SEO çalışmalarıyla ilgileniyorsanız, Gizli Anlamsal Indexleme hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Genel olarak uzmanların bilgi sahibi olması gerektiğini düşünülür. Ancak bu durumun doğru olmadığını bilmelisiniz. Çünkü LSI çok da zor bir çalışma değildir. Siz de web sitenizin Google aramasında üst sıralarda yer alması için SEO çalışmaları yapıyorsanız, bu içeriği okumaya devam edin. Böylece Gizli Anlamsal Indexleme konusunda geniş bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Öyleyse, Gizli Anlamsal İndexleme (LSI) nedir?
LSI Nedir? Ne İşe Yarar?
LSI, yani Latent Semantic Indexing kelimelerinin kısaltılmasıdır. Türkçeye Gizli Anlamsal Indexleme olarak geçmiştir. Gizli Anlamsal Indexleme, web sitelerinin içeriklerinde yer alan aynı anlama gelen kelimeleri analiz eder. Ayrıca yan yana sıkça yazılmış olan kelimeleri de tespit eden bir Google özelliğidir. Arama motorları, kullanıcıların arattığı kelimelere göre en uygun içerikleri gösterir. Böylece doğru bir sıralama sunmaya çalışır.
Kısacası, web sitenizin ön plana çıkması için arama motorları iki detaya dikkat eder. Bunlardan ilki, yazılan içeriğin ne olduğu, diğeri de insanların arama yaparken ne araştırdığıdır. LSI da aynı anlamdaki kelimeler arasındaki bağlantıyı analiz eder. Böylece yapılan araştırma sırasında kullanıcılara doğru bir sıralamayla web sayfalarını gösterir.
LSI Önemli Mi?
LSI, arama motoru optimizasyonu açısından oldukça faydalı bir analizdir. Çünkü arama motorlarının insan beyni gibi çalışmasına olanak tanır. Google’da sıralanacak web sitelerinin ilgili sayfaları için yorumlamaları yaparak ilgili sıralamayı yapar. Böylece sitenizde sattığınız ürün veya hizmetin üst sıralara çıkması açısından kolaylık sağlar. Böylece hedef kitlenize daha hızlı ulaşabilirsiniz.
Gizli Anlamsal Indexleme, müşterilerinizin amacına uygun şekilde içerikleri ortaya çıkardığı için çok önemlidir. Ancak bunun için çalışmalarınızı yapmalısınız ve kaliteli içerikleri, doğru anahtar kelime seçimleriyle yaratmalısınız. Bu konudan önce LSI’nın nasıl çalıştığı konusunda size bilgi vereceğiz. Böylece yapacağınız çalışmalarda daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.
Gizli Anlamsal Indexleme Nasıl Çalışır?
Gizli Anlamsal Indexleme, içerikte kullanılan anahtar kelimelerin içerikle bağlantısını analiz eder. Kullanılan terimlerin, içerikteki anahtar kelimeyle ilgisi olması gerekir. Örneğin “Kumaş Çeşitleri” anahtar kelimesi olan bir sayfanın “krep kumaş” “pamuk kumaş” gibi gizli anlamsal indeksleme kelimeleri olacaktır. Yani, kullandığınız birincil anahtar kelimeyle bağlantılı olması gerekir.
Bahsi geçen kelimeler, sayfanın içeriğiyle ilgili bağlamsal bilgi veren ikincil anahtar kelimeler olarak karşımıza çıkar. Gizli Anlamsal Indexleme, ikincil anahtar kelimeleri analiz ettikten sonra sıralama yapar ve sayfaya daha fazla anlam yükler. Böylece kullandığınız ikincil anahtar kelimelerle web sitenizin sayfalarını optimize ederek daha iyi bir sırlamaya ulaşabilirsiniz. Bu da arama motorunda içeriğinizle alakalı araştırma yapan birinin size ulaşmasını sağlayacaktır.
LSI Anahtar Kelime Araştırması
LSI anahtar kelimelerini bulmak için birtakım çalışmalar yapmanız gerekir. İlgili ikincil anahtar kelimeler için bazı yöntemler bulunmaktadır. Aynı zamanda birkaç araçla da kelime araştırmalarınızı yapabilirsiniz. Bu yöntem ve araçlar ise aşağıdaki şekilde karşımıza çıkar:
- Google Aramaları
- Google Anahtar Kelime Planlayıcısı Reklam Grup Fikirleri
- LSI Graph
- Übersuggest
Şimdi yöntem ve araçlarla ilgili detaylı bir bilgi verelim. Böylece doğru şekilde kelime seçimi yapabilir ve üst sıralara yerleşmenizi sağlayabilirsiniz.
Google Aramaları
En kolay yöntemlerden biri, Google’da yapılan aramalara bakmaktır. “İlgili Aramalar” bölümünde sunulan kelimeleri tercih edebilirsiniz. Ancak burada aranan kelimelerin içeriğinizle uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle karşınıza çıkan kelimeleri de içeriğinizde ikincil anahtar kelime olarak geçirebilirsiniz. Bulduğunuz kelimeler ise sizin için LSI kelimeleri olarak karşınıza çıkacaktır. Araştırmanızı yaparken Google’a kullanacağınız anahtar kelimeyi yazın.
“İlgili Aramalar” kısmındaki kelimeleri, Google odak anahtar kelimenizle ilişkilendirir. Böylece bunlar, kullanabileceğiniz en iyi Gizli Anlamsal Indexleme kelimeleridir. İlk denemeniz gereken yöntemin bu olduğunu söylemeliyiz. Oldukça kolay şekilde yapacağınız bir araştırmayla içeriğiniz için ikincil anahtar kelimelerinizi bulabilirsiniz.
Google Anahtar Kelime Planlayıcısı Reklam Grupları Fikirleri
Google’ın size sunduğu bir diğer seçenek de Anahtar Kelime planlayıcısı üzerinden LSI kelimelerini bulmanızdır. Bunun için Google Ads’e giriş yapmalısınız ve anahtar kelimenizi buraya yazmalısınız. Aramadan sonra ise “Reklam Grupları Fikirleri” kısmına geçin ve içeriğinizle alakalı reklam grubuna basın. Burada karşınıza birçok reklam grubu çıkacaktır ve doğru tercih yapmanız önem arz eder.
Yapabilirseniz, arama hacmi yüksek ama rekabet oranı düşük olan reklam grubunu seçin. Böylece potansiyel müşterileriniz tarafından az rekabet oranının olduğu kelimelerle daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcısı Reklam Grupları Fikirleri’nde Google tarafından sınıflandırılmış listeyle anahtar kelimeleri kullanarak LSI kelimelerinizi bulabilirsiniz.
LSI Graph
LSI Graph, Gizli Anlamsal Anahtar Indexleme kelimelerinizi bulmanız için ücretsiz sunulan bir araçtır. Araçta kullanacağınız anahtar kelimeyi yazmanız gerekir. Böylece karşınıza LSI kelimeleri olarak kullanabileceğiniz uzun bir liste çıkar. Diğer iki yönteme göre çok daha fazla öneri sunmaktadır. Bu yüzden LSI kelimelerini seçerken doğru anahtar kelime için daha geniş bir araştırma yapmanız gerekebilir. İçeriğinize uygun kelimelerle ilgili de bir liste hazırlamalısınız.
Übersuggest
Bir diğer uzun liste veren araçlardan biri de Übersuggest’tir. Kullanacağınız anahtar kelimeyi girdikten sonra anahtar kelimeyle ilgili aramaları görebilirsiniz. Araç, anahtar kelimenizi baz alarak popüler anahtar kelimeleri göstermektedir. Bu kelimeler de harf harf ayrılmış şekilde karşınıza çıkar. Listenin uzun olmasından dolayı da daha detaylı bir araştırma yapmanız oldukça önem arz eder.
Anahtar Kelime Seçimi
Anahtar kelimelerinizi yukarıdaki araç ve yöntemlerle bulduktan sonra hangi kelimelerin daha uygun olduğunu seçmelisiniz. Listenizi inceleyip en uygun kelimeleri tercih edin. Özellikle konuyla ilgisi olan kelimeleri içeriğinizde kullanın. Çünkü LSI kelimeleri, içeriğinize bağlam katacak kelimeler olarak karşımıza çıkar. Ayrıca Google’da arama yapan biri gibi düşünün. Bunlar için aşağıdaki durumları göz önüne alabilirsiniz:
- Bilgi almak için yapılan aramalar.
- Bir markayı, siteyi, ürünü veya işletmeyi bulmak için gerçekleştirilen yönlendirme amaçlı aramalar.
- Satın alınmak üzere gerçekleştirilen aramalar.
Aramayı yapan kişilerin amacına uygun olmayan kelimeleri tespit edebilirsiniz. Örneğin “Meyve Bakımı İçin 5 Yöntem” gibi bir yazıdan sadece bilgi almak isteyenler yararlanabilir. Bu nedenle “Meyve Fidanı Satın Al” tarzında kelimeyi çıkarabilirsiniz. Çünkü kullanıcılar, meyve fidanının bakımıyla ilgili bilgi almak için araştırma yapmaktadır. Bu nedenle satın alma veya bir markaya yönlendirme amacıyla kullanılan anahtar kelimeleri kullanmanıza gerek yoktur.
Ayrıca yüksek hacimli kelimeleri kullanmak yerine kelimenin içeriğinizle uygun olup olmadığına bakmalısınız. Çünkü konunuzla bağlantılı olmayan LSI kelimeleri, içeriğinize herhangi bir katkı sunmamaktadır. Her zaman doğru anahtar kelimelere odaklanmalısınız ve kitlenize katkı sağlayacak kelimeleri tercih etmelisiniz. Çünkü az kişinin sayfanıza gelip istediğini bulması, çok kişinin gelerek aradığını bulamamasından daha iyidir. Bu nedenle LSI kelimelerini seçerken detaylı bir araştırma yapmanız oldukça önemlidir.
Dilerseniz site bloğumuzdan SEO hakkında birçok içeriğe ulaşabilirsiniz.
Anahtar Kelime Kullanımı
İçeriğiniz için doğru anahtar kelimeleri seçtiniz ve artık sıra onları kullanmaya geldi. Eğer ki doğru kelimeleri tercih ettiyseniz, onları içerikte kullanmanız oldukça kolay olacaktır:
- Yazınızı normal şekilde yazarken yapacağınız aynı anlamlı kelimeleri, Gizli Anlamsal Indexleme kelimeleriyle değiştirmek olmalıdır. Yani, yazınızın akışına uygun bir şekilde anahtar kelimeleri kullanmaktır.
- Ayrıca LSI kelimeleri gereğinden fazla kullanmak, SEO açısından sayfanızın olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Kelimeleri, içeriğinizin akışına uygun şekilde bir veya iki defa kullanmanız yeterli olacaktır. Anahtar kelime doldurma, doğru bir yöntem değildir. Faydasından çok da sayfanıza zararı dokunabilir.
- Ancak konuya bağlı kalmayı unutmamalısınız. Bu kelimeler, sayfanıza ekstra bağlam eklemek için kullanılmaktadır ve alakasız kelimeleri eklemek, doğru olmayacaktır.
- Önceliğinizi ise birincil anahtar kelimeye vermelisiniz. Gizli Anlamsal Indexleme kelime ve odak anahtar kelime arasında kalırsanız, birincil anahtar kelimeyi kullanmalısınız.
Kısacası, doğru şekilde kullanılan birincil ve ikincil anahtar kelimelerle başarılı bir sonuç yakalayabilirsiniz. Yukarıda sıraladığımız aşamaları takip ederek siz de web sitenizin sıralamasını iyileştirip trafiğinizi arttırabilirsiniz.