Dijitalleşmenin önüne açtığı sektörlerin başında e-ticaret firmaları geliyor. Geçmiş yıllara oranla çoğu kişinin hızlıca adapte olmaya çalıştığı ve pazarlamak istediği ürün fark etmeksizin bir an önce aktif olmaya çalıştığı online satış sektörü ise karşınıza yeni kavramların çıkmasına neden olabilir. Peki, bu kavramlar arasında yer alan ve bundan sonraki adımı online satış olan e-ticaret firmalarını yakından ilgilendiren OpenCart nedir? İşte merak edilenler…
Yüksek maliyetlerin söz konusu olduğu ve mutlaka profesyonel destek alınması gereken online satış, bundan sonraki süreçte ihtiyaçtan öte bir gereklilik haline geliyor. Hal böyle olunca e-ticaret için kolları sıvayan şahıs ya da firmaların başta site güvenliği olmak üzere müşteri deneyimi ya da optimizasyonlar için başvurduğu OpenCart, dünya genelinde popülerliğini artıran bir yazılımdır.
OpenCart Nedir?
OpenCart, yürüttüğü faaliyetleri e-ticaret sektörüne adapte etmek ve online satış yapmak isteyenler için özel olarak hazırlanmış bir yazılımdır. PHP tabanlı ve açık kaynak kodlu olarak tasarlanan bu yazılım e-ticaret sitesinin kolayca yönetilip bir an önce satış yapabilmenizdeki en önemli araçlardan biridir. Dünya çapında oldukça popüler olmasını sağladığı avantajlarla elde eden bu yazılım sayesinde oldukça basit bir şekilde online mağaza açabilir ve işlemlerinizi tamamladıktan sonra mağazanızı satış için hazır hale getirebilirsiniz.
2009 yılında Daniel Kerr tarafından geliştirilerek online satış isteyen kişilere sunulan OpenCart aslında 1998 yılında Christopher Mann tarafından ortaya atılan bir fikirdir. 2009 yılında hayat bularak çoğu kişinin işini kolaylaştıran yazılım kolay kullanımı ve ücretsiz oluşuyla popülerliğini çok hızlı bir şekilde artırmıştır.
OpenCart Avantajları Nelerdir?
Birbirinden özel avantajları beraberinde getiren OpenCart yazılımı en basit tanımı ile ürün ya da hizmetleriniz sergileyebileceğiniz ve bunlardan gelir elde edebileceğiniz bir yönetim sistemidir. Gün geçtikçe kullanıcı sayısı artan ve sürekli geliştirilen OpenCart’ın kullanıcılarına sağladığı avantajları listeleyecek olursak:
- Kurulumu ve kullanımı son derece kolaydır. Üstelik ücretsiz olarak sunulur.
- Ürün ve kategori sayısında herhangi bir sınırlama içermez. Dolayısı ile dilediğiniz kadar kategori açıp istediğiniz miktarda ürün ekleyebilirsiniz.
- Tema ve modül seçenekleri oldukça yüksek olduğu için marka ya da ürün yelpazenize en uygunlarını seçip kullanabilirsiniz.
- Açık kodlu bir yazılım olduğu için sürekli geliştirilen ve yeni eklentilerle güncellenen bir yönetim sistemi sunar.
- Farklı para birimleri, dil özellikleri ve hatta vergi türüne sahiptir. Böylece hangi ülkede satış yaparsanız yapın seçimlerinizi tek bir tık ile halledebiliyorsunuz.
- SEO çalışmalarına son derece uygundur. İçerik üretimi ve yönetimi sayesinde arama motorlarındaki optimizasyonları geliştirebilirsiniz.
- Günlük, haftalık ve aylık olarak satış miktarlarınızdan tutun da online bir işletme için gerekli olan tüm verilere kolayca erişim sağlayabilirsiniz.
- Özellikle müşteri kitlesi için önemli olan indirim kuponu ya da hediye çeki gibi ek özellikleri kullanabileceğiniz bir sistemdir.
- Çeşitli eklentilerle desteklendiği ve neredeyse 2000 eklentiyi sunabildiği için siteniz için işlevsel olan eklentilere ulaşım sağlamanız son derece kolaydır.
- Açık kodlu bir yazılım içerdiği için geniş bir “destek” grubu mevcuttur.
- Ücretsiz olarak sunulduğu için online satış sektörüne yeni adım atan ve küçük işletmeler için son derece idealdir.
- Son derece kolay bir gösterge paneline sahiptir.
- SSL sertifikasyonunu tamamladığınız anda tüm bankaların sanal pos sisteminden faydalanabilmenize olanak tanır.
- Başta pazarlama modülü olmak üzere ödeme, kargo gibi modülleriyle kolay ve keyifli geçen bir alışveriş imkanına zemin hazırlar.
OpenCart Ne Kadar Güvenli?
Online satış için tercih edilen sistemler genellikle kişilerin korkuyla yaklaştığı yazılımlardan oluşur. Olası açıkların tespit edilmesi halinde hem firma hem de müşteriler için oldukça can sıkıcı sonuçları olabileceği için çoğu kişi “OpenCart güvenli mi?” sorusunu sorabiliyor. Aslında bu sorunun sorulmasının asıl nedeni açık kodlu bir yazılım içermesinden kaynaklanır. Ancak uzun yıllardır bu yazılım üzerinde çalışan, gelişmesine katkı sağlayan ve en önemlisi de dünyanın her noktasından yazılımcı bu platformda buluşuyor.
Hal böyle olunca her sistemde mutlaka var olan o açıklar bu tarz açık kodlu yazılıma sahip sistemlerde hemen fark edilip düzeltilebiliyor. Dolayısı ile çoğu kişide merak uyandıran ve şüpheyle yaklaşmasına neden olan OpenCart güvenli mi sorusuna “Evet, son derece güvenlidir.” cevabı verilebilir. Aynı zamanda bu yazılım “Genel Kamu Lisansı” taşıdığı için güvenli olduğu resmi olarak görülebilir.
Hiçbir yazılım için %100 güvenlidir yanıtını veremeyen yazılımcılar, OpenCart sistemi için sürekli binlerce yazılımcı tarafından takip edildiği ve güncelleştirildiği için güvenlik açığının var olmadığını garantisini verebiliyor. Peki, OpenCart yazılımının hiç dezavantajı yok mu diye soracak olursanız, karşınıza çıkacak tek eksi puan güncelleştirmelere bağlı kısa süreli eklenti işlevsizlikleri denilebilir. Üzerinde çalışma yapılıp daimî bir güncellemeye bağlı olduğu için bazı eklentiler bazen çok kısa süreli olarak çalışmayabilir. Ancak bu durum uzun süreli olmadığı ve geniş bir destek ekibi bulunduğu için kolayca ortadan kaldırılabiliyor.
OpenCart Kurulumu Nasıl Olur?
OpenCart Kurulumu için karşınıza iki farklı alternatif çıkacaktır. Bu alternatiflerden ilki Linux işletim sistemiyle çalışan Hosting ya da sunucu hizmeti kullanıyor olmanızla yakından ilişkilidir. İkinci alternatif ise FTP yani File Transfer Protocol uygulaması kullanarak kurulum yapabilmenizdir. İki farklı yöntemle de OpenCart kurulumunu inceleyecek olursak:
1. Linux İşletim Sistemiyle OpenCart Kurulumu
Bu yöntemi kullanarak OpenCart kurulumunu tamamlamak istiyorsanız ilk olarak web Hosting hizmeti alabileceğiniz en doğru adresi bulmanız gerekir. Bu konuda destek sağlayan, güvenilir ve 7/24 destek sağlayacak Hosting firmaları ile görüşmeniz gerekir. Bu Hosting firmalarına OpenCart kurulumu yapmak istediğinizi ilettiğiniz anda size uygun olacak en ideal Hosting desteğini sağlayacaklardır. Sonrasında şu adımları izleyebilirsiniz:
- Size sunulan OpenCart Hosting sistemi ile web sitesine giriş sağlayınız. Bu giriş işlemlerinde kullanıcı adı ve şifrenizi kullanmanız gerekecektir. Giriş sağladıktan sonra “cPanel” alanına geçiş sağlayın.
- Bu alanda karşınıza “Tek Tıkla Uygulama Kurulumu” şeklinde bir yönerge çıkması gerekiyor. Alana giriş sağladığınız anda “OpenCart yazılımı” ibaresine tıklamalısınız.
- Tıklama işleminden sonra karşınıza “Script Ayarları” gelecektir. Bu ayarlar alanında sizden istenilen bilgiler arasında mağaza adı, mağaza dili, açıklama, mağaza adresi gibi temel bilgiler olacak. Eksiksiz ve doğru bir şekilde gerekli alanları doldurduktan sonra yönetici alanı için istenilen bilgileri de doldurmalısınız.
- Bilgileri girip doğruluğunu kontrol ettikten sonra sayfanın alt kısmında yer alan “Yükle” seçeneğine tıklayarak yazılımın kurulmasını sağlayabilirsiniz. Kurulum bittiği anda kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak OpenCart sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.
Eğer bu kadar işlemle uğraşmak istemiyorsanız size web Hosting konusunda destek sağlayan Hosting firmasında da destek isteyebilirsiniz. Keza kurulum aşamasından sonra farklı modül ayarlamaları yapılması gerektiği için işin uzmanından destek almak daha sağlıklı olacaktır.
2. FTP ile OpenCart Kurulumu
OpenCart kurulumu için FTP yani Dosya Transfer Protokolü programlarını kullanmak istiyorsanız öncelikle bu formatta geliştirilen bir uygulamayı edinmelisiniz. Kullanıcılar genellikle Filezilla uygulamasını tercih ediyor. Sizlerde ilk adım olarak bu programı bilgisayarınıza indirmelisiniz. Sonrasında şu adımlar takip edilebilir:
- OpenCart web sitesi üzerinden yazılımın son güncel halini bilgisayarınıza indirin.
- Yükleme tamamlandıktan sonra Filezilla ya da benzer olan herhangi bir uygulamanın sunucu alanı bölmesine geçiş yapın. Bu bölüm için site adı, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girmeniz gerekecek.
- Bağlantı sağlandıktan sonra OpenCart dosyaları arasından “Upload” klasörünü bulun. Bulduğunuz klasörü dosya transfer programında yer alan “puclic_html” klasörüne aktarın.
- Yükleme tamamlandıktan sonra “config-dist.php” isimli dosyayı bulun ve ismini “config.php” olarak düzenleyin. Düzenleme gerçekleştikten sonra web sitenize giriş sağlayın ve karşınıza çıkan sözleşmeyi onaylayarak kurulumu sonlandırın.
Dilerseniz SEO Bloğumuzdan sektöre dair birçok başlığa ulaşabilirsiniz.
Bu yöntemle kurulum gerçekleştirdikten sonra yine ayarlar üzerinde oynama yapacağınız modüller bulunmaktadır. Bu alanlar hakkında bilgi sahibi iseniz ya da yazılımdan anlıyorsanız kurulum sonraki ayarlamaları gerçekleştirebilirsiniz. Ancak herhangi bir bilginiz yoksa alanının uzmanlarından destek alabilirsiniz. Keza başta mağaza ayarları olmak üzere tema seçimi ve modül ayarlarını kurulum sonrasında düzenlemeniz gerekecektir.