SEO’nun Geleceği Nasıl Olacak? Arama motoru optimizasyonu (SEO), 2000’li yıllardan itibaren gelişim göstermeyi sürdüren bir sektördür. Dijital ortamın gündelik kullanımımızda olan yerinin artışla birlikte gelişimi de pozitif olarak artmıştır. E-Ticaret siteleri, çeşitli hizmet sağlayıcılar, blog ve içerik siteleri SEO sayesinde daha fazla kullanıcıya erişebilmiş, bu sayede de gelirlerinde artış sağlayabilmişlerdir.
SEO çalışmaları geçmiş dönemlerde sadece backlink inşasından oluşabilse de, günümüzde oldukça niş bir çalışma havuzuna sahiptir. Belirli bir E-Ticaret sitesinin SEO çalışmaları minimum olarak bu çalışmalar gerekmektedir:
- Teknik SEO Çalışmaları
- İçerik Çalışmaları
- Görsel Optimizasyonu
- Editör
- Backlink İnşası
Gelecekte SEO sektörünün dönüşümü de bir başlık üzerinden değil, birden fazla iş kolu ile birlikte şekillenmektedir. Arama motoru optimizasyonunun web site sahiplerine daha iyi sıralama sonucu almaları için sunduğu minimum standartlar, kullanıcı deneyimi ile doğrudan etkileşim altında olmayı zorunlu kılmaktadır. Bu yüzden son zamanlarda SEO ile birlikte kullanıcı deneyimi de lugatımızda yer almaya başlamıştır.
Sizlere bugün ki içeriğimizde SEO’nun geleceği hakkında detaylar vermeyi amaçlıyorum.
Anahtar Motoru Optimizasyonu
Dijital pazarlamanın alt kollarından biri olarak ortaya çıkan SEO, arama motorlarında öne çıkmak üzere web sitelerin istedikleri sonuçlarda daha üst sıralarda yer almasını amaçlayan çalışmalar bütünüdür. Arama motorlarının, web sitelerin sıralanmasında çeşitli kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterler, dijital pazarlama sektöründe haksız rekabet oluşmaması ve kriterlerin kötüye kullanılmaması adına detaylı bir şekilde paylaşılmamaktadır. Öte yandan, kriterlerin içeriğine dair ipuçları mevcuttur. Arama kriterlerinin işleyiş biçimine yönelik verileri doğru şekilde değerlendirebilen kişiler, SEO alanında uzmanlaşma ve optimizasyon sürecini derinleştirme konusunda ilerlemektedir.
Web sitesini optimize ederken uzmanlar site içi SEO ve site dışı SEO şeklinde başlıklar altında değerlendirilmektedir. Site içi SEO, web sitesinde yapılacak teknik düzeltmelere işaret etmektedir. Site dışı SEO ise, backlink artırma gibi yöntemlerle optimizasyon sağlamayı, dışarıdan verilen linkleri artırmayı hedefler. Öte yandan; SEO günümüzde backlink çalışmalarına indirgenemeyecek kadar gelişmiştir. Arama motorlarının teknik alt yapısının geliştirilmesi:
- Cloaking
- Trafik botları
- Görünmeyen yazılar
- Anahtar kelimelerin art arda yığılması gibi black hat SEO işlemlerini engelleyebilecek seviyeye gelmesi ile sonuçlanmıştır.
Özetle dijitalleşme alanında yaşanan tüm gelişmeler, SEO işlemlerini ilerletmiş ve yeni tekniklerin önünü açmıştır.
SEO’nun Geleceği Nasıl Olacak?
Arama motoru optimizasyonu yani SEO, bir dijital pazarlama yapısından ayrılarak, kendine has bir sektöre dönüşmüş durumda. Son 15 yılda sektörün geçirdiği evrim, SEO’yu web site sahipleri için en zorunlu alan olarak sunmakta. Yazının başında yer verdiğim beşeri ihtiyaç listesine ek olarak birçok uzmanlaşmış iş sahasını da kendi içerisinde barındırmaktadır. Artık sosyal medya içerikleri bile SEO kriterlerine uygun olarak hazırlanmaya başlanmıştır.
SEO’nun geleceğine odaklanırken düşünmemiz gereken ilk kısım, arama motorlarının hayatımızdaki yeri ne olacak? Arama motoru yapıları ülkemizde ve dünyada insanların sosyal medya etkileşimlerinin ardından en sıklıkla başvurduğu yapılar arasında yer alıyor. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte artan dijital ihtiyaçlar için insanlar arama motoru kullanımına daha sık yönlendiler. Bu da sektörün olağanüstü durumlara karşı direnişini ve insanların beşeri ihtiyaçları için dijitale karşı olan güvenini bir kez daha göstermiş oldu.
Örneğin H&M ve Zara gibi mağazalar, fiziksel mağazalarını azaltarak dijitale olan yatırımlarını arttırmayı tercih ediyorlar. İnsanların fiziksel etkileşimler yerine daha fazla alternatifle daha az temas ve daha kolay yöntemlerle dijitalden ulaşabiliyor olmaları da bunda etmen. Bugün bile hemen her ihtiyacımızı dijitalden karşılayabiliyorken, gelecekte bunun çok daha fazla artış göstereceğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Arama motoru da bu noktada kullanıcıların belirli ihtiyaçlarına karşın doğrudan yapacağı ilk sorgulama olarak önemini koruyacaktır. Belirli bir ürün ya da belirli bir hizmet için alternatifleri kıyaslamak ve daha uygun fiyata daha kaliteli çözüme ulaşmak için bugün için daha iyi bir cevap yok. İşin bilgi ve deneyim kısmında da cevap maalesef değişmiyor. İnsanlar gündelik merak ettikleri soruları bile arama motorundan sınırsızca aratarak yanıtlara ulaşabiliyor.
SEO Trendleri
SEO sektörünün gelişimi aslında trendlerin de doğru takip edilmesingen geçmektedir. Bu alanda Google düzenli olarak Web Masterlar için bir rehber yayınlıyor. Ancak buna ek olarak belirli trendler de site sahiplerinin çalışmalarını doğrudan etkileyebiliyor. Örnek vermek gerekirse 2005-2010 arasında SEO uzmanları spam içerikler ve backlink çalışmalarıyla oldukça hızlı bir şekilde index alabilirlerken, günümüzde spam içerikler Google nezdinde en büyük eksi olarak nitelendirilebiliyor. SEO alanında oluşan trendler de dolayısıyla hızla değişebilmektedir. SEO çalışması yürüten ekipler ya da kişiler bu trendleri gözlemledikleri ve geliştirdikleri oranda başarıya ulaşmaktadır.
En Sık Uygulanan SEO Trendleri
-
Arama Niyeti
Arama niyeti, belirli bir amacın arama motoru üzerinde nasıl dile alınacağını öngörmeniz üzerinden oluşan bir çalışmadır. Google algoritması, kullanıcı ve site sahiplerine bu alanda kesişim kümesi oluşturmak için düzenli olarak güncelleme yayınlamaktadır. Ancak işe Google tarafından bakarsak, Google’ın hedefi belirli bir aramayı yapan kullanıcının istediği bilgiyi en net ve doğru şekilde kullanıcıya ulaştırmaktır. Bu anlamda son yayınlanan SERP sonuçları da, kullanıcıların doğrudan sonuçlara ulaşması anlamında büyük bir adım oldu.
-
SERP Sonuçlarına Odaklanmak
Kullanıcılar Google üzerinden nasıl aramalar yapar? Hangi soruları sorarlar? Cevap ne şekilde olursa onları tatmin eder? Cevaba doğrudan ulaşabiliyorlar mı? Soruları, günümüz SEO’unun en temel yapı taşlarından birisi. Örnek vermek gerekirse AÖF 2021 sınav tarihi diye bir arama yaptığınızda, doğrudan arama sonuçlarını görmek istersiniz. Bunu da Google bilerek kullanıcılara SERP sonuçlarını sunmuştur. O yüzden oluşturulacak içeriklerde bu doğruluğa yönelmek gerekmektedir.
-
Yapılandırılmış Veri
Yapılandırılmış veri şemaları, okuyucuların ve Google arama motorunun botlarının, belirli bir hedefe ya da aranma yapılmış odak anahtar kelimeye çabuk ulaşması adına oluşturulmuş yapılardır. Bu yapılar sayesinde belirli bir arama yaptığınızda, doğrudan site içerisinde çözüme ulaşılabiliyor mu? Kullanıcı gereksiz bilgilerdense doğrudan sonuca ulaşabiliyor mu soruları yanıtlanıyor aslında. Örneğin içeriğin başında özet olarak yazının detayların bahsetmek ve alt başlıkları yazının başında okuyucuya sunmak bu anlamda örneklerden bazıları.
-
Site Hızı
Site hızı bugün için değil sadece son 10 yıldır SEO anlamında uygulanan en önemli teknik çalışmalarında başında yer alıyor. Doğru site hız optimizasyonu yapıldığı taktirde, Google bunu okuyucuya dair iyi bir veri olarak nitelendirerek daha üst sıralarda ödüllendirme yapabiliyor. Sitenin hızlı açılması, görsellerin hızlı yüklenmesi, metnin sayfaya tıklar tıklamaz karşınıza çıkması gibi detaylar kullanıcılar için iyi bir deneyim iken, site sahiplerinin de Google tarafından daha üst sıralarda ödüllendirilmesi açısından oldukça önemlidir.
-
BERT Algoritması
Bert Algoritması, Ekim 2020’de çıktığında birçoğumuz için büyük soru işaretleri barındırıyordu. Ancak geçen zaman ile birlikte, Google’ın yapay zeka ve öğrenme metotları hakkında yaptığı güncelleme ortaya çıkmış oldu. Artık Google belirli bir yazının sadece odak anahtar kelimesine değil, bütününe odaklanarak bu yapının belirli bir arama yapan ziyaretçinin yaptığı arama ile ne kadar ilişkili olduğunu da gözler önüne seriyor.
Bunlara ek olarak dikkat edebileceğiniz birkaç önemli kural:
- Mobil uyumlu web site tasarımı zorunluluk haline gelmiştir. Google başta olmak üzere arama motorları mobil dizin kullanmaktadır.
- İçerik hazırlarken hedef kitlenin konuya yönelik sorularına kulak verin. İçerikte soruları mümkün olduğunca yanıtlamayı hedefleyin.
- İçeriklerinizi görsel kullanarak çeşitlendirmek Google Discover optimizasyonunu sağlamak adına yararlı olacaktır.
- Omni-channel marketing; çok kanallı pazarlama şeklinde çevrilebilen pazarlama yöntemini öğrenmek web sitenizi geliştirmenizi sağlayacaktır.
Site optimizasyonunu hedeflerken son trendleri takip etmeyi ihmal etmemelisiniz. Trendleri takip etmenin yanı sıra, ilk önceliğinizin kaliteli içerik sağlamak olması sitenizi uzun vadede optimize edecektir.