Hosting Nedir? SEO için Hosting’in Önemi

Hosting Nedir? SEO için Hosting’in Önemi

Hosting nedir?, belirli bir web sitesinin sahip olduğu içerikleri (yazı, görsel, video vb.) depolamaya ve farklı kullanıcıların erişebilmesine olanak sağlayan bir yapılandırmadır. Barındırma ya da sunucu hizmetleri olarak da adlandırılabilir. Günümüzde hosting denildiğinde web sitesi yapılandırması ve çeşitli sunucu hizmetleri için kapalı erişim alanları sunulabilmektedir.

Hosting Nedir?

Hosting, internet üzerinde oluşturulan web sayfalarının sahip olduğu dosyaları depolamaya ve giren kullanıcıların erişimine sağlayan bir yapılandırmadır. Bu yapılandırma sayesinde web siteleri, içerisinde yer alan verileri binlerce kullanıcıya aynı anda erişime sunabilmektedir. Ek olarak sunucu hizmetleri ise, daha çok kapalı sistemler için tercih edilen bir erişim ve dosya paylaşım ağları oluşturur. Bu çalışmalara da kısaca barındırma hizmetleri adı verilir.

Hosting Nasıl Çalışır?

Hosting nasıl çalışır? siteyi oluşturan dosyaların yerel bilgisayar üzerinden sunucuya bağlandığı noktada çalışmaya başlamaktadır. Bundan sonra mevcut özelliklere sahip sunucu kaynakları, ilgili web sitesine doğrudan tahsis edilir. Kaynakların standartları ve kapasiteleri, kullanıcının talep ettiği plana göre değişiklik göstermektedir. Bunu bir işletme sahibinin aradığı ofis ortamı olarak değerlendirebilirsiniz.

Hosting Türleri Nelerdir?

İhtiyacınıza yönelik olarak çeşitli hosting hizmetlerinden fayda sağlayabilirsiniz. Bu ayarlamayı kuracağınız web sitenin ölçeği ve bütçeniz yapmanızı sağlayacaktır. Hosting hizmeti almadan önce, mevcut barındırma alternatiflerini ve size sunacakları hizmet kapsamını doğru olarak anlamanız önemlidir.

  • Web sitesi oluşturucuları
  • Paylaşımlı hosting hizmeti
  • Özel hosting hizmeti
  • Ortak barındırma hizmeti
Web Sitesi Oluşturucu

Site oluşturma noktasında herhangi bir teknik bilgi ve beceriye sahip olmanızı gerektirmeyen, daha çok yeni başlayanlar için tercih edilen bir hosting hizmetidir. Ek kurulum yapmanızı gerek kalmadan tarayıcı tabanlı bir ara yüzden faydalanarak, sitenizi kurabilirsiniz.

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting hizmeti aldığınız noktada kendi web siteniz ve diğer web siteleri ile tek bir sunucuyu kullanabilirsiniz. Yani fiziksel sunucuda yazılım uygulamaları paylaşımlı olarak yer almaktadır. Paylaşımlı hosting, diğer hizmetlere göre daha az maliyetlidir fakat bunun performans noktasında getirdiği dezavantajlar olduğunuz da bilmelisiniz.

Özel Hosting

Özel hosting hizmeti ile web sunucusu tamamıyla size ait olacaktır. Bu sayede sağlayıcının size sunacağı kaynaklarla yüksek verimlilikte performans elde edebilirsiniz. Üst düzeyde site trafiği amaçladığınız site projeleriniz için kullanabileceğiniz avantajlı bir barındırma hizmetidir. Fakat maliyet anlamında paylaşımlı hosting hizmetine kıyasla sizi bir nebze yorabilir.

Ortak Barındırma

Ortak barındırma hizmetini tercih ettiğiniz noktada, sunucunuzu kendiniz satın alabileceksiniz. Bu tipteki barındırma hizmeti sayesinde sunucu üzerinde tam kontrol sağlayabilmeniz mümkündür. Böylece siteniz için ihtiyaç duyduğunuz komut dosyalarını ve uygulamaları sorunsuz bir şekilde yükleyebilirsiniz.

Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

İşletmeniz adına oluşturacağınız web sitesi için, güvenilir ve uygun fiyatlı bir hosting firması bulabilmek kişisel tercihleriniz doğrultusundaki ilk kıstaslarınız arasında olmalıdır. Bu doğrultuda ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde entegre olabilecek doğru firmayı ararken dikkat etmeniz gereken birkaç konu vardır:

  • Bant Genişliği
  • Kontrol paneli
  • Maliyet
  • Çoklu alan barındırma alternatifi
  • Çalışma standartı
  • Reklam
  • Teknik destek

Bant Genişliği

Hosting hizmeti seçilirken dikkat edilen alanlardan biri olan bant genişliği, diğer tanımlarıyla birlikte “trafik” ya da “veri aktarımı” olarak da bilinmektedir. Bant genişliği, kısa bir tabirle sitenize gelen ziyaretçilere metin, ses ve medya içeriklerinin aktarımı için sağlanan bayt sayısıdır. Ziyaretçilerinize kaliteli bir Google deneyimi yaşatma ve site trafiğinizi arttırma noktasında, hizmet alacağınız firmanın 3 GB’dan fazla bant genişliği imkanı sunması makbul olandır.

Fakat sitenizin mevcut durumu ve sizin ihtiyacınız bant genişliği konusunda farklı taleplerin oluşmasına neden olabilmektedir. Ücretsiz bir hosting hizmeti aldığınız taktirde, bant genişliği için günlük ya da aylık periyotlarda sınırlamalarla karşılacağınızı bilmeniz gerekir. Ücretli bir hizmet ile sitenizin içerik planına endeksli olarak ekstra alan da talep edebilirsiniz.

Kontrol Paneli

Site sahiplerinin kontrol mekanizması içerisinde en çok bulundukları alan hiç kuşkusuz ki admin panelleridir. Admin paneli ile sitenizin her anlamda yönetimini tek bir alan üzerinden sağlayabilme imkanı bulabilirsiniz. Siteniz için gerçekleştireceğiniz değişikliklerde, teknik destek ile irtibata geçmenize gerek kalmadan planlarınızı hızlı bir şekilde uygulamaya koyabilirsiniz. Örneğin; cPanel aracılığı ile temel sunucu yapılandırmalarını, e-posta ve şifre yönetimlerini tek bir elden ve teknik destek onayı almadan sitelerinizi yönetebilirsiniz.

Maliyet

Her hizmet talebinde olduğu gibi, hosting hizmetinde de ödediğiniz meblağnın karşılığını alma beklentisi içerisinde olursunuz. Bu durum sitenizle ilgili hedeflediğiniz konumlarla daha net bir şekilde şekillenmektedir. Yüksek ziyaretçi trafiği beklentisinde olmadığınız ve basit içerikler paylaştığınız bir site için düşük maliyetli paketler ve firmalarla anlaşma sağlayabilirsiniz. Fakat yüksek kapasiteli bir beklentideyseniz, durum tam tersi olmalıdır. Aylık ve yıllık ödeme alternatifleri sunan firmalarla kendinize uygun olacak ödeme esnekliğini yakalayabilmeniz, maliyet planmanıza yardımcı olacaktır.

Çoklu Alan Barındırma

Hosting hizmeti almak isteyenlerin aradığı en önemli koşullardan biri de çoklu alan barındırma özelliğidir. Çok alan barındırma özelliği ile aynı hosting üzerinden birden falan domaini tek bir hesaptan kolay yönetebilirsiniz.

Çalışma Standartı

Çalışma standartı ve süresi konusunda yüksek verimlilik beklentisi içerisindeyseniz bunu yalnızca ücret karşılığında alabileceğiniz hosting hizmetlerinde bulabilirsiniz. Yüksek ihtimalle web sitenizin kesintisiz bir şekilde çalışmasını tercih edersiniz. Bu noktada güvenilir ve kararlı ağ bağlantısı sağlayabilen sunucudan hizmet almak talebinizi karşılamaya yeterli olacaktır. Hosting hizmeti almadan önce aklınızdaki firma hakkındaki yorumları teknoloji forum siteleri vb. platformlar üzerinden okuyup araştırmalısınız. Aksi takdirde ulaşılabilirlik seviyesi düşük olan bir site ile ziyaretçi ya da müşterilerinizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Reklam

Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz birçok hosting firması, size sağladığı barındırma hizmetinin maliyetini reklamlar üzerinden karşılamayı hedeflemektedir. Bu noktada hizmet almak istediğiniz sağlayıcının ücretsiz hizmet karşılığında reklam oluşturup oluşturmadığını öğrenmelisiniz. Çünkü çoğu Google kullanıcısı sitelerde bulunan reklam ve pop-up’lardan rahatsız olmaktadır. Kullanıcılar için bu tarz siteler spam içeriklere sahip düşük kaliteli siteler olarak nitelendirilmektedir. Ziyaretçi trafiğinizin bu durumdan olumsuz etkilenmemesini istiyorsanız bu konuyu iyice araştırmalısınız.

Teknik Destek

Hizmet aldığınız zaman içerisinde birçok sorun ile yüz yüze gelebilmeniz olağan bir durumdur. Bu nedenle yaşadığınız sorunlarda, destek alabileceğiniz profesyonel bir ekibin olması işlerinizi kolaylaştıracaktır. Alternatif firmalarınızın teknik desteklerinin performans değerlendirmelerini, müşteri deneyimlerinin yer aldığı çevrimiçi kaynaklar üzerinden okumanız, fikir sahibi olmanıza fayda sağlayacaktır.

SEO için Hosting Neden Önemlidir?

Alacağınız hostingin güvenlik testlerinden geçmiş olmasına dikkat edin. Daha sonra web sitenizi yerleştireceğiniz hostingin, web sitenize yeteceğinden emin olun. Bu şu demek oluyor; web siteniz çok fazla trafik alıyor ise mutlaka kaliteli paket özellikleri yüksek hosting kullanın. Kullanmadığınız taktirde sürekli olarak web siteniz kesintiye uğrayacak ve Google botları bu durumu fark edecektir. Bunların yaşanmaması adına hosting alırken hızlı ve güvenlik testlerini sorunsuz geçmiş hostingleri tercih etmeye özen gösterin.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *