Açık kaynaklı web sitesi oluşturma platformu WordPress, içerisinde birçok eklenti barındırır. Bunlardan biri de Elementor’dür. Peki, Elementor nedir? Elementor, WordPress sayfa düzenleme araçlarında otomatik olarak kodlama yapan ücretsiz bir eklentidir. Web sitelerindeki sayfa tasarımları bu eklenti ile yapılır.
Elementor eklentisi, sürükle bırak yöntemi ile çalışır. Bu açıdan kullanıcılara birçok kolaylık sağlar. Son yıllarda kendisine yaygın bir kullanım alanı bulan eklenti, kalitesiyle farkını ortaya koymaktadır. Dünya genelinde 5 milyondan fazla kullanıcıya sahip bu olan Elementor, kolay kullanımı ile dikkat çekmektedir. Ayrıca sayfa düzenlemede daha geniş özelliklere sahip Elementor Pro ve Elementor Expert eklentisi, ücretli olarak satışa sunulmuştur.
Elementor Özellikleri Nelerdir?
İnternet sayfası oluşturma ve düzenleme eklentisi olarak bilinen Elementor ile web tasarım işleri hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu anlamda eklenti birçok kullanıcının onayından geçmiştir. Elementor eklentisi ile ilgili temel özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Eklenti içerisinde hazır internet sayfası şablonları bulunur. Sistem içinde yaklaşık 30 hazır şablon vardır.
- Sürükle bırak yöntemi, sayfa düzenlemede kolaylık sağlar.
- 40 üstünde widget seçeneği mevcuttur.
- Eklenti içerisinde bulunan şablonlar içeri ya da dışarı aktarılabilir.
- Gelişmiş metin düzenleme seçeneği sunar.
- Gelişmiş tasarımlar ve web sayfa düzenlemeleri yapılabilir.
- İnternet sayfaları eklenebilir.
- Web sayfası içine Google Maps entegre edilebilir.
- Ücretsiz şablon kütüphanesi bulunur.
- Geri alma ve yeniden başlatma özellikleri vardır.
- Arka plan eklenebilir.
- LTR ve RTL Desteği sunulur.
- E- ticaret fonksiyonlarına uygun özellikte sayfa düzenleme özelliği mevcuttur.
Elementor eklentisinin pro ve expert sürümleri vardır. Bu sürümlerin özelliklerinin daha kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz.
Elementor Ücretsiz ve Ücretli Sürümleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Elementor’un ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 tür sürümü bulunur. Eklentinin ücretsiz sürümünde duyarlı düzenleme, sürükle bırak özelliği, 40 civarında widget ve 30 tane önceden hazırlanmış sayfa şablonları vardır. Bu özellikleri, eklentiyi yükleyen herkes sınırsız kullanabilir.
Elementor ücretli sürümü, kullanıcılara ücretsiz sürüme göre daha fazla seçenek sunar. Bu ayrıcalıklı seçenekler genel olarak şunlardır:
- 50 üstü widget seçeneği
- 300 üstü önceden hazırlanmış gelişmiş şablonlar
- 10 üstü tam anlamıyla hazırlanmış web şablonu
- Tema oluşturma eklentisi
- Web sayfası içine form oluşturma eklentisi
- Woocommerce oluşturma özelliği
- Popup oluşturma özelliği
- 1 yıl boyunca süren müşteri destek sistemi
- 1 yıl boyunca ücretsiz güncelleme desteği
Ücretsiz sürüme göre daha avantajlı olan ücretli sürümün kullanım süresi 1 yıldır. Bu sürümün ücreti ise 49 dolardır. Elementor ücretli eklentiler kendi içinde de farklı fiyat aralığında satılır. Elementor Plus ve Elementor Expert sürümleri normal ücretli sürüme göre daha kapsamlıdır. Elementor Plus 99 dolar ve Elementor Expert sürümü ise 199 dolardan satılmaktadır.
Elementor Eklentisinin Avantajları
Web tasarım araçlarında kullanıcılara büyük kolaylık sağlayan Elementor eklentisinin birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar genel olarak şunlardır:
- Kullanıcılara daha geniş kapsamlı bir site tasarım olanağı sunar.
- Eklentinin ara yüzü çok kolaydır.
- Elementor içinde yer alan kapsamlı web tasarım şablonları kullanıcıların zamandan tasarruf etmesini sağlar.
- Ücretsiz sürümü oldukça ekonomiktir.
- Elementor eklentisi içinde web şablonları için birçok tema bulunur. Bu temalar, sayfaların daha güzel görünmesini sağlar.
- WordPress üzerinde herhangi bir kodlama gerektirmez. Günümüzde hiçbir eklenti kullanıcılara bu imkanı sunmamaktadır.
- Web tasarım projeleri hızlı bir şekilde tamamlanır.
- Eklenti içerisinde yer alan site içi formlar kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır.
Kısacası Elementor, web sitesi tasarımlarında kullanıcılara sunduğu kaliteli, etkileyici ve özel avantajlarla dikkat çeker. Bu bağlamda, günümüzde WordPress gibi web sayfası düzenleme araçlarında en fazla kullanılan eklentidir.
Elementor Nasıl Yüklenir?
WordPress eklentilerinden olan Elementor’un nasıl yüklendiği de kullanıcılar tarafından merak edilen bir konudur. Elementor eklentisini yüklemek oldukça kolay bir işlemdir. Yükleme yapmak için 2 yol vardır. İlki Elementor.com web sitesindeki indirme bölümü, ikincisi ise WordPress Dashboard kısmındaki indirme bölümüdür.
Elementor.com web sitesinden eklentiyi yükleme adımları oldukça kolaydır. İlk olarak Elementor.com adresine gidilir. Burada Elementor eklentisine ait tüm ücretsiz ve ücretli sürümler yer almaktadır. Açılan pencereden “Ücretsiz İndir” kısmına tıklanır. Daha sonra açılan form kısmında e-posta ve şifre bilgileri girilir.
İşlem tamamlandıktan sonra indirme süreci bitecektir. İndirilen eklentiyi görmek içinse WordPress kısmına girilir. Kontrol panelinden eklentiler kısmına tıklanır. Açılan bölümde yeni ekle kısmına girilerek Elementor eklentisi WordPress’e eklenir. Etkinleştirme işlemi de tamamlandıktan sonra Elementor kolay bir şekilde kullanılacaktır.
Elementor eklentisi WordPress Dashboard kısmından da yüklenebilir. Bunun için ilk olarak bilgisayardan WordPress açılır. Açılan sayfada kontrol panelinde bulunan eklentiler kısmına girilir. Yeni ekle butonuna tıklanır. Buradaki arama alanına Elementor yazılır. Seçenekler arasından eklenti bulunduktan sonra kurma işlemine geçilir. Kurulum tamamlandıktan sonra “Etkinleştir” seçeneğine tıklanır. Bu şekilde WordPress Dashboard üzerinden yükleme aşamaları sorunsuz bir şekilde tamamlanacaktır.
Google Site Kit Eklentisi Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Elementor Nasıl Kullanılır?
Elementor eklentisi WordPress içine yüklendikten sonra sayfanın sol tarafındaki kısımdan kontrol yapılabilir. Bu kısımda sayfa düzenleme ile ilgili birçok widget bulunmaktadır. Sürükle bırak özelliği ile bu widgetler sayfa içinde kolay bir şekilde kullanılabilir. Elementor eklentisiyle şu ögelerde düzenleme yapabilirsiniz:
- Sayfa kenar boşlukları
- Dolgular
- Yazı fontları
- Yazı boyutları
- Sayfanın genişliği
- Sayfanın yüksekliği
- Sayfa sütun boyutları
- Sekme ayarları
- Sayfa içine yerleştirilecek olan dinamik öge seçenekleri
- Önceden eklenti içine yüklenen sayfa şablonları
- Akerdeonlar
Kısacası WordPress’e yüklenen Elementor eklentisi içinde web tasarım ile ilgili birçok düzeleme yapılabilir. Sayfa düzenlemesi ile ilgili tüm detaylar, stil ve ayarlar, yapılandırma kısmında detaylı olarak bulunmaktadır. Bu kısmı kullanmak oldukça kolaydır. Ayrıca eklenti içinde düzenleme geçmişine erişim de mümkündür. Buradan ileri-geri butonlarına tıklanarak geçmişte yapılan işlemler değiştirilebilir.