SEO arama motoru sonuçları üzerinden web sitenizin trafik yoğunluğunu, kalitesini ve içeriğinizin trendini artırma uygulamasıdır. Dolayısıyla, SEO uzmanları ve dijital pazarlamacılar için http statü durum kodlarını bilmek ve kavramak çok önemlidir. HTTP durum kodları bilgisine hakim olmak, web sitenizdeki kesinti süresini hızla azaltmak ve hataları teşhis edip en aza indirgemekte yardımcı olur.
Arama motorlarını kullanan insanların web sitenize daha kolay erişmesini sağlamak için bu kodları kendi yararınıza kullanmanız mümkündür. SEO dijital pazarlama bilginizi iyileştirmek için he SEO pazarlamacısının bilmesi gereken 8 temel HTTP kodu vardır.
HTTP Durum Kodu Nedir?
HTTP 1990 yılından beri tüm dünyada ağ üzerinde kullanılan iletişim protokolüdür. Açılımı, “Hyper Test Transfer Protocol”dür. Türkçe açılımı ise “Hiper Metin Transfer Protokolü”dür. Bu protokol, ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlar. İstemci (PC) ile sunucu (server) arasında olan alışverişin kurallarını belirlemektedir.
HTTP durum kodu ise, tarayıcı tarafından gelen isteğe sunucunun verdiği yanıttır. Örneğin bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız sitenin sunucusuna bir istek gönderir. Sitenin sunucu ise bu isteğe üç basamaklı bir kodla yanıt verir. En basit haliyle bu kodlar, tarayıcınız ile web sitesi sunucusu arasındaki iki yönlü bir konuşma olarak tanımlanabilir.
200 İyi Durum Kodu (URL çalışıyor)
HTTP kodlarından 200 durum kodu, sunucunun tarayıcınız tarafından gelen isteği başarılı bir şekilde aldığını ve tanımladığını ifade eder.
Diğer 2XX durum kodları, aynı durumu işaret eder. Ancak daha fazla ve farklı ayrıntıları ifade eder. Diğer 2XX durum kodlarının tanımlamaları şunlardır:
- 201 (Oluşturuldu): Yeni bir sayfa veya kaynağın başarılı bir şekilde oluşturulduğunu ifade eder. Bu durum kodu, genellikle bir POST isteği ile birlikte gelir.
- 202 (Kabul edildi): İstemcinin sunucuda bir şey yaratma talebinin kabul edildiği ancak, işlemler hala sürdüğü için tamamlanmadığı anlamına gelir.
- 203 (Yetkili olmayan bilgi): Üçüncü taraf bir sunucu tarafından bilgilerin orijinal site yerine varlık başlığında sağlandığını ifade eder. Vekilin bir değişiklik uygulanması halinde konut sakinlerine uyarı göndermesine izin verir.
- 204 (İçerik yok): Bu kod, sunucu tarafından isteğin başarılı bir şekilde işlendiğini fakat yanıt olarak bir içerik döndüremeyeceğini ifade eder. PUT yöntemi genelde 204 yanıtı için kullanılır. Varsayılan olarak önbelleğe alınabilir.
- 205 (İçeriği sıfırla): 204 kodunda olduğu gibi sunucu tarafından istek başarılı bir şekilde işlenir. Ancak, yanıt tarayıcının belge görünümünü sıfırlamasını söyler. Örnek olarak, bir web formunda doldurulan bilgilerin işlem bittikten sonra sıfırlanması verilebilir.
- 206 (Kısmi içerik): Tarayıcının durdurulmuş olan indirmelere devam etmesini ve indirme işlemlerini birden fazla akışa ayırmasını sağlayan koddur.
- 207 (Çoklu durum): Bu kod, aynı yanıt içerisinde birden fazla ve ayrı yanıt kodları olabileceği anlamına gelir.
- 208 (Zaten rapor edildi): İstemcinin, sunucuya daha önce atıfta bulunulmuş olan bir kaynağın tekrar dahil edilmemesini söylemesini sağlar.
- 226 (IM kullanılan): Sunucu tarafından kaynak için bir isteğin yerine getirildiğini ifade eder.
Yönlendirme HTTP Durum Kodları (300-399)
3XX HTTP durum kodları, müşterinin verilen web sayfasında bulunmayan bilgileri istediğini ifade eder. Bu kodlar, yönlendirme kodları olarak adlandırılır. Ziyaretçi deneyimini ve SEO performansını etkileyen kodlar oldukları için pazarlamacılarla çok ilgilidir.
Örneğin, web sayfanıza gelen bir ziyaretçi taşınmış bir içerik isterse, buna 404 hata kodu vermek kötü bir deneyim yaşatır. Bunun yerine yönlendirme kodu kullanmak, ziyaretçileri var olan içeriğe göndermenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda, arama motorlarının da sitenizde hangi içeriği kullanılabilir olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır. Sitenizde var olan içeriklerin, nasıl taranmasını ve dizine eklenmesini istediğinizi belirtir. Bu değişkenler uzun vadede SEO sonuçlarınızı etkiler:
- 300: Tarayıcının isteğini yerine getirmek üzere sunucunun birden fazla olası kaynağa sahip olduğu ve bu kaynaklar arasından seçim yapması gerektiğini ifade eder.
- 301 (Kalıcı olarak taşındı): Bir web sayfasının kalıcı olarak farklı bir kaynağa taşındığını ifade eder.
- 302 (Geçici yönlendirme kodu): bir kaynağın ya da web sayfasının geçici olarak farklı bir kaynağa taşınmış olduğunu ifade eden koddur.
- 303 (Diğerine bakın): POST, DELETE ya da PUT aracılığı ile tarayıcının talep ettiği kaynağın bulunduğunu ifade eder. GET kullanılarak kaynağı almak için farklı bir URL’ye istekte bulunulmalıdır.
- 304 (Değiştirilmedi): Tarayıcıya, önbellekte depolanmış olan kaynakların değişmediğini ifade eden durum kodudur.
- 307 (Geçici yönlendirme): Bir web sayfasının ya da kaynağın geçici olarak farklı bir kaynağa taşındığını ifade eder. 302 durum kodundan farklı olarak, istek yönetiminin yeniden yönlendirme sırasında değiştirilmesine izin vermez.
- 308 (Permanent Redirect): Tarayıcıya önbellekte depolanmış olan kaynakların değişmediğini ifade eden durum kodudur.
3XX HTTP durum kodlarının yanlış kullanımı, web sitenizdeki trafikte düşüşe neden olabilir. Dolayısıyla, sitenizin SEO’suna zarar verebilir.
301 Yönlendirmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
301 yönlendirme durum kodu, ziyaretçilerin web sitenizde ihtiyaç duydukları içerikleri her zaman bulabilmeleri için çok önemlidir. Bu durum kodu kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Yönlendirilen hedeflerin ulaşılabilir durumda olması
- Yönlendirilen hedeflerin, aranan orijinal içerik ile tematik olarak eşleşmesi
- Zincir yönlendirmelerden mümkün olduğunca kaçınılması
- 301 yönlendirilmesinin kalıcı olarak tutulması
Kodun bu noktalara dikkat edilerek kullanılması web sitenizin SEO çalışmalarını olumlu yönde etkileyecektir.
301 Yönlendirme Kodu Hangi Durumlarda Kullanılmalı?
301 yönlendirmesinin kullanımı aşağıdaki durumlar için gereklidir:
- Web sitenizin yeni bir etki alanına taşınmış olması
- Bir alt sayfanın URL’sinin değişmesi (Örneğin; bir blog url’sinin değişmesi)
- Ziyaretçilerin farklı URL’ler kullanarak aynı içeriğe ulaşmasının istenmesi
Mevcut bağlantılar ve yer imleriniz ileride de çalışmaya devam edecek ve arama motorları eski URL’yi yenisi ile değiştirecektir.
4XX Durum Kodları (Müşteri Hatası)
4XX HTTP durum kodları, istemci tarafında bir sorun olduğunu ifade etmektedir. Burada “müşteri”, web sitesine erişmek için kullanılan tarayıcıdır. Bu durum kodları, tarayıcının sunucudan bilgi almasında sorun olduğunu gösteren kodlardır:
- 400: Tarayıcıdaki hata nedeniyle sunucunun isteği işleyemediği anlamına gelen durum kodudur.
- 401: Erişmeye çalıştığı kaynak için kullanıcının, geçerli kimlik doğrulama bilgisine sahip olmadığı durumlarda döndürülen koddur.
- 402: Ödeme gerektiğini belirten ve gelecekte kullanmak için rezerve edildiği anlamına gelen durum kodudur.
- 403: Erişilmek istenen kaynağın yasaklandığını belirten durum kodudur.
- 404 (Bulunamadı): İstenen kaynağın sunucuda bulunamadığını belirten durum kodudur. Kullanıcıların en sık karşısına çıkan HTTP durum kodlarının başında gelmektedir.
- 405: Erişmek istenilen kaynak için gerçekleştirilen istek yöntemi desteklenmediği durumlarda kullanılan durum kodudur.
- 406: İstemcinin Accept Header bölümünde bulunan özelliklerinin karşılanamadığını ifade eden durum kodudur.
- 407: Bir proxy sunucusu ile yetkilendirme ve kimlik doğrulamasına ihtiyaç duyulan durumlarda döndürülen durum kodudur.
- 408: Sunucunun isteği beklerken zaman aşımına uğraması halinde döndürülen durum kodudur.
- 409: Bir çakışma ya da uyuşmazlık durumu olması nedeniyle isteğin tamamlanamadığını ifade eden durum kodudur.
- 410: İstenen kaynağın veya web sayfasının o sunucuda kalıcı olarak bulunmadığı anlamına gelen durum kodudur.
- 411: İstenen kaynak adına belirli bir uzunluk belirtilmediği anlamında kullanılan durum kodudur.
- 412: İstekte bulunulmuş olan ön koşulların sunucu tarafından karşılanamadığını belirten durum kodudur.
- 413: Yapılan isteğin çok büyük boyutta olmasından dolayı işlenemediği ve sunucunun isteği geri çevirdiği anlamına gelir.
- 414: Sunucunun işleyemeyeceği büyüklükte sorgu dizesi olarak kodlanan GET isteği olması durumunda karşılaşılan durum kodudur.
- 415: İsteğin sunucu tarafından desteklenmeyen bir ortam çeşidi içerdiğini ifade eden koddur.
- 416: Dosyanın istenilen bir bölümünü sunucunun sağlayamadığı durumlarda karşılaşılan durum kodudur.
- 417: Sunucunun isteğin bekleme başlığı alanında istenenleri karşılamaması durumunda karşılaşılan koddur.
- 431: Üst bilgi alanlarının büyük olması sebebiyle sunucunun isteği işleyemediğini ifade eden durum kodudur.
Bu kodlar SEO çalışmaları için istenmeyen durumlardır. Çünkü bulunamayan sayfalar ziyaretçi adına negatif bir deneyimdir.
5XX Durum Kodları: Sunucu Hatası
5XX HTTP durum kodları, birtakım şeylerin sunucu tarafında yanlış gittiğini gösterir. İstemci iyi bir istekte bulunduğu halde sunucu aktarımı tamamlayamıyor anlamında kullanılır.
- 500: Sunucu kaynaklı sorunlar nedeniyle isteğin tamamlanmadığı durumlarda görülen durum kodudur.
- 501: Sunucunun isteği yönetememesi ya da işlevleri desteklememesi halinde gelen durum kodudur.
- 502: Sunucunun bir diğer sunucuya istek göndermesinden sonra geçerli olmayan bir yanıt aldığı anlamına gelen durum kodudur.
- 503: Sunucunun geçici süreliğine hizmet veremediği ve istekleri işleyemediği durumlarda karşılaşılan durum kodudur.
- 504: Sunucunun bir isteği işlerken diğer sunucudan gelece olan yanıtın gecikmesi ile zaman aşımına uğraması sonucu görülen durum kodudur.
- 505: HTTP protokol sürümünün desteklenemediğini ifade eden durum kodudur.
- 511: Kullanılmak istenen ağın isteği sunucuya aktarmadan önce kimlik doğrulaması istediği durumlarda görülen durum kodudur.
5XX hataları SEO üzerinde olumsuz etkiye neden olur. Bu nedenle bu sorunların hızlıca çözülmesi çok önemlidir.
HTTP Durum Hatalarını Bulun ve Düzeltin
HTTP durum kodları hakkında kapsamlı bir bilgi edindikten sonra artık bu bilgileri web siteniz için kullanabilirsiniz. Web sitenizi arama motorları ve kullanıcılar için daha çekici hale getirmek adına bir HTTP durum denetleyici çalıştırın. Denetim aracı kullanarak bulduğunuz HTTP hatalarını düzeltin. Denetim araçları yönlendirmeleri, bozuk bağlantı sorunlarını ve eksik sayfaları bulmanıza yardımcı olacaktır.