Teknoloji devrini fazlasıyla yoğun yaşadığımız son günlerde, bilim ve insanlık adına çok büyük bir gelişme olan yapay zekâ hayatlarımızın her alanına nüksetmiş durumda. Gündelik sorularımıza cevap bulabileceğimiz ve çalışmalarımızda destek alabileceğimiz ChatGPT, Open Al tarafından geliştirilen bir çeşit sohbet robotu. Oldukça basit bir sisteme dayalı bu robot, kendisine ilettiğiniz soruları adeta canlı bir varlıkmış gibi fonksiyonlu şekilde yanıtlıyor. Durum böyleyken akıllara bazı soruların gelmesi de son derece normal. İşte “ChatGPT nedir, hangi alanlarda kullanılır?” sorularının yanıtları…
30 Kasım 2022 tarihinde kullanıma sunulan sohbet robotu, ortaya çıktığı ilk günden beri büyük bir ilgi uyandırdı. Soracağınız pek çok soruya tatmin edici cevaplar veren robot, internet kaynaklarından topladığı bilgileri sentezleyerek ve tahminde bulunarak sizlere sunuyor. Sorulara cevap vermenin yanında ondan rica ettiğiniz bir işlemi de olabildiğince hızlı biçimde gerçekleştiriyor. Buna göre ChatGPT’nin yetenekleri arasında:
- Matematik denklemi çözme,
- Metin yazma,
- Hata çözme,
- Metin çevirme,
- Tavsiye etme gibi özellikler yer alıyor.
Yardıma ihtiyacınız olan herhangi bir alanda bu yapay zekâ robotundan yardım alabilirsiniz. Elbette ki karşınızdaki gerçek bir insan olmadığı için her zaman tam olarak doğru cevaplar vermiyor. Bu sebeple ChatGPT cevabına koşulsuz güvenmemeniz önerilir.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
Uygulamayı kullanmak fazlasıyla kolay. Elinizin altında olan telefon, tablet veya bilgisayar gibi araçların herhangi biriyle bu robotu kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle chat.openai.com adresine erişmeniz gerekiyor. Giriş yapabilmek için hali hazırda bir hesabınız bulunmuyorsa e-posta adresinizle kullanıcı hesabı açmanız gerekecektir. Gerekli bilgileri doğru şekilde girdikten sonra telefonunuza gelen SMS kodu ile giriş yapabilirsiniz. İşlemi tamamladıktan sonra da karşınıza çıkan ChatGPT ekranıyla robotu kullanmaya başlayabilirsiniz. Türkçe dil desteğinin de bulunduğu bu robot şu an için tamamen ücretsizdir.
İstediğiniz cevabı tam olarak almanız için sorduğunuz sorunun net olduğundan emin olmalısınız. Bunun için aynı soruyu farklı şekilde birkaç kere sormanız gerekebilir. Açık bir şekilde belirtilmeyen istekler maalesef ki robot tarafından anlaşılmayabilir ve bu da doğru ve tatmin edici bir cevap almanıza engel olur.
ChatGPT Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
İşte, okulda ve günlük yaşamınızda, bilgiye ve bir cevaba ihtiyacınız olan her yerde sohbet robotunu tercih edebilirsiniz. Bunun için teknolojik bir araç ve internet bağlantısı yeterli. Yapay zekâ sohbet sistemini kullanabileceğiniz alanlar:
- E-posta yazmak
- İş başvurusu hazırlamak
- Hikâye, roman vb. metinler yazmak
- Blog yazısı ve taslağı hazırlamak
- Fikir üretmek
- Gündelik olaylarda tavsiye istemek
- Ödev yapmak
- Kod yazdırmak
- Kodda hata tespit etmek
- Metin düzenlemek
- Gramer yanlışı tespit etmek
Bunlar yalnızca sıklıkla başvurulan konular. Aklınıza gelen ve dilediğiniz herhangi bir konuda yardım alabilirsiniz. Soru sınırı bulunmayan bu sistem sayesinde hayatın içerisindeki tüm olaylara ve durumlara karşı almak istediğiniz cevapları sorabilme imkanına sahipsiniz.
ChatGPT Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Günümüzde kullandığımız pek çok sistem gibi bu sohbet robotunun da avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Makine öğrenim modeli olan ChatGPT, NPL içeren bir yapıya sahip. Bu şekilde çeşitli görevler karşısında yardımcı olabiliyor. Büyük veri kümesini içeren eğitimi sayesinde, çok katmanlı soruları anlayabiliyor ve bunlara nitelikli cevaplar veriyor.
Doğal ve gündelik dil ile sorulmuş olan sorulara tatmin edici yanıtlar üretebilen sistem, açık ve hızlı bir biçimde yanıt verebiliyor. Aynı zamanda sorulan sorular ile pek çok kaynağı tarayarak kendi bilgi havuzunu genişletiyor. Böylelikle sorduğunuz her yeni soruda biraz daha tatmin edici cevaplar alabiliyorsunuz.
Avantajları bu şekilde olan ChatGPT’nin, ne yazık ki belirli dezavantajları da bulunuyor. Bu dezavantajların en başında da sorulara verdiği yanıtların doğruluk payı geliyor. Sistem bazen sorulan sorulara makul ancak yanlış cevaplar ile karşılık verebilir. Herhangi bir doğruluk kaynağı olmadığından dolayı, hatayı tespit etmek zor olabilir bu sebeple verdiği cevaplara yüzde yüz güvenmemek gerekir.
Veri girişe hassas olan bir sistemle donatıldığından dolayı veri girişinde yapılan herhangi bir değişiklik veya aynı isteğin birden çok kez yapılması, verdiği cevaplarda tutarsızlığa yol açabilir. İletmiş olduğunuz soruların açıklığı da büyük önem taşır. Sohbet robotuna sormak istediğiniz soruların açık, sade ve doğru şekilde olduğundan emin olmalısınız. Aksi durumda yine cevap alırsınız ancak beklediğiniz gibi doğru bir cevap olmayabilir.
Teknoloji uzmanları, sistem üzerindeki aksaklıkları düzeltmek için çalışıyorlar. Buna göre ilerleyen zamanlarda çok daha profesyonel, az hatalı ve çok yönlü bir yapay zekâ ürünü ile karşı karşıya gelebiliriz.