Crawler Nedir? Gelişen teknolojinin insanlığa sunduğu en iyi şey hiç kuşkusuz ki internet ağıdır. İnternet sayesinde, yalnızca bir tıkla tüm dünya parmaklarınızın ucuna kadar gelebiliyor. Bu bilgi ve veri akışını sağlayan yegane sistemler, elbette web tarayıcılarıdır. Web tarayıcıları kullanıcılar ile bilgi arasında köprü görevinde bulunan bir mekanizmadır.
Crawler Nedir?
İçerisinde barındırdığı farklı algoritmalarla birlikte kullanıcıların erişim sağlamak istedikleri bilgilere en doğru ve en kolay şekilde ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. “Crawler nedir? Crawler nasıl çalışır?” gibi başlıklarla konunun her ayrıntısına değineceğiz.
Crawler Ne İşe Yarar?
Crawler Türkçe anlamıyla web tarayıcısı, örümcek, robot ya da botlar olarak adlandırılan sistem, arama motorları için sayfa dizinlerini oluşturabilmek adına World Wide Web’deki bağlantıları izleyen, gezinen yapılardır. Arama motorların kullanıcılara sırası ile sunduğu bilgilerin arka planında esas görevi üstlenenler web tarayıcıları yani crawlerdir.
Bunu markette yaptığınız alışveriş mantığına benzetebilirsiniz. Markete gittiğinizde bir ürünü satın alabilmek için, o ürün yer aldığı reyona ve rafa erişim sağlamak durumundasınız. Aynı şekilde arama motorunda bir bilgiyi araştırdığınızda da, o bilgi ile ilgili veri alabilmek adına doğru dizine tıklamanız gerekmektedir. Bu noktada crawler o dizine ulaşmanıza fayda sağlamaktadır.
Crawler Örnekleri
Bugüne kadar kullandığınız tüm arama motorlarının ardında bir crawler çalışmaktadır. Örneğin, kullanıcılar arasında en popüler arama motoru Google’ın crawlerı Googlebot’tur. Buna ek olarak Google Görseller, Videolar, Haberler ve Ads için de botlar bulunmaktadır.
Bunların dışında karşılaşabileceğiniz birkaç crawler:
- YandexBot
- BingBot (MSNBot-Media, BingPreview gibi daha spesifik botlara da sahiptir.)
- DuckDuckBot
- BaiduBot
- Sogou Spider
- Alexa Crawler
- ExaBot
- Slurp (Yahoo için)
Crawler Nasıl Çalışır?
Bir crawler’ın en temel çalışma amacı, arama motorları için dizin oluşturmaktır. Bu sebeple arama motorlarının çalışma sistemlerindeki en önemli yapıtaşın crawler yani botlar olduğunu söyleyebilirsiniz. Kullanıcı arama motoruna bir kelimeyi yazıp arattığında, arama motoru sıralı dizinlere ve arama ile alakalı içeriklere odaklanmaktadır. Bunu yaparken; anahtar kelime, başlık ve meta açıklama gibi faktörleri göz önünde bulundurmaktadır. Arama ile en alakalı verilerin yer aldığı sayfalar arama motorunun algoritmasına göre sıralanarak SERP’lerde kullanıcıların karşısına çıkarılmaktadır.
Crawler Nedir? SEO için Neden Önemlidir?
SEO (Search Engine Optimization), herhangi bir web sitesinin SERP’lerde daha yüksek sıralamalar elde etmesi için göz önünde bulundurması gereken en önemli faktördür. Bunu sağlayabilmek için sitenizde yer alan içeriklerin kaliteli ve okunabilir olması gerekmekte, bunun yanı sıra sitenizde bu anlamda iyileştirmeler de yapmak durumundasınız.
Arama motorlarının gerçekleştirdiği tarama işlemleri, sitenizdeki içeriklere odaklanılmasının ilk aşamasıdır. Düzenli olarak gerçekleştirilen tarama, siteniz üzerinde yapılan değişikliklerin tespit edilebilmesine ve içeriklerinizin SERP’lerde görüntülenmesine yardımcı olmaktadır. Ancak Google ve diğer arama motorları sınırsız tarama hakkı sunmamaktadır.
Bu noktada arama motorlarının her site için zamansal tarama sınırı ve tarama bütçesi vardır. Webmasterlar, bu tarama bütçesini daha etkin bir şekilde kullanabilmek adına web sitesini arama motoruna uygun bir şekilde optimize etmelidir. SEO bu nedenle web siteleri için oldukça önemlidir.
Botlar, çok sayıda ziyaretçinin uğradığı güvenli gördüğü bağlantıları daha sık taramaktadır. Webmasterlar bunun tespitini ve kontrolünü sağlayabilmek için, Robots.txt dosyası ve XML site haritası gibi çeşitli metotlar kullanmaktadır.
Robot.Txt dosyaları; arama motoru crawlerlarının bir sayfada hangi alanı tarayıp tarayamayacağına dair talimat verebileceğiniz araçlardır.
XML site haritaları; bir web sitesinin önemli sayfalarını listeleyip, arama motorunun siteye dair yapıyı anlamasına yardımcı olan araçlardır.
Crawler Nedir? bu içeriğimizde öğrendik. Eğer kafanıza takılan bir soru olursa bizlere yorum olarak iletebilirsiniz.