğine göre değişebilecek bir durumdur. Bu noktada ilk olarak domain adının web sitesine uygun ve bağlantılı olduğunu garanti etmek önemli olacaktır. Markayı yansıtacak alan adı web sitesinden web sitesine göre değişiklik gösterse de tüm siteler için önerilen birtakım unsurlar mevcut. Doğru alan adı:

  • Kısa çizgi (-) gibi işaretler içermemelidir. Bu tarz işaretler içeren web siteleri genellikle spamla ilişkilendirildiği için kimi zaman güvensiz bulunabilmektedir.
  • 15- 20 karakter ve daha çok harf sayısı içeren domain adları web sitesine zarar verebilmektedir.
  • Domain adı içerisinde “ç, ş” gibi Türkçe karakterler geçirmemek sizler için faydalı olabilir.
  • Web sitesi için belirlenen temel anahtar kelimelerden biri ya da birden fazlasının alan adı içinde yer alması faydalı olur.

Doğru alan adını alarak site trafiğinizi artırmak, daha fazla sayıda kullanıcıya ulaşmak ve SEO çalışmalarını güçlendirmek mümkündür.

Alan Adı Yaşı ve Geçmişi

Geçtiğimiz yıllarda web site sayısı hiçbir zaman olmadığı kadar arttı. Hal böyle olunca alan adı almak zorlaştı ve çeşitlendirme zorunluluğu arttı. Özellikle “.com” gibi çok bilinen uzantılar ile kurulan alan adları büyük oranda daha önceden alındığı için hedeflediğiniz web site domainine ulaşmak zorlaştı. Bu noktada Google tarafından yapılan bir iyileştirme ile alan adının sahibinde yapılacak değişiklik dikkate alınmaya başlandı. Bu sayede 2. el olarak nitelendirilebilen domain piyasası gelişti ve kullanışlı hale geldi.

Google prosedürleri açısından alan adının ve geçmişinin önemi azalmış olsa da daha önce kullanımda olan bir domain adını alırken yine de dikkatli olmanız gerekir. Özellikle Google ban listeleri üzerinden domaini kontrol etmek güvenli olacaktır.

Alan Adı ve Google

Google, çeşitli uyarılar ile web site sahiplerini yönlendirmektedir. Bu doğrultuda domain seçimi konusunda da önerileri bulunmaktadır.

  • Farklı marka ve şirketlerin isimlerini alan adında kullanmamalısınız. Bu durum yasal yaptırımlar ile sonuçlanabilir.
  • Alan adına anahtar kelime eklemenin doğrudan bir faydası olmamaktadır. Bu durumun sizi geciktirmesine izin vermeyin.
  • Konum eklemek yerel müşterilere hitap etmenizi kolaylaştırır.

Google yetkilileri tarafından verilen önerileri dikkate alarak domain seçiminde bir adım öne geçebilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *