Online alışverişin her geçen gün popüler olması yeni girişimcilere ve işletmelere de iş fırsatı doğuruyor. Son dönemde ortaya çıkan bu yeni iş fırsatlarından birisi de dropshipping. Peki dropshipping nedir? Kısaca anlatmak gerekirse, stoksuz satış olarak açıklanabilir. Stoksuz satışta, ürünleri bir depoda stokta tutmak yerine site üzerinden aldığınız siparişleri doğrudan tedarikçi firmaya yönlendirebilir ve tedarikçi firmanın deposu üzerinden satışları gerçekleştirebilirsiniz. Böylece, dropshipping ile fiziksel olarak ürünlere sahip olmadan satış gerçekleştirebilirsiniz. En popüler dropshipping yöntemleri arasında ise Amazon dropshipping yer almaktadır. Dropshipping işlemi nasıl gerçekleşir diyorsanız şöyle açıklayabiliriz:
- Öncelikle müşteri satın aldığı ürünü perakendeciden alır
- Daha sonra perakendeci ürünü tedarikçiden sipariş eder
- Son olarak tedarikçi ürünü müşteriye yollar
Dropshipping sahip olduğu birçok avantajının yanı sıra dezavantajlara sahip bir çalışma şeklidir. Dropshipping iş modelini benimsemeden önce olumlu olumsuz bütün yönlerini bilmek çok daha faydalı olacaktır.
Dropshipping Avantajları Nelerdir?
Son zamanlarda oldukça fazla kişinin araştırmakta olduğu dropshipping, sahip olduğu avantajlar ile ilgi çekiyor. Dropshipping, yeni girişimciler ve firmalar tarafından birçok cazip fırsat sunuyor. Dropshhiping iş modelinin avantajlarını sıralamak gerekirse:
- Başlaması oldukça kolay bir iş modelidir. Dropshipping’e başlamak için bir bilgisayarınız ve internet bağlantınızın olması yeterlidir. Diğer iş modelleri gibi karmaşık prosedürler ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- Dropshipping iş modelinin bir diğer avantajı da düşük riske sahip olmasıdır. Bu noktada, düşünmeniz gereken tek ücret müşterinize sunacağınız ürünün ücreti olacaktır.
- Bir depoya ve depo elemanlarına sahip olmanız gerekmediğinden düşük sabit maliyete ile iş yapıyor olacaksınız. Bu sayede, elemanlarınız ve diğer durumlar ile ilgilenmenize gerek kalmayacak.
- Dropshipping iş modeli ile dilediğiniz çeşitlilikte ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede yaratıcılığınızı kullanarak müşterilerinize çeşitli ürünler sunabilir ve gelirlerinizi artırabilirsiniz.
- Son olarak ise dropshipping diğer iş türlerine kıyasla oldukça rahat bir iş modeli sunar. Bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olduğunuz her noktada rahat bir şekilde çalışma gerçekleştirebilirsiniz.
Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Dropshipping’in avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Dropshipping iş modelini benimsemeden önce bu dezavantajları bilmek birçok açıdan faydalı olacaktır. Dropshipping’in dezavantajları ise şunlardır:
- Dropshipping iş modeli son dönemde oldukça rağbet gören bir iş koludur. Bu nedenle rekabet oldukça yüksektir. Rekabetin yüksek olması sıkı bir çalışma gerçekleştirmeniz anlamına gelecektir.
- Rekabetin bu kadar yüksek olduğu bir alanda düşük kar marjı da kaçınılmaz olacaktır. Birçok firma ile fiyat konusunda rekabete gireceğiniz için fiyatlarınızı daha uygun kılmak için düşük fiyatlar önermek zorunda kalabilirsiniz.
- Dropshipping yapmanın bir diğer dezavantajı ise tedarikçi ile yaşayabileceğiniz problemler olabilir. Doğru bir tedarikçi seçimi gerçekleştirmek bu noktada oldukça önemlidir. Eğer yanlış tedarikçi seçimi yaparsanız, ürün teslimi ve paketleme gibi konularda problemler yaşayabilirsiniz. Bu da müşterilerinizin gözünde olumsuz bir imaj çizmenize neden olabilir.
- Son olarak ise müşterileriniz ile doğrudan bağlantıya geçecek kişi siz olmaktasınız. Bu sebep ile oldukça sabırlı bir karakteriniz olması gerekir.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping belirli bir kullanıcı kitlesini hedef alınarak gerçekleştirilen bir sanal mağaza olarak görülebilir. Müşterinin çevrimiçi olarak ürünlerinizden birini satın alması ile başlayan işlem, müşterinin teslimat bilgilerini tedarikçiye iletmeniz ile ilerliyor. Daha sonra ise geriye sadece ürünün müşteriye ulaşması kalıyor.
Dropshipping işlemi kısaca yukarıdaki aşamalardan oluşuyor. Ancak satış işlemleri her zaman bu kadar kolay olmuyor. Dropshipping sektöründe başarılı olmak ve yüksek gelirler elde etmek için öncelikle pazar alanınızı iyi bir şekilde araştırmanız gerekiyor. Dropshipping yapmadan önce aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Dropshipping İşletme Fikri Yaratın
Diğer işletmelerde olduğu gibi dropshipping iş modeli de uzun dönemli bir iş için gerekli önemi isteyecektir. Eğer dropshipping’e yeni başlayan bir işletmeyseniz, ilk başlarda çok yüksek gelirler elde etme hayalleri kurmamanız gerekiyor. İşletme fikri yaratarak, girmek istediğiniz pazar alanını detaylı bir şekilde incelemek için ilk adımı atmış olursunuz. Bu sayede hedef kitlenizi de doğru bir şekilde belirleme fırsatı elde edebilirsiniz.
Dropshipping İş Alanınızı Belirleyin
Pazar araştırmanızın bir diğer kolu olan iş alanınızı belirleme kolu ile fiziksel olarak farklı bölgelere mağaza açıyormuş gibi bölgeleri araştırabilirsiniz. Bu adımda bölgeleri, rakiplerinizi ve trendleri analiz ederek hedef kitlenizin ilgili olduğu alanlara yönelik çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Eğer dropshipping fikirleri konusunda tavsiye almak istiyorsanız, aşağıdaki örneklere göz atabilirsiniz:
- iPhone kullanıcıları için iPhone kılıfları
- Kampseverler için kamp ekipmanları
- Sporseverler için fitness ekipmanları
- Evcil havyan sahipleri için çeşitli ürünler
Dropshipping iş modeline giriş yapmak istiyor ve fikir bulmakta zorlanıyorsanız, Google trendleri hakkında detaylı bir araştırma yaparak da fikir edinebilirsiniz.
Rakip Analizi Gerçekleştirin
Dropshipping alanında hangi ürünün satışını gerçekleştireceğinize karar verdikten sonra bu alandaki rakiplerinizin analizini gerçekleştirmeniz büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle fazla talep gören rakiplerinizi analiz etmek işletmenizin gelişmesi açısından da büyük fırsatlar sunacaktır. Böylelikle çok daha güçlü bir pazarlama planı belirleyebilir ve kitlenize daha doğru bir şekilde ulaşabilirsiniz. Eğer pazar alanınızda çok fazla rakibiniz var ise rakipleriniz hakkında Google araştırması, Alexa ve SimilarWeb gibi web siteleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, rakip analizinde rakiplerinizin sosyal medyalarını incelemek de oldukça faydalı bilgiler edinmenize olanak sağlayacaktır.
Mağazanız ile İlgili Detayları Belirleyin
Sanal mağazanıza ürün eklemenin birtakım zorlukları bulunabilir. Çünkü bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç faktör vardır. Bu faktörler ise şunlardır:
- Sevkiyet masrafları
- Vergiler
- Ödeme yöntemleri
Sevkiyat masrafların müşterilerinize kargo ile bilgileri net bir şekilde sunmanız gerekir. Çünkü çoğu zaman müşterileri bir ürünü almadan önce kargo bilgilerini araştırır. Bu noktada sabit tarifeli bir kargo yöntemi seçmeniz gerekir. Bir diğer konu ise vergiler olacaktır. Satacağınız ürünlerin fiyatlarını ülkenizdeki vergilere göre ayarlamanız gerekecektir. Aksi taktirde kardan çok zarar edebilirsiniz. Son olarak dikkat etmeniz gereken faktör ise alışverişin deneyimini etkileyecek en önemli noktalardan biri olan ödeme yöntemini belirlemek olacaktır. Bu noktada popüler olan ödeme yöntemleri kullanarak müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz. Ayrıca ödeme yöntemi noktasında en düşük işlem ücreti alan ödeme yöntemini seçmeniz önerilir.
Pazarlama Stratejisi Belirleyin
En son adım olarak görülen pazarlama stratejisi belirleme adımı en önemli adımlar arasında yer almaktadır. Mağazanızı müşterilerinize ve hedef kitlenize pazarlamadan diğer adımları gerçekleştirmenin bir önemi kalmayacaktır. Sanal mağazanızı pazarlama stratejisi olarak yararlanabileceğiniz birkaç faktör vardır. Bunlar arasında SEO ve ücretli reklamlar en etkili olanlarıdır. Arama motoru optimizasyonu olan SEO çalışmaları ile mağazanızı geniş kitlelere tanıtabilirsiniz. Ayrıca, ücretli reklamlar sayesinde de Google gibi büyük arama motorlarının en üst noktalarında yer edinerek müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Dropshipping Nedir? Nasıl yapılır? sorusunu bu içeriğimizle cevaplamış olduk.