Canonical URL nedir, siteniz içerisinde yer alan içeriğin farklı URL’ler üzerinden indeks alınmasını engelleyen bu sayede meydana gelebilecek olası kopya içerik problemlerinin önüne geçmek için kullanılan bir etikettir.
Canonical URL kavramı uzun yıllardan beri varlığını sürdürmesine rağmen SEO alanı içerisinde önemi yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Çünkü Google algoritmaları nezdinde kopya içerik bad SEO olarak algılanmakta, sistem içerisinde bu duruma büyük ölçekte sıralama cezaları uygulanarak etkili yaptırımlar gerçekleştirilmektedir. Hal böyle olunca site kopya içerik sorununu örtbas edebileceği alternatif çözüm yollarına yönelim göstermiştir. Canonical URL’de bu yollardan biridir.
Canonical URL Nasıl Kullanılır?
Canonical URL’nin çalışma mantığını anlayabilmek için şu örneği incelemenizi tavsiye ederiz. Sitemizin,
- seofd.net
- net
- https://seofd.net/
- https://seofd.net/
linkleri üzerinden ulaşılabilir durumda olduğunu varsayın. Google bu linkleri ayırt etmeksizin tamamını indeksler ve bunun sonucunda yinelenen olarak tabir edilen kopya içerikler oluşur. Canonical URL kullanımı ile birlikte Google bu linklerden yalnızca bir tanesini referans alarak indeksler. Böylece kopya içerik oluşumununu engellemektedir.
Canonical URL yöntemini kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken işlem adımları oldukça basittir.
- Sayfanızın HTML kodları içerisinde üst kısımda yer alan kısma erişim sağlamalısınız.
- Kendinize bir ana link seçmelisiniz.
- Ana link olarak referanslandırmadığınız link dışındaki tüm linklerin meta tagleri arasına rel=”canonical” etkietini örnekte gösterildiği şekilde koymalısınız.
<link rel=”canonical” href=”https://seofd.net/”/>
Canonical URL Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?
Canonical URL’yi tercih etmeniz gereken durumlar şunlardır:
- Sitenizde aynı içeriğin bulunduğu farklı linkler yer alıyorsa,
- http:// ve https:// içerikli URL’lerin her ikisinden de sitenize erişim sağlanabiliyorsa,
- Aynı içeriğe farklı kategori ya da etiketler üzerinden ulaşılabiliyorsa,
- Mobil arayüz üzerinden siteniz farklı bir URL ya da subdomain ile görüntüleniyorsa
Canonical URL Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sitenizin performansını olumsuz olarak etkilememesi açısında canonical etiket kullanırken belli kıstaslara dikkat etmelisiniz. Bunlar:
- Canonical etkiketini <head> ve </head> etkikerleri arasında kullandığınızdan emin olun. Arama motoru botları bu etikelerin dışında kalan meta etiketleri göremezler.
- Canonical etiketini çoklu olarak kullanmayın. Yani aynı sayfa için farklı sayfalar için canonical URL kullanmamalısınız
- URL canonicleştirme safhasında URL kaldırma araçlarını kullanmamalısınız. Çünkü bu araçlar ayırt etmeksizin URL’lerin tüm versiyonlarını kaldırmaktadır.
- Canonical etiketini doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterin. İndeks almasını engelleyeceğiniz sayfanın adını tam ve doğru bir şekilde yazın.
- Canonicalleştirme safhasında robots.txt dosyasını kullanmamalısınız.
- Canoncal aracılığı ile indeks almasını engellediğiniz sayfalarınızın sitemap içerisinde bulunmadığından emin olun. Sitemap içerisinde yer alan sayfalarınız arama motoru botları tarafından öncesinde tarandığı ve sonrasında engellendiği için botlar açısından uzun vadede problem oluşma durumu söz konusu olabilir.
- Canonical linkler için HTTP yerine HTTPS’yi tercih etmelisiniz.
WordPress alt yapılı bazı sitelerde, bazı seo eklentilerinde Canonical URL ile tek tıkla bu işi yapmanıza olanak sağlıyor.