Bir işletmenin marka güvenliğini artırmak için kurumsal bir karaktere sahip olması büyük önem taşır. Logo, site tasarımı ve benzeri elementlerin yanı sıra müşterileriniz ve iş ortaklarınızla iletişime geçeceğiniz E-Posta adresinin bu anlamda kurumsal bir kimlik taşıması oldukça etkilidir. Yazımızda kurumsal E-Posta nasıl alınır sorusuna yanıt vererek izleyebileceğiniz farklı yöntemlerden bahsedeceğiz. Ancak gelin önce kurumsal E-Posta deyine ne anlaşılması gerektiğine göz atalım.
Kurumsal E-Posta Nedir?
İlk olarak kurumsal E-Posta deyince akla hiç kuşkusuz adsoyad@markadi.com formatında mail adreslerinin geldiğini söyleyebiliriz. Gmail başta olmak üzere Hotmail ve Yahoo gibi servisler kullanıcılarına ücretsiz E-Posta desteği sunmaktadır. Ancak bunların domain uzantısı örneğin Gmail için @gmail.com şeklindedir. Buna ek olarak kurumsal E-Posta servislerinden farklı olarak bu servislerden herkesin herhangi bir isimle hesap alması mümkündür. Dolayısıyla Gmail gibi servisler her ne kadar ücretsiz olsa da marka güvenilirliğine yönelik bir çalışmada farklı seçeneklerden yararlanmak gerekir.
Bu anlamda kurumsal E-Posta adreslerinin doğrudan sitenizin domain’ine bağlı olduğunu belirtelim. Bu sayede herhangi bir kişinin aynı domain uzantısını kullanması söz konusu değildir. Bu açıdan kurumsal E-Posta adresleri yalnızca markanıza aittir. Bu da müşterilerinizin sizinle iletişime geçerken çok daha yüksek bir güven duygusuyla hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Yazımızın devamını inceleyerek kurumsal bir E-Posta adresine sahip olmak için neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.
1. Hosting Aracılığıyla Kurumsal E-Posta Alma
Kurumsal bir E-Posta hesabı almak için yapmanız gereken ilk şey siteniz için hizmet aldığınız firmayla iletişime geçmektir. Genellikle hosting firmaları, sizlere sundukları paketler doğrultusunda belli sayıda kurumsal E-Posta hesabı almanıza olanak tanır. Bunun için öncelikle kullanmakta olduğunuz hosting paketinin detaylarını incelemelisiniz. Eğer hosting firmanız size önceden bir E-Posta adresi tanımladıysa şu adreslerden ulaşabilirsiniz:
- www.markaadi.com/webmail
- www.webmail.markaadi.com
- www.mail.markaadi.com
Hosting firmaları, yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı hosting paketlerinde çeşitli sayılarda kurumsal E-Posta hesabı desteği sunmaktadır. Bu doğrultuda bu sayının 10 ile 100 arasında değişkenlik gösterdiğini söylemek mümkündür. Buna ek olarak kurumsal E-Posta hesaplarının günlük gönderim limitleri olduğunu da hatırlatmak gerekir. Benzer bir biçimde bu limitler de 10 MB ile 1 GB arasında değişkenlik göstermektedir. Bu konularda daha fazla detay hakkında bilgi almak için hosting firmanızla görüşmelisiniz.
Son olarak henüz bir siteniz yoksa öncelikle domain ve hosting hizmeti almanızın şart olduğunu da hemen belirtelim. Kurumsal E-Posta almanız için domain adına sahip olmanız gerekir. Değişkenlik gösterse de günümüzde bir domain adının tescil ücreti yaklaşık 10 dolardır. Buna ek olarak hosting fiyatları da 20 dolar ile 100 dolar arası bir skalada yer almaktadır.
2. Ajans Aracılığıyla Kurumsal E-Posta Alma
Eğer hosting firmasıyla uğraşmak istemiyorsanız web alanında hizmet veren bir ajansla görüşerek de kurumsal E-Posta hesabı alabilirsiniz. Temel olarak web ajansı yukarıda bahsettiğimiz süreçleri sizin adınıza gerçekleştirecektir. Eğer bir domain adınız yoksa öncelikle markanız için domain alır. Buna paralel olarak kurumsal E-Posta adresinizi de alarak size teslim eder. Eğer domain adresiniz varsa hosting firmanızla gerekli görüşmeleri de ajansınız yürütebilir. Buna ek olarak uzman bir ajansla çalışmanın diğer bir avantajı da bir sorunla karşılaştığınızda destek alabilmenizdir. Bu doğrultuda sayfamız üzerinden bizimle iletişime geçerek profesyonel bir destek alabilirsiniz.
3. Yandex Aracılığıyla Kurumsal E-Posta Alma
Yandex, kullanıcılarına ücretsiz bir biçimde kurumsal E-Posta alma imkanı sunmaktadır. Bunun için yalnızca Yandex Mail for domain hizmetinden yararlanmanız yeterlidir. Ancak vurgulamak gerekir ki bunun için öncelikle bir domain adına sahip olmanız şarttır. Bunun ardında şu adımları takip ederek kurumsal E-Posta adresinizi alabilirsiniz:
- Öncelikle eğer bir Yandex hesabınız yoksa Yandex hesabı açmanız gerektiğini söyleyelim.
- Bunun akabinde Yandex hesabınızla birlikte Yandex Connect servisine giriş yapın.
- Yandex Connect, ilk olarak ortak çalışma için çalışanlarınızı davet edebileceğiniz bir sayfayı karşınıza çıkaracaktır. İsterseniz daha sonra davet et diyerek bu seçeneği atlayabilirsiniz.
- Seçeneği atladığınızda karşınıza “Kurumsal Servisleri Bağlayın” şeklinde yeni bir sayfa gelecek. Bu sayfanın en altında yer alan “Etkinleştir” butonuna tıklayın.
- Bunun ardından “Servisler” menüsüne ulaşacaksınız. Burada en sonda bulnan “Yönetim” modülüne tıklayın.
- Sol tarafta açılan yönetim panelinin sonunda “Alan Adları” başlıklı bir sekme göreceksiniz. Buraya giriş yapın.
- Webmaster sekmesinde yer alan “Alan Adı Ekle” butonuna tıklayarak sitenizin domain’ini yazın. Sonrasında domain adını doğrulayın.
- Domain adını doğrulamak için 4 farklı seçenekten yararlanabilirsiniz. Bize kalırsa bunların arasında en pratik seçenek meta etiketidir. Meta etiket bölümünde yer alan kodu kopyalayarak sitenizin kaynak kodundaki <head> bölümüne ekleyin.
- Daha sonra Cpanel üzerinden MX ve TXT güncellemelerini gerçekleştirin. Bunun için Zone Editor üzerinden “Kayıt Ekle” seçeneğini kullanmalısınız.
- Burada “MX” tipini seçip önceliği “10” olarak işaretleyerek “hedef yer” kısmına ise mx.yandex.net adresini girmelisiniz.
- Bunun arından tip kısmından “TXT”yi seçerek kayıt kısmına “v=spf1 redirect=_spf.yandex.net” ifadesini tırnaklar olmaksızın yapıştırmalısınız.
- Son olarak yeniden Yandex yönetim paneline giderek en başta yer alan “Yeni Çalışan” sekmesine giriş yapın. Buradaki bilgileri tam olarak doldurup “Ekle” butonuna tıkladığınızda kurumsal E-Posta adresiniz kullanımınıza hazır hale gelecektir.