Open Graph nedir? Facebook içerisinde yer alan botları yöneten ve yönlendiren, sosyal medya site optimizasyonunda kullanılan bir komut dizinidir. Bu komut dizini ile birlikte, içeriğinizde bulunan ayrıntılar, sizin istediğiniz şekilde belirlenerek kullanıcılarla buluşur. 2010 yılından beri kullanılan bu komut dizini ile birlikte Facebook, kullanıcıların belirlediği görsel, link, etiket, açıklama, başlık ve yazar bilgisini içeriğin içerisinde ve içeriğin paylaşım alanında gösterilmesine olanak sağlar. İçeriğimizin ilerleyen bölümlerinde Open Graph Nasıl Kullanılır? anlattık.
Open Graph Nedir?
Open Graph temel olarak Facebook’da paylaşım yapılan web sayfası içeriklerinde oluşan başlık, görsel, içerik ve yazar uyumsuzluğu gibi optimizasyon problemlerinin önüne geçmek adına kurulmuştur. Bu noktada sayfada yapılan paylaşım içerisinde, menü ya da footer’den alakasız görseller belirlenerek paylaşıma açılabiliyordu. Bu noktada da paylaşım hedef kitlesi üzerinde beklenildiği itibarı oluşturamıyor ve gerekli hiti çekemiyordu. Open Graph bu noktada, içeriklerin sosyal ağ optimizasyonunu oluşturmak için gerekli ayarların yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
Open Graph yapısı; sosyal medya optimizasyonunu zorunlu kılarak, çeşitli paylaşım araçlarının bu noktada iyileştirme yapmasına neden olmuştur. Bu noktada da, web siteniz ya da paylaşım yapmak istediğiniz sayfa içerisinde başlık, ana görsel, yazar ve içerikte öne çıkacak kısım Open Graph meta etiketleriyle birlikte eğer kodları açık paylaşılmadıysa, optimize problemleri oluşmaktadır. WordPress gibi temel altyapısı bulunan site araçları, otomatik yapılandırma oluşturabilmektedir.
Open Graph Nasıl Kullanılır?
Open Graph, çeşitli web adreslerinin sosyal medya optimizasyonunu oluşturarak, site yöneticilerinin belirlediği başlık, görsel, içerik, sayfa ve yazar bilgilerinin sosyal medyada paylaşılmasına olanak sağlayan bir kod dizinidir. Bu dizin içerisinde bulunan alternatif etiketler sayesinde kullanıcılar; makale, film ve müzik etiketlerine uygun bir biçimde paylaşım aracı oluşturabilmektedir. Rich data verileri birbirlerinden farklı olarak yapılandırılmalı ve sitenizin içeriğine en uygun olan etiketi belirleyerek kod dizaynı oluşturarak paylaşım hazırlamalısınız. Aksi taktirde, beklediğiniz geri dönüşü almanız mümkün olmayacaktır.
Aşağıda Open Graph etiketlerini WordPress veya diğer popüler site alt yapı sistemlerinde nasıl ekleyebileceğiniz hakkında bilgi verdik. Manuel olarak eklemenizde oldukça basittir. <head></head> kodları arasına eklenecek olan Open Graph etiketlerini aşağıda verdik. Sizde kendinize göre düzenleyerek sitenizin belirttiğimiz kısımlarına kolayca ekleyebilirsiniz.
Open Graph Etiketleri
<meta property=”og:type” content=”article” />
<meta property=”og:title” content=”SEO FD – Dijital Performans Ajansı” />
<meta property=”og:description” content=”SEO FD ile web sitenize gelen ziyaretçileri arttırın. 5 Yıldır SEO ile iç içe olan ekibimizle hemen tanışın.” />
<meta property=”og:url” content=”https://seofd.net/” />
<meta property=”og:site_name” content=”Dijital Pazarlama Ajansı -SEO FD” />
<meta property=”og:image” content=”https://seofd.net/wp-content/uploads/2020/11/facebook-og.jpg” />
Open Graph WordPress, Joomia, Blogger gibi altyapılarda oldukça basittir. Bu site araçlarının içerisinde yer alan 3. parti uygulamaları ile birlikte, kullanıcılar hem arama motoru hem de sosyal medya optimizasyonlarını oluşturabilmektedir. Bu noktada tercih edeceğiniz araçlar arasında yer alan Yoast Seo, otomatik olarak meta etiketlerini ve paylaşım araçlarını ayarlayarak kullanıcılara kaliteli bir kullanım alanı oluşturabilmektedir.
Open Graph kullanımı, sosyal medya optimizasyonu ve arama motoru optimizasyonu ile ilgili merak ettiğiniz alternatif içeriklere sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Optimizasyon ile ilgili hizmetlerimiz hakkında detaylara ise iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.