Web sitelerinin marka tanıtımı olarak ön plana çıkmasından sonra SEO çalışmaları gitgide daha önemli hale geldi. Kapsamlı bir SEO için gereken unsurlar artarken bu alanda çok sayıda gelişme yaşandı. En önemli gelişmelerden biri ise kullanılan eklentiler. Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, bu noktada kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu noktada, SEO için en iyi Chrome eklentileri kullanılarak web sitesinin optimize edilmesi büyük oranda kolaylaştırıyor.
SEO Eklentileri Nedir?
SEO eklentileri, optimizasyon sürecinde kolaylaştırıcı olması amacı ile web sitesine eklenen yazılım araçları. Bu tip eklentiler ile meşakkatli ve zorlayıcı bir süreç olan web sitesi optimizasyonu kolaylaşıyor. Örneğin, rakip analizi yaparken eklenti kullanmadan zorlanmanız olası. Öte yandan SEO eklentisi kullanarak bu süreci büyük oranda kolaylaştırma fırsatınız bulunur. Aynı örnek;
- Sayfa hızının tespiti,
- Backlinklerin bulunması,
- Sayfa sıralamalarının görülmesi,
- Anahtar kelimelerin seçilmesi gibi kilit konularda da geçerlidir.
SEO eklentileri, SEO çalışması sırasında kullanabileceğiniz çok sayıda fayda sağlamaktadır.
En İyi SEO Eklentileri
SEO, web siteniz için içerik analizinden teknik analize dair pek çok unsuru değerlendirerek en başarılı adımları atmanızı sağlar. Sonucunda sayfa sıralamanızı büyük oranda geliştirebileceğiniz bu süreç, kimi zaman zor olabilir. Bu noktada web site sahibi olan kişilerin büyük bir çoğunluğu SEO uzmanlarına danışmaktadır. Bunun yanı sıra, kullanabileceğiniz ve çalışmalarınızı kolaylaştıran birtakım araçlar mevcuttur. SEO için en iyi Chrome eklentilerine bir göz atarak kapsamlı bir çalışma yapmanız mümkün.
1- Ahrefs Toolbar
Ahrefs, SEO alanında en çok tanınan ve güvenilen araçlar arasında yer almaktadır. Ahrefs Toolbar da bu araç tarafından sağlanan bir Chrome eklentisi. Ücretsiz olarak kullanabildiğiniz bu eklenti sayesinde çok detaylı metriklere ulaşma şansınız var.
Ahrefs Toolbar ile kapsamlı bir organik arama trafiği bilgisine erişebilirsiniz. Bunun yanı sıra araç size anahtar kelime belirleme sırasında en iyi tahminleri sunar. Backlink tespiti yapabileceğiniz eklentide, aynı zamanda yönlendirilen alandan UR kontrolüne kadar pek çok veri mevcut.
2- MozBar
MozBar, sizlere en kapsamlı verileri sunacak eklentiler arasında yer alıyor. Öyle ki, markanın sosyal medya performansı dahi değerlendirilmekte. SERP metriği dahil olmak üzere sayfanın birçok özelliğine ulaşabiliyorsunuz. Eklentinin premium versiyonunu ücretli olarak kullanabilirsiniz. Ücretsiz olarak ise çok sayıda veriyi elde etmeniz mümkün. Bu araç sayesinde kendi web sitenizin yanı sıra rakip sitelerin de detaylı analizini görmeniz mümkün.
3- Redirect Path
Öncelikle tamamı ücretsiz olan bu eklenti, ücretli araçların sağladığı verilerin büyük bir kısmını sizlere sunmakta. Bu noktada web siteniz için SEO uzmanları arasında en sık önerilen eklentiler arasında yer alıyor.
Redirect Path; HTTP üst bilgileri ve sunucu IP’leri gösterirken olası sorunların tespitinde çok başarılı olması ile öne çıkmaktadır. Eklenti, sizi sitenizdeki kırık linkler ve diğer sorunlar hakkında hızla bilgilendirir.
4- BuzzSumo
Sosyal medya kullanımı hem markalar hem de web siteleri için en önemli unsurlardan biri halinde. Öyle ki, pek çok yönlendirme çeşitli sosyal medya araçları üzerinden yapılmakta. BuzzSumo, bu noktada büyük bir boşluğu kapatarak SEO çalışmanıza sosyal medya verisi sağlıyor.
Tamamen ücretsiz olarak kullanabildiğiniz BuzzSumo, sosyal medya paylaşımlarını kolayca takip ederek en iyi performans gösteren sayfaları sizinle paylaşır. Bu sayede sosyal medya trendlerini başarılı bir şekilde SEO stratejinize eklemleme fırsatınız var.
5- Mangools
Mangools, yazılımında içerdiği diğer araç eklemeleri sayesinde web sitenize dair oldukça fazla veri sunar. Aynı zamanda, verileri de bir arada değerlendirme yapay zekasına sahip. Birbirinden farklı eklentiler kullanarak edindiğiniz sonuçları birleştirerek analiz etmek faydalı olabiliyor. Bu noktada Mangools size gerekli verileri birleştirerek sunma kapasitesine sahip. Uygulamanın 10 günlük bir ücretsiz deneme süresi mevcut. Sonrasında ise uygun bir fiyatla tüm bu verileri görüntüleme şansınız var.
Dilerseniz Orphan Page Nedir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
6- Serpstat
Serpstat üzerinden Lite verilerine hızlı bir şekilde ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Premium özellikler için ise ödeme planı gerekli.
Eklentinin üç temel bölümü bulunuyor:
- Sayfa içi SEO parametresi
- Sayfa analizi
- Domain analizi
Bu temel bölümler üzerinden hem kendi web sitenizin hem de rakip sitelerin verilerine hızla ulaşabiliyorsunuz. Serpstat sayesinde tek bir link üzerinden büyük bir etki analizinin denetimini yapmak mümkün.
7- SEOQuake
Tamamı ücretsiz olarak kullanılabilen bu eklenti, sayfa analizi önerileri ile SEO çalışmanıza büyük bir katkı sağlayabilir. Web site analizini başarılı bir şekilde yapan SEOQuake, kapsamlı analizinin yanı sıra sayfaların ayrı ayrı değerlendirmesini öne süren göstergeler ile hizmet sunuyor. Bu sırada anahtar kelime analizine önem vererek sayfanızı öne çıkaracak tavsiyeler vermekte.