SSL nedir? bir web sitesinin kimliğini sorgulama ve doğruluma işlemlerini sağlayan, buna istinaden sitenin güvenlik ihtiyaçlarını yerine getiren bir dijital güvenlik sertifikasıdır. SSL sertifikası ile siteye erişim sağlayan kullanıcıların isim, adres, telefon, kredi ya da banka kartı numarası gibi hesap bilgilerinin üçüncü şahısların eline geçmesini engelleyen bir güvenlik protokolüdür. Kısacası SSL sertifikası ile verilerin gizliliğinini ve sürdürülebilirliğini koruma altına alabilirsiniz.
SSL Açılımı?
SSL açılımı Secure Sockets Layer olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe karşılığı olarak “Güvenli Giriş Katmanı” olarak bizlere yansıyor. O Zaman gelin SSL açılımının Türkçe karşılığını anladıktan sonra içeriğimize devam edelim.
SSL Nasıl Çalışır?
SSL nasıl çalışır?, ilgili firmanın kimlik bilgileri üzerinden kriptografik kodlanmış anahtarlar yardımıyla dijital bağlama işlemi gerçekleştirilerek sağlanır. SSL için Public (Umumi) ve Private (Özel) oturum anahtarları oluşturulmaktadır. Bir kullanıcı, SSL güvenliği barındıran bir siteye girdiğinde tarayıcı ve web sunucusu arasında bir bağlantı meydana gelmektedir.
İlk bağlantıda, public ve private key kullanılarak oturumlar anahtarları oluşturulur. Bu anahtarlar transferi sağlanan bilgilerin şifrelenmesi ve şifrenin deşifre edilmesi adına kullanılır. Oturum anahtarları sınırlı bir süre için kullanıma açık olup, yalnızca özel oturumlar için kullanılabilmektedir.
SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?
SSL sertifika çeşitleri kullanım alanlarına göre 6 farklı şekilde kullanabileceğimiz karşımıza çıkıyor.
- DV (Domain Validation) SSL Sertifikası: Başvuru sahibinin domain kullanma hakkını kontrol altına alan, en düşük maliyetli SSL sertifikasıdır. Sertifikaya ihtiyacı olan web sitesinin firma bilgilerini göndermesine gerek kalmadan kolayca alabileceği bir sertifika türüdür. Sertifika talep eden site ile paylaşılan bilgiler şifrelenir fakat şifrelerin oluşturulma kaynağı doğrulanmamaktadır.
- OV (Organizational Validation) SSL Sertifikası: Sertifika talebinde bulunan firmanın bilgileri doğrulanır. OV SSL sertifikası kontrol işlemlerinin tamamlanmasının ardından verilmektedir. Bu neden DV SSL sertifikasına göre daha uzun süreçte elde edilmektedir. Fakat firma bilgilerinin görülmesi sebebiyle çok daha güvenilirdir.
- EV (Extended Validation) SSL Sertifikası: Sertifika talebinde bulunan firmanın domaini doğrulanmasının ardından firma bilgileri sağlayıcı tarafından istenir. Sonrasında firma ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulur. Uzun kontrol ve incelemelerin gerçekleştiği bu sertifika türü en güvenilir olanıdır.
- Standart SSL Sertifikası: Tek bir domain üzerinden güvenlik doğrulaması sağlanabilen SSL sertifika türüdür.
- Multi Domain SSL Sertifikası: Birden fazla domainin tek bir sertifika üzerinden doğrulanabildiği güvenlik sertifikası çeşididir. Bir domain için satın alınan sertifika ile üç domaine kadar kullanım sağlanabilmektedir.
- Willcard SSL Sertifikası: Sertifikanın içerdiği domain ve tüm subdomainlerinin imzalanmasını sağlayan sertifika türüdür. Kurulum işlemi *.domain.com şeklinde yapılmaktadır.
SSL’in SEO İçin Önemi Nedir?
Google algoritmaları için iyi bir web sitesinin tanımı; içeriksel anlamda fayda sağlayan, kullanıcı dostu temalara sahip ve güvenilir olma niteliklerine sahip olmaktan geçer. Güvenlik konusu SEO alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle ürün ya da hizmet pazarlaması sağlanan e-ticaret sitelerinde ve işletmelerin sitelerinde üzerinde durulması gereken bir konudur.
Bu tarz sitelerde kullanıcıların kişisel bilgilerinin ve banka hesabı bilgilerinin yer aldığından SSL güvenlik sertifikaları mutlaka edinilmelidir. Unutmamak gerekir ki siteniz için SSL sertifikası almış olmanız, sitenizin arama sonuçlarında üst sıralara yükselmesine doğrudan etki sağlamayacaktır. SSL sertifikası alarak, Google’ın güvenilirlik kriterini sağlamış olursunuz. Sitenizi üst sıralara taşımak için siteniz adına yapmanız gereken iyileştirme çalışmalarını sürdürmelisiniz.
SSL Kurulumu?
SSL Kurulumu için ücretli, ücretsiz birçok kaynak bulunmaktadır. Çünkü SSL sertifikası web siteleri için olmazsa olmazlar arasında. WordPress için eklentiler kısmından bir iki tık ile SSL sertifikasını kurabilirsiniz. WordPress en popüler SSL sertifikasına “Really Simple SSL” eklentisi ile sahip olunabilmektedir. 4 Milyondan fazla kurulum ile zirvedeki yerini korumaktadır.
SSL kurarak web sitenize seo ve ziyaretçi tarafında güven katabilirsiniz.