Web sitelerinin sağladığı başarılar, müşteri kitlelerine hitap ediş biçimlerine ve arama motorları tarafından aldıkları puanlara bağlı olarak gelişir. İnternette bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk sonuçlar, SEO uyumlu ve yüksek domain otoritesine sahip sitelerden oluşur. Dolayısı ile yüksek domain otoritesi, tıklanması yüksek bir site anlamına gelir. Peki domain otoritesi nedir?
Domain Nedir?
Domain, alan adı olarak da bilinir. “.com, .edu, .org” gibi bitiş ekli site adları, alan adlarıdır. Domain otoritesini web sitelerine ait link olarak da düşünebilirsiniz. Ancak URL’den farklıdır. “www” ile başlayan linkler, URL olarak tanımlanır. Seofd.net ise domain adıdır. Bir sitenin alan adının müşteriler tarafından ne kadar ziyaret edileceğini, arama sıralamasındaki ve muadilleriyle rekabetindeki yerini hesaplamak, domain otoritesi ile mümkün hale gelir.
Domainin anlaşılabilmesi için internet ve tarayıcıların nasıl çalıştığını bilmek gereklidir. İçeriklerinizin ne denli başarılı olduğu, internette söz sahibi olabilmeniz için her zaman yeterli değildir. SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu çeşitlerine uyumlu bir site olmak, daha yüksek puanlar ve sıralamaya sahip olmanızı sağlar. Böylelikle internet aramaları yoluyla daha fazla kişiye erişme şansı elde edebilirsiniz.
Alt Domain Nedir?
Alt domain, subdomain olarak da ifade edilmektedir. Domain, internet sitenizin ilk ismidir ve alt domain ise ona bağlı olan birimin ismidir. Örneğin, web sitenizin ismi domain iken sitede yer alan bir kategorinin linki subdomaindir. Subdomainler yalnızca birincil isme yani domain otoritesine göre çalışırlar. Dolayısı ile yüksek sıralama almak için yapmanız gereken şey, site içeriklerinizi geliştirmek değil de domain otoritenizi artırmak olmalıdır.
Neden Domain Otoritesi Kullanılır?
MOZ tarafından ortaya çıkarılan Domain kavramı, sitelerin bir denetlemeye tabi tutulmasını amaçlar. Bu denetlemeler yolu ile internet kullanıcıları çok daha iyi bir deneyim yaşayabilir ve kaliteli içerikleri görüntüleyebilirler. Söz konusu denetlemeden en yüksek notu alanlar ise sıralamanın en üstünde yer almaya, dolayısı ile kullanıcıların en uğrak sitesi olmaya hak kazanırlar.
“Domain otoritesi nedir?” sorusunu yanıtladığımıza göre söz konusu otoritenin bizi hangi konulardan sınadığını öğrenmeye geçebiliriz. Sıklıkla sayfa otoritesi ile karıştırılan Domain otoritesi, daha çok açıdan sınanıyor olması sebebi ile kapsam açısından geniştir. Sayfa domainleri, Subdomainler gibi birim olarak ölçüm gerçekleştirir. Domain otoritesi ise web sitesine dair bütün her şeyin sınanmasını sağlamaktadır.
Domain Otoritesi Puan Sistemi Nasıl Hesaplanır?
“Domain otoritesi nedir?” sorusunun sorulmasının sebebi genellikle otorite puanını artırma isteğidir. Otorite puanını artırmak için ilk olarak puan sistemini ve çalışma şeklini bilmek gereklidir. 1 ve 100 arasında bir ölçüm değerine sahip olduğunu söyleyerek açıklamaya başlayabiliriz. Elbette 100, en iyi sıralamayı ifade etmektedir.
Puanlamada aldığınız derece, sitenize dair bütün linkleri içerir:
- Reklamlar
- Back-up linkler
- İçerik ya da ürün linkleri vs.
Sitenizde yer alan linklerin web trafikleri, tıklanma sayıları ve çalışıp çalışmama durumları, domain otoritenizi (DA) etkiler. Ayrıca Google Snippets gibi sitenizi içerik ve görsellik gibi unsurlar açısından inceleyen aracılar da DA’nız hakkında fikir verebilmektedir. Anahtar kelime kullanımı, SSS ve diğer içeriklerle ilgili SEO uyumu konuları da DA’nızı etkileyen etkenlerdendir. Domain otoriteniz SEO çalışmalarınız için etkili olmayacak olsa da uzun vadeli olarak kullanımda bulunmanız, olumlu geri dönüşlere yol açacaktır. Dolayısı ile domain kaydınızın bulunması ve yenileniyor olması, büyümeye giden adımda yardımcı olur.
Domain Otoritesi Nasıl Çalışır?
Domain otoritesinin çalışma yapısını anlamak ve “Domain otoritesi nedir?” konusunu daha iyi anlamak için DNS yani Domain Name System’ı bilmek gerekir. Bu kavram Alan Adı Sistemi olarak Türkçeleştirilebilir. İnternette arattığımız alan adları, farklı DNS modüllerine kayıtlıdır ve kullanıcıların ulaşabilmeleri için söz konusu DNS’ler arasında veri paylaşımı gerçekleşir.
Herhangi bir alan adını arattığımızda, bu adı bünyesinde bulunduran DNS’yi bulana kadar aramamız farklı kaynaklara iletilir. En sonunda domaini içeren DNS bulunduğunda arama sonuçlarımız karşımıza çıkar. İlgili alan adını tanımayan DNS modülleri, sonraki aramalar için kaynak DNS’den veriyi kopyalar. Bu sayede internet aramalarımız zenginleşir ve gelişir.
Alan Adları Neden Yenilenir?
Alan adları, yenilenmesi gereken kavramlardır ve bu durum lisans yenilenmesi olarak düşünülebilir. Arama motorlarının çalışma prensibi, müşterinin sıklıkla tercih ettiği adreslerin domainlerini devamlı olarak kitlelere servis edebilmektedir. Aksi takdirde, kullanıcı deneyimi iyileştirilemez. Tam olarak bu sebepten domain ismi hazırlanması ya da satın alınması gereklidir. Hem hedef kitleniz tarafından tercih edilebilir hem de arama motorlarında otoritenizi artırabilirsiniz.
Domain Otoritesi Nasıl Artırılır?
“Domain otoritesi nedir?” sorusunu yanıtlayıp domainin önemini açıkladığımıza göre, domain otoritesini artırmanın yollarından bahsedebiliriz. Birçok yolu bulunmakla birlikte şu şekilde liste haline getirebiliriz:
- SSL Sertifikaları
- Reklam vermek
- İyi bir web sitesi görüntüsü
- Daha kaliteli ve SEO uyumlu içerikler
Tüm bu konulara ayrıntıları ile bakmak istersek;
SSL Sertifikaları
SSL sertifikaları, web adreslerinde karşımıza çıkan “https” kavramındaki ‘s’ harfidir. Güvenli Soket Katmanı anlamına gelen SSL, birden farklı çeşide sahiptir ve bunlardan bazıları şunlardır:
- San SSL
- OV SSL
- Wildcard SSL
Üçüncü taraflarca gözetlenemeyen bir domain alanına sahip olmanız için sertifika sahibi olmanız gerekir. Google ya da diğer arama motorlarınca bu sertifikaları sağlayabilirsiniz. Şirket ya da kurum olma özelliğinize göre sizin için en uygun olan sertifika çeşidini seçerek güvende kalabilirsiniz.
Dilerseniz SSL Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Bir web sitesinin sertifika sahibi olması, domain otoritesini artırır. Sertifika sahibi olmayan sitelere giriş yapan müşteriler, arama motorlarınca uyarılır ve site hakkında güvenli değil ibaresi verir. Bu durum da kullanıcıların web gezintilerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Reklamcılık ve Back-Up LİNK TASARILARI
Farklı sitelere reklam vermeniz ve hedef kitlenizin size erişebileceği alanlar yaratmanız DA açısından önem taşır. Back-up linkler ya da forumlara bıraktığınız site linkleri sayesinde tıklanmanız artar. Böylelikle domain otoritesi de artacaktır.
SEO Uyumu
Google arama motoru sonuçları, DA tarafından etkilenmez. Ancak, arama sonuçlarında üst sıralarda olmanız ve trafik almanız, otoritenizi artırır. Bu sebeple SEO uyumlu şekilde web sitenizi geliştirmeniz, uzun vadede olumlu sonuçlar verecektir.
Kullanıcı Dostu Site Arayüzü
İçeriklerinizi müşterilerin okumaktan hoşlanacağı şekilde belirlemeniz ve site dizaynını ilgi çekici şekilde oluşturmanız DA açısından önem taşır. Hedef kitleniz tarafından tercih edilmeniz, SEO uyumunuzu, arama motoru entegrasyonunu ve alan adı otoritenizi artırır.