Arama motoru nedir? milyarca içeriği tarayıp, kullanıcının sorgusuna en doğru şekilde cevap verebilmek için binlerce faktörü değerlendiren cevap makineleri olarak nitelendirilebilir.
Arama Motoru Nedir?
Arama motorları, internet içerisinde yer alan tüm içerik (web sayfaları, PDF’ler, video ve görsel gibi medya araçları vb.) sırası ile Tarama ve dizine ekleme işlemleri ile bulunur, kategorize edilir ve kullanıcının sorgusuna en iyi eşleşmeyi sağlayabilecek Sıralama işlemine tabi tutulur. Bu işlemlerin seri bir şekilde gerçekleşmesinin sonucunda kullanıcı istediği bilgiye kolayca erişim sağlayabilir. Arama motorlarında daha iyi sıralama almak içinde SEO çalışmaları yapılmalıdır.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorları nasıl çalışır? prensibi temel olarak; tarama, dizin ve sıralama işlemlerinden ibarettir.
- Tarama: İnternette bulunan her web sitesi için dolayısıyla URL için arama motoru kendi bünyesinde içerik araştırması yapar. Tarama işlemi, arama motorlarının web siteleri içerisindeki yeni ve güncellenmiş içeriği botlar aracılığı ile keşfetme süreci olarak tanımlanabilir.
- Dizin: Tarama işleminin gerçekleştiği noktada tüm içerik büyük bir veritabanı depolanır ve düzenlenir. Bir web sitesinin sayfası için oluşan dizin, sayfanın ilgili sorgularda görüntülemek üzere çalışır durumda olduğu göstergesidir.
- Sıralama: Arama yapan kullanıcının sorgusuna en iyi şekilde yanıt verecek içerikleri alaka düzeyine göre sıralama işlemidir. Eğer bir web sayfası ne kadar yüksek sıralamaya sahipse, kullanıcı sorgu yaptığı terim ile o denli alakalı olduğunu düşünmektedir.
Popüler Arama Motorları
Günümüzde internet kullanımının büyük oranda arama motorlarında gerçekleştiği bilinen bir gerçektir. Bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde erişim sağlamak noktasında önemli bir yere sahip olan arama motorları, tek bir tuşla kullanıcıya tüm dünyayı vaat etme imkanı sunmaktadır. Google’ın dünya üzerinde arama kapsamında en büyük pazar payına sahip olduğunu biliyoruz, peki ya diğer popüler arama motorları hangileridir? Sizler için dünyanın en popüler arama motorlarını derledik.
İnternet denildiğinde akla ilk gelen arama motoru olan Google, arama pazar payında %75 gibi bir oranla açık ara farkla öndedir. 1996’da Serger Brin ve Larry Page’in bir araştırma projesi olarak meydana getirdiği Google, internet içinde farklı bir boyut yarattı. Zaman içerisinde artan bu popülerite ile sektör içerisinde iyi bir gelir elde etmenin altın anahtarı Google’da başarı sağlamakla eş değer hale geldi. Google’da yüksek sıralama elde edip, potansiyel organik trafik kazanma fikri herkes için cazip gelmektedir. Hal böyle olunca trafik arayışında olanlar için ezeli bir rekabet söz konusu oldu.
YouTube
Video içerikleri konusunda zirve bir arama motoru olan YouTube, açıldığı 2005 yılından yalnızca bir yıl sonra Google tarafından satın alındı. Yapılan istatistiklere her ay 1,5 milyar kullanıcı YouTube hesabına giriş yaparak aktif bir şekilde kullanmakta, her gün kullanıcılar tarafından 1 milyar saatten fazla video içeriği girişi sağlanıyor. Google’da olduğu kadar YouTube’da trafik cazibesi rekabeti tetiklemektedir. Dakika başı 300 saatten fazla video içeriğinin yüklendiği bu platformda, fark yaratarak başarılı olmak gerçekten emek isteyen bir konu.
Amazon
1995 yılında insanların hizmetine sunulan Amazon, online alışveriş sisteminin öncüsü konumundadır. Online alışverişe kitap satışı ile başlayan alışveriş platformu, zamanla katlanarak büyüdü. Amazon bu konuda o kadar büyük bir başarıya sahip ki, geçen yıl için yapılan istatistiklere göre alışveriş aramalarının yarısından fazlası Google’da değil, Amazon’da başladı.
2004 yılında öğrenciler tarafından başlatılan bir proje olan Facebook 2006’da bildiğimiz forma kavuşarak, dünyaya açıldı. Facebook başlı başına bir arama motoru olarak kabul edilmese de, geçen yıl günde 2 milyar arama sayısına ulaşmasıyla Bing’i geride bıraktı. Ayda 1,5 milyardan fazla ziyaretçiyi bünyesinde barındıran sosyal medya platformu, işletme sahiplerine ve dijital pazarlamacılara inanılmaz bir pazar erişimi sağlar.
Microsoft Bing
2009’da Microsoft’un Google’a bir cevap niteliğinde yürüttüğü Bing, MSN Search’ün yerini aldı. Dünya üzerinde arama pazar payının yalnızca %8,4’ine sahip olarak başlattığı çalışmalarında, %10’lara kadar yükseliş sağladı. Aynı yıl Yahoo aramasını destekledikleri bir anlaşma ile %28,6’a yükseldiler. Bu hamleler Bing’i arama motorları bünyesinde gerçek bir rakip haline getirdi. Ekim 2020’de Bing, marka adını revize ederek Microsoft Bing oldu. Microsoft Bing Google ile aynı Pazar payına sahip olmasa da ABD ve İngiltere’de hatrı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahiptir.
Baidu
Baidu, 2000 yılında Çin’de meydana getirilen bir çalışmadır. Bugün itibariyle Çinde arama Pazar payında Bing %0,37, Google %0,61 ve Baidu ise %82’nin üzerinde bir orana sahiptir. Baidu Çin dışında fazla etki yaratamayan lokal bir arama motoru olarak kaldı. Gün içinde 3,3 milyar arama sorgusu istatistiğine sahiptir.
Yandex
Yandex’in kökleri, 90’ların başında Arkadia işimli bir şirkette patentlerin sınıflandırılması konusunda araştırma yapan iki Rus geliştiricinin yarattığı bir projeye dayanmaktadır. Yandex ismi 1993 yılında “Y et A nother NDEX er” kelimelerinden yola çıkarak benimsenmiştir. Yandex.ru domaini 1997 yılında alındı. 2011’de ise 1,3 milyarlık arzla New York Borsası’nda halka açıldı. Bu durum o dönemlerde Yandex’i Google sonraki en büyük arama motoru haline getirdi. Yandex, bugün Rusya’daki tüm aramaların yarısından fazlasını sağlamaktadır.