Bir internet sitesi, sahip olduğunuz markanın ve hizmetlerinizin dijital dünyadaki en önemli reklam aracıdır. Marka sahipleri, internet sitelerini kullanarak hem markalarını hem de ürünlerini ve hizmetlerini tanıtırken kendilerine potansiyel müşteriler de yaratabiliyor. Bu yüzden internet sitenizin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer alması çok önemlidir. Üst sıralarda yer almak, alt sıralarda yer alan sitelere göre daha çok insan çekeceğinden kimse alt sıralarda olmak istemez. Böylece markanızı daha çok tanıtabilir ve daha çok ürün ve hizmet satabilirsiniz. Peki, üst sıralarda yer alıyorken sıralamanızın düşmesini nasıl açıklarsınız? Google sıralamanız neden düşer? Bu yazımızda bu sorulara cevap vererek internet sitenizi üst sıralarda tutmanın detaylarını inceleyeceğiz.
Google üzerinde belirli bir sırada olduğunuz zaman bu sizin sürekli sıranız haline gelmez. Arama motorlarındaki sonuç sıralamaları sürekli olarak değişmektedir. Bunun ana sebebi de Google ile alakalı olarak sonuç sıralamalarını etkileyen çok fazla faktörün olmasıdır. Bu faktörlerin birinde bile yaşanacak değişiklikler sıralamanızı olumlu etkileyeceği gibi olumsuz da etkileyebilir. O yüzden ilk olarak bu faktörlere göz atacağız.
Google Sıralamasının Düşme Nedenleri Nelerdir?
Başlamadan önce belirtmekte fayda var, sayacağımız nedenlerden ve faktörlerden herhangi biri diğerlerinden çok daha önemli bir konumda değildir. Karşımızda bu nedenleri ve faktörleri değerlendiren bir yapay zekâ olduğu için nedenleri ve faktörleri bir araya getirip bir bütün olarak ele aldığını bilmelisiniz. Bu yüzden “Şu daha önemli duruyor, bunu yaparsam sıralamam yükselecektir.” gibi bir düşünce sıralamalarını arttırmanıza yardımcı olmayacaktır. En azından bu tür çözümler sonrası uzun vadede bu sorunlar tekrar karşınıza gelecek.
Bir başka detay da eğer hiçbir değişiklik yapmazsanız sıralamanızın yine düşeceğidir. Google kendini sürekli güncelleyen bir arama motorudur. Bu yüzden yaptığınız işlerin her zaman sıralamanıza uygun olmasını beklemek yanlış olacaktır. Aynı zamanda sizden daha iyi SEO çalışması yapmış siteler de ortaya çıkabilir. Kısacası, sıralamam şu an iyi artık bu konuda endişelenmeme gerek yok diye düşünmek yerine aralıklı olarak internet sitenizin ve sıralamalarınızın durumunu kontrol etmelisiniz.
Sizi Kimler Geçmiş?
İnternet sitenizde herhangi bir değişiklik yapmadığınız ve sorun da gözlemlemediğiniz durumlarda Google sıralamanızın düşmesi rakiplerinizin sizi geçmesine bağlı olabilir. Böyle bir durumda rakiplerinizle sizin aranızdaki gelişim derecelerini gösteren SEO araçları kullanabilirsiniz. Eğer sıralamalarınız belirli internet siteleri tarafından geçilmişse bu durumda bu sitelerle alakalı araştırmalar yapmanız iyi olacaktır. Bu noktada geçildiğiniz anahtar kelimelerin kullanıldığı sayfalarda iyileştirmeler yapmak sıralamanızı geri almanıza yardımcı olabilir.
Mobil Uyumlu Rakipler
Sıralamalardaki ve ziyaretçi sayılarınızdaki ani düşüşler internet sitenizin bir mobil sürümü olmaması ile alakalı olabilir. Rakiplerinizin kendi internet sitelerini mobil uyumlu hale getirmesi sizin internet sitenizi sıralamalarda daha geriye atacaktır. Çünkü mobil uyumlu olan internet siteleri Google aramalarında daha çok ilgi görmektedir. Böyle bir durum olup olmadığını tespit etmek için internet sitenize gelen trafiğin hangi cihazlardan olduğuna bakabilirsiniz.
Google Değişiklikleri
Google kendi algoritamasını sürekli olarak güncellemektedir. Eski bir algoritmaya büyük bir güncelleme getirmiş ya da yeni bir algoritma kullanmaya başlamış olabilir. En basitinden düzenli olarak güncellenen algoritamalar da sitenizin sıralamasını etkileyebiliyor. Eğer böyle bir durumdan şüpheniz varsa arama motoru ile alakalı haberlere bakarak hangi algoritma değişiklikleri sonucu sıralamanızın etkilendiğini görmeniz mümkündür.
Bunun yanında Google arama motoru sonuç sayfalarını da değiştirmektedir. Yaşanan bu değişikliklerden dolayı sıralamanız da etkilenecektir. Böyle bir durumdan etkilenip etkilenmediğinizi görmek için SERP Analizi bulunduran SEO araçları kullanmanız önerilir. Eğer sıralamanız değişikliklerden etkileniyorsa uygun değişiklikleri yaparak sahip olduğunuz sıralamaya geri dönebilirsiniz.
Arama Motoru Cezaları
Google’ın internet sitenizde bulunan sayfaları inceleyen gerçek çalışanları vardır. Bu çalışanlar sayfanızda Google’ın kalite sistemlerine uygun olmayan bir şeyler bulursa manuel olarak işlemler uygulayabilirler. Bunu anlamak için Google Search Console hesabınızda bulunan Güvenlik ve Manuel İşlemler kısmını kontrol edebilirsiniz. Manuel İşlemler alanında sitenizin aldığı cezalar sebepleriyle birlikte görülebilir. Google’ın internet sitenizi cezalandırabileceği etkenlerden bazıları şunlardır:
- İçerikleri anahtar kelime ile doldurmak
- Çok fazla yapay bağlantı kullanmak
- Aynı içerikten birden fazla olması
- Aynı meta verilerden çok fazla olması
- Bağlantı metinlerinin kötüye kullanımı
- İçeriklerin zayıflığı
Bu cezalardan kurtulmak için ceza alan kısımları değiştirdikten sonra Google’a yeniden değerlendirme isteği göndermek yeterli olacaktır.
Sitede Yapılan Değişiklikler
Sitede yapılan tasarım değişiklikleri gibi önemli şeyler Google sıralamalarınızı mutlaka etkileyecektir. Sıralamalarınızın düşmesi öncesi internet sitenizde yaptığınız değişiklikler ya da iyileştirmeler bulunuyorsa yine Google Search Console hesabınıza giderek Kapsam kısmında site güncellemeleriniz sırasında yakalanan hataları ve artan uyarıları görebilirsiniz.
Kaybedilen Backlinkler
Sahip olduğunuz backlinkler ne kadar kaliteli olsa da kaybedilebilir. Bu kayıp da site sıralamalarınızı etkileyecektir. Kayıp backlinklerin site sıralamalarınızı etkileyip etkilemediğini kontrol etmek için de kullanabileceğiniz SEO araçları bulunuyor. Burada gördüğünüz önemli kayıplar sonrası backlinklerini geri alarak sıralamanızı tekrardan yükseltebilirsiniz.
Google Sıralamalarınızı Etkileyen Faktörler
Daha önce Google sıralamalarınızı etkileyen faktörlerin birbirlerinden çok da önemli olmadığını ve hepsinin bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiğini söylemiştik. Yine de bu faktörlerin hepsini bilmek ve aynı anda uygulamak veya kontrol etmek zorunda değilsiniz. Bu faktörleri sadece biliyor olmak bile sıralamalarınızı düzeltme aşamasında izleyeceğiniz yolları etkileyecektir. Google sıralamalarınız etkileyen faktörlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Backlinklerin kalitesi ve kaybolması
- İnternet sitenizin mobil optimizasyonu
- Sayfalarınızın yüklenme hızı
- Kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri
- İnternet sitenizin sahip olduğu SSL sertifikası
- Dahili bağlantılar
- Kırık linkler
- Başlık etiketleri
- URL kısmında kullanılan anahtar kelimeler
- İnternet sitenizdeki sayfaların içerikleri
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak arama motorundaki sıralamanızı üst kısımlara taşıyabilir ve düşmesini engelleyebilirsiniz. Bununla alakalı olarak yazımıza saydığımız faktörlerden bazılarını açıklayarak devam edeceğiz.
Sayfalarınızın Yüklenme Hızı
Google’ın bu konudaki önemli ölçütlerinden birisi internet sitenizin sahip olduğu hızdır. Arama motoru sıralamalarında kendinizi yükseltmek için yapabileceğiniz ilk iyileştirmelerden biri sayfalarınızın yüklenme hızını arttırmak olacaktır. Bu aynı zamanda kullanıcı deneyimlerini de iyileştirmektedir.
Kullanıcı Deneyimi İyileştirmeleri
Sayfaların yüklenme hızı gibi birden fazla faktör kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanılabilir. Bunlar internet sitenize gelen kullanıcıların sayısını, sitede geçirdikleri süreleri, bu süre zarfında sitede açtıkları sayfa sayıları gibi faktörleri etkileyerek Google sıralamanıza doğrudan katkı sağlar. Kısacası internet siteniz iyiyse insanlar daha çok ziyaret eder, insanlar daha çok ziyaret ederse sıralamanız yükselir.
İnternet Sitenizde Bulunan İçerikler
İnternet sitenizin iyi olmasını sağlamanın ve dolayısıyla insanların daha çok ziyaret etmesini sağlamanın bir yolu da içeriklerin kalitesidir. Bu kaliteyi de içeriğinizin anahtar kelime açısından yeterli ve hatasız olması, kullanıcıların isteklerini karşılaması ve mobil uyumlu olması belirliyor. Böylece insanlar internet sitenize geldiklerinde içeriklerinizin kaliteli oluşu sebebiyle sitede daha çok zaman geçirecekler.
Başlık Etiketleri
İçeriklerinizi kaliteli hale getirmenin farklı yolları da bulunuyor. Bunlardan birisi içeriklerinizde H1 ve H2 başlık etiketlerini kullanmaktır. Bu sayede içerikleriniz hem kullanıcılar hem arama motoru tarafından daha okunabilir bir hale geliyor. Ayrıca başlık etiketlerinizde anahtar kelimeleri kullanmak da Google’ın arama sıralamasında yükselmenin bir başka yoludur.
Backlinklerin Kalitesi
Backlinkler, diğer internet sitelerinden sizin internet sitenize gelen geri bağlantılar olarak tanımlanabilir. Backlinklerin kaliteli olması, yani yetkili ya da güvenilir adreslerden oluşması sitenizin de yetkili ve güvenilir olduğunu göstererek gelen trafiğin sayısını arttırmaktadır. Bu da yine doğal olarak sıralamalarınızı yükselten bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Kırık Linklerin Düzeltilmesi
404 hatası veren kırık linkler, kullanıcı deneyimi ve arama motorlarının sıralaması için oldukça kötüdür. Bu yüzden 404 hatası veren kırık linklerinizi bulmak ve bunları düzeltmek iyi bir iyileştirme yöntemidir. Kırık linklerinizi bulmak için bu konuda size yardımcı olacak SEO araçlarını kullanabilirsiniz.
Google Sıralamam Düştüğü An Harekete Geçmeli Miyim?
Son olarak sıralamanızın düşmesi ve dolayısıyla site trafiğinizin azalması her zaman endişe verici olmayabilir. Google’ın sürekli kendini güncellediğini söylemiştik. Bu güncellemeler bazı durumlarda dalgalanmalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ilk önce site trafiğinizin genel ortalamalarına göz atarak yaşanan düşüşlerin ne kadar ciddi olduğuna bakabilirsiniz.
Site trafiğinizi ve sıralamalarınızı kontrol etmek için genelde en iyi başlangıç aracı Google Search Console olarak görülebilir. Yine bu konuda inceleme yapmanızı sağlayacak araçlarla birlikte sonuçları inceleyerek ne durumda olduğunuzu gösterebilecek ciddi verilere sahip olabilirsiniz. Sonucunda endişelenecek bir durum da çıkmayabilir. Yine de her zaman dikkatli olmakta ve belirli SEO araçlarını kullanarak takip yapmakta fayda var.