Büyük veri, herkesin işine yarayan önemli bir konudur. Bu veri kümelerinin analizinin en iyi şekilde yapılması gerekir. Bigquery, Google’ın Dremel teknoloji üzerinde tasarlanmış ve verilerin işlenmesi için yaratılmıştır. “Google Bigquery nedir?” sorusunu merak eden okuyucularımız için bu içerikte tüm detaylara yer verdik.
Google Bigquery, yerleşik sorgu motoruna sahip, sunucusuz bir veri ambarıdır. Bu veri ambarı, yüksek düzeyde ölçeklendirilebilir. Sorgu motoru, terabaytlarca SQL sorguları üzerinde birkaç saniye içerisinde çalışır. Bu performansı elde etmek için herhangi bir altyapı yönetmenize gerek kalmadığından kolaylıkla dizin oluşturmanız mümkün hale gelir.
Şirketler, gün geçtikçe verilere daha fazla önem veriyor. Ayrıca verilerin departmanlarda saklanmadığı açık bir kültürü benimsemeye başladılar. Bigquery, çeviklik ve açıklık bağlamında kültürel değişimin hayata geçirilmesine yönelik teknolojik araçlar sağlar. Böylece inovasyon hızının artmasına olanak tanır.
Google Bigquery Nerelerde Kullanılır?
İş hacmini büyütmek isteyen şirketlerin çoğu, Bigquery kullanmaya başladı. Çünkü Bigquery, geleceğe dönük stratejiler için yeni imkanlar keşfetmeyi kolaylaştırıyor. Bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse; bir ekipman kiralama şirketine sahip olduğunuzu düşünün. Müşterilerinizden ekipmanlar kiralandıkça para alırsınız ve kayıt tutarsınız. Bu kayıtlar aşağıdaki gibi ayrıntıları içerir:
- Ekipmanın nerede kiralandığı
- Ne zaman kiralandığı
- Ekipmanın nerede iade edildiği
- İade edilme süreci
Yukarıdaki verilerden, 10 yılda tek yönlü ne kadar kiralama yapıldığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Belki de öğeyi başka bir mağazaya satarak ek ücret almayı düşünebilirsiniz. Bu noktada kiralamanın ne kadar tutacağını merak ettiğinizi varsayalım. İşte, Bigquery sayesinde bu anlık soruların cevabını kolayca yanıtlamanız mümkün hale geliyor. Böylece ilerleyen süreçte, stratejilerinizi belirleme konusunda süreç daha kolay şekilde işler. Bu gibi kritik noktalarda merak ettiğiniz soruların cevabını alabilirsiniz.
Google Bigquery Nasıl Kullanılır?
Bigquery’e Google Cloud Platformun’da bulmanız mümkündür. GCP müşterileri, bu hizmete web arayüzünden kolaylıkla erişebilir. Bu arayüz dışında Google Bigquery’e, var olan GCP SDK’larını ve CLI araçlarını kullanarak ulaşılabilirsiniz. Erişimin ardından Bigquery’i kullanmak son derece kolay ve rahattır.
CSV, ORC gibi yaygın veri kümelerinden birini kullanarak hızlıca sistemi çalıştırabilirsiniz. Eğer ki Bigquery’i çalıştırmak için bir veri kümeniz yoksa Google Cloud Genel Veri Kümeleri’nde ücretsiz biçimde keşfedebilirsiniz. Aynı zamanda burada veri kümelerini kullanmanıza da imkan vardır.
Google Bigquery Özellikleri Nelerdir?
Google tarafından sağlanan birçok platformun özelliği merak ediliyor. Özellikle şirket sahipleri, büyük veri analizi yapmak için Google Bigquery hakkında araştırma yapar. Bu sistemin özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Sunucusuz veri depolama özelliğine sahiptir. Bu sayede Google arka planındaki kaynak sağlama sürecini üstlenir. Bu sayede güncelleme, güvenlik gibi çeşitli konular için endişelenmeye gerek kalmaz. Verilerinize, analizlerinize ve diğer çalışmalarınıza odaklanabilirsiniz.
- Biquery, modern iş bulutu çözümlerinin temelini oluşturur. Bu nedenle veri taşıma, analizleri görselleştirme ve raporlama için çeşitli araçlar sunar.
- Standart SQL ile entegre biçimde çalıştığından dolayı revize ihtiyacını ortadan kaldırır.
- Verileri otomatik biçimde kaydeder ve 7 günlük değişimleri kayıt altına alır. Bu sayede verileri, kolay şekilde karşılaştırmak mümkündür.
- Petabaytları, kısa süre içerisinde analiz ederek mükemmel performans elde etmenizi sağlar.
- Uygun maliyetlere sahiptir ve isteğe bağlı fiyatlandırma yapılabilir. Kullanılan depolama alanı ve yapılan işlem kadar ücret alan versiyonu vardır. Aynı zamanda sabit ücrete sahip olan versiyonu, yüksek hacimli kullanıcıların ve müşterilerin iş yüküne göre seçimler sunar.
- 200’den fazla veri kümesinde bulunan veri havuzuna sahiptir.
Yukarıdaki özelliklerinden dolayı büyük verilerini saklamak, analiz etmek isteyenler için oldukça avantajlıdır.
Google Bigquery Avantajları Nelerdir?
Bigquery, sunucusuz bir bulut veri ambarıdır ve organizasyonel gereksinimlere yanıt veren teknolojik çözümler sunar. Bu platformun sizin için başlıca avantajları aşağıdaki biçimde sıralanabilir:
- Akıştaki verileri sorgulayarak iş sürecinizle alakalı eş zamanlı bilgi almanız mümkündür. Verilerinizi taşımaya gerek kalmadan ML ve AI desteğiyle gelecekteki stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.
- Sadece birkaç tıklamayla analitik içgörülere erişebilirsiniz. Bunları anlık olarak ortaklarınızla paylaşma şansınız vardır.
- Şifreler ve müşteriler için yapılan şifrelendirme ile verilerin güvenli ortamda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıdaki avantajlardan yararlanmak için Bigquery kullanmayı deneyin. Bu sayede verilerinizi güvenle depolamanız mümkündür. Ayrıca gelecekteki iş stratejilerinizin belirlenmesi açısından verilerle öngörü sahibi olabilirsiniz.
Google Yeni Kullanıcı Geri Bildirim Formu detaylarına da ulaşabilirsiniz.
Google Bigquery Ücretli Mi?
Bigquery, hizmet çeşidine göre ücretler belirlenmiştir. “Aktif” ve “Uzun Süreli Hizmet” için aylık ücret ödemeniz gerekir. Bahsi geçen ücret, tablo veya bölümlerde depolanan 90 günlük veriler için alınır. Bunlar dışında iki farklı fiyatlandırma seçeneği karşınıza çıkar.
Sorgu maliyetleri için isteğe bağlı ödeme, en esnek seçenektir. Bu işlemde fiyatlandırma, çalıştırılan sorgu ve işlenen veri miktarına göre belirlenir. Sabit ücret ise maliyetlerini görmek istediğinizde yararlanabileceğiniz seçenek olarak görülür. Bu ücreti ödediğinizde, sorgu işleme için özel kaynaklar satın alabilirsiniz. Ancak tek tek yapılan sorgular için herhangi bir ücret ödemezsiniz.
İçeriğimizde “Google Bigquery nedir?” sorusuna yanıt verdik. Siz de şirketinizde yapacağınız çalışamalar için bu platformu kullanarak büyük verileri analiz edebilirsiniz.