WordPress, dünya üzerinde en fazla kullanıcı sayısına sahip içerik yönetim sistemidir. Kolay kullanımı, özelleştirilebilir eklentileri ve güçlü altyapısıyla dikkat çeken WordPress, internet üzerindeki birçok web sitesinin yapılandırılması amacıyla kullanılmaktadır. Öyle ki oldukça popüler olan ve küresel çapta etkili olan siteler dahi WordPress’i tercih etmektedir. Durum böyle olunca birçok kişi, web sitelerinin başarısında kilit rol oynayan WordPress SEO çalışmalarını merak etmeye başlamıştır. Bu platformun tam bir SEO dostu olduğu ve eklentileriyle de iddiasını desteklediği rahatlıkla söylenebilir.
Bu yazımızda, WordPress SEO çalışmalarının ne olduğundan başlayarak “WordPress SEO nasıl yapılır?” sorusunun cevabını arayacağız. İşte detaylar…
WordPress SEO Nedir?
WordPress SEO, web sitelerinin arama motoru algoritmalarına uygun olarak optimize edilmesidir. Aynı sektör içerisinde yer aldığınız rakip web sitelerinin arasında ön plana çıkabilmeniz için WordPress SEO çalışmalarını düzenli olarak yapmanız gerekir. Bu işlem, WordPress kategorisinin dışında kalan SEO çalışmalarının aksine oldukça kolaydır. Çünkü bu platformda optimizasyon işlemlerini kolaylaştıran ve otomatik olarak tamamlanmasını sağlayan bazı eklentiler bulunur. Üstelik ücretli eklentilerin yanında ücretsiz eklentilerin de sayısı oldukça fazladır.
Fakat WordPress SEO çalışmalarının tek başına etkili olmasının mümkün olmadığını söyleyebiliriz. SEO uzmanları tarafından düzenli ve etkili bir şekilde planlanan SEO stratejileri, her zaman daha başarılı olacaktır. Zira özenle ve emek verilerek yapılan çalışmaların yerini WordPress özellikleri alamayacaktır. Buna rağmen, sizleri temel birkaç optimizasyon işleminden kurtaracak ve işlerinizi hızlandıracak WordPress SEO eklentilerinden de yararlanabilirsiniz.
WordPress SEO Uygulamaları
WordPress SEO çalışmalarının arama motoru algoritmalarına uyumlu stratejiler geliştirme konusunda sizlere destek olacağından bahsettik. Şimdi bunu nasıl uygulayacağınıza dair birkaç ipucunu paylaşalım. Web sitenizin başarısını olumlu yönde etkileyecek WordPress SEO uygulamaları şu şekildedir:
1. SEO Uyumlu Bir Tema Seçin
WordPress’e sitenizi kayıt ettiğinizde hazır bir temayla birlikte gelecektir. Fakat doğru bir optimizasyon işlemi için WordPress ücretli ve ücretsiz temaları içerisinden sizin için en uygun olanı seçmelisiniz. Bu aşamada, temanın SEO ile uyumlu ve hızlı çalışan bir altyapısının olmasına özen göstermelisiniz.
2. Tercih Edilen Alan Adınızı Belirleyin
Web sitenizin arama motorlarında hangi domain (alan adı) ile görünmesini tercih ediyorsanız, WordPress SEO çalışmaları esnasında bunu belirleyebilirsiniz. WordPress alan adı düzenlemeleri için iki farklı seçenek sunmaktadır. Aralarındaki fark ise yalnızca “www” eklentisidir. Bir örnek ile açıklamamız gerekirse:
- https://seofd.net/
- https://seofd.net
Görüldüğü üzere URL’ler birbirine çok fazla benzer. Fakat düzenlenmesinin zorunlu olmasının nedeni, Google gibi arama motorlarının her iki alan adını da farklı olarak algılamasıdır. Bu doğrultuda, WordPress adresi ve site adresini belirlemek için oldukça kısa bir işlem yapmanız gerekecektir. WordPress Yönetici Paneli→ Ayarlar → Genel adımlarını takip ederek dilediğiniz URL adresini girebilirsiniz.
3. Güvenilir Hosting Sağlayıcılardan Yararlanın
WordPress SEO için en önemli optimizasyon çalışmalarının başında site hızı gelir. Bunu sağlamanın yolu ise güvenilir bir hosting sağlayıcıdan geçer. Zira güçlü altyapısı olmayan bir WordPress hesabı, web sitenizin iyileştirilmesi için yeterli performansı gösteremeyecektir. Böylece hem ziyaretçi trafiğiniz sitenizin hızının yavaşlamasına neden olacak hem de güvenlik açıkları nedeniyle saldırılara açık hale gelecektir.
4. SEO Eklentisi Yükleyin
WordPress SEO’nun son derece önemli bir işleyişinin olmasının esas nedeni, eklentilerdir. Eğer WordPress’i içerik yönetim sistemi olarak kullanıyorsanız, kesin olarak eklentilerinden yararlanmanız gerekir. Bunun öncesinde kısa bir araştırma ile sizin için en uygun SEO eklentilerini tespit edebilirsiniz. Çünkü WordPress kütüphanesinde o kadar fazla seçenek bulunmaktadır ki ihtiyacınıza yönelik bir özellik bulmanız kaçınılmazdır. Üstelik ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok alternatif de vardır. Yaygın olarak kullanılan SEO eklentilerini indirerek kurulumunu tamamladığınızda, özellikle temel optimizasyon işlemlerinin yükünden kurtulacaksınız. Performansı iyi olan birkaç SEO eklentisinden örnek vermemiz gerekirse:
- Yoast SEO
- W3 Total Cache
- Google XML Sitemaps
- All in One SEO Pack
- Rank Math
- SEMRush
5. Kalıcı Bağlantı Yapısını Ayarlayın
WordPress, SEO dostu URL yapılandırması konusunda da birkaç seçenek sunar. Buna göre, WordPress→ Ayarlar→ Kalıcı Bağlantılar adımını takip ederek özel bir URL yapısı belirlemelisiniz. Böylece içeriklerinize göz atan ziyaretçileriniz, anlamlı ve H1 başlığınızın yer aldığı SEO dostu URL yapılarınızı görecektir.
6. Site Görünürlüğünü Kontrol Edin
WordPress SEO optimizasyonu çalışmalarınız sırasında bazı sorunlar fark edebilirsiniz. Bunlardan en önemlisi, içeriklerinizin arama motoru sonuç sayfasında listelenmiyor oluşudur. Site görünürlüğü ayarları, WordPress üzerinden kontrol edilebilir. Diyelim ki henüz yapım aşamasında olması nedeniyle web sitenizi, WordPress yönetim panelinde yer alan okuma bölümünü kullanarak arama sonuçları için engellediniz. Eğer bu işlemi sitenizi yayına aldığınızda düzenlemezseniz, içeriklerinizin arama motorlarında listelenmesi imkansızdır. Bu nedenle, site görünürlüğünüzü kontrol etmeniz çok önemlidir.
7. Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Özellikle içerik odaklı web siteleri için gerekli olan anahtar kelime araştırması da WordPress SEO uygulamaları içerisinde yer alır. Hedef kitle belirleme ve ziyaretçi trafiğini arttırma gibi etkenler için anahtar kelime çalışmasının yapılması zorunludur. Üstelik bu araştırma, konuya dair araçlar sayesinde hızla tamamlanabilir. Örneğin, Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi gelişmiş bir anahtar kelime araştırma aracı kullanmanız, içeriklerinizin kalitesini arttırmanız açısından son derece önemlidir.
8. Sitenizi Google Search Console’a Ekleyin
WordPress SEO uygulamalarınızın başarısını ve sitenizin performansını ölçmek için Google Search Console’a ihtiyacınız vardır. Daha önce sitenizi uygulama üzerinden doğrulamadıysanız, hiç vakit kaybetmeden bu işlemi tamamlamalısınız. Arama motorlarının sitenizi taramasının ardından elde ettiği verileri görüntülemeniz, Google Search Console ile çok kolay olacaktır. Bu sayede SEO stratejilerinizi geliştirmeniz gereken ve eksik olduğunuz çalışmalarınızı tespit edebilirsiniz.
WordPress sitenizin Google Search Console’a eklenmesi için şu adımları takip etmelisiniz:
- Google Search Console hesabınıza giriş yapın.
- Karşınıza çıkan ekranda sol tarafta yer alan bölüme alan adınızı girin ve sahibi olduğunuzu doğrulayın.
- Doğrulama işlemi ve Google onayının ardından Google Search Console kullanmaya başlayabilirsiniz.
9. Başlık, Başlık Etiketi ve Meta Açıklamalarına Özen Gösterin
İçeriklerinizde H1 etiketiyle yer alan başlıklarınızı, başlık etiketlerinizi ve meta açıklamalarınızı oluştururken gerekli özeni göstermelisiniz. Ziyaretçilerinizin sitenize dair deneyimleri, bu düzenlemelerinizin etkisiyle iyileşecek ve WordPress SEO başarınızı arttıracaktır. H1 başlıklar kullanıcıların içeriklerinize tıklamasını sağlayacak, başlık etiketleri içeriklerinizin ne hakkında olduğuna dair arama sayfasında bilgilendirme yapacak ve meta açıklamaları da tıklanma oranlarını arttırarak organik trafiğinizi olumlu etkileyecektir. Görüldüğü üzere bir web sitesinin başarısı için her üç etken de oldukça önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Dilerseniz WordPress SEO çalışmalarınızda sizlere büyük yardımız olacak WordPress Hız Eklentileri ve Kullanımları adlı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
10. Görselleri Optimize Edin
Her web sitesi yöneticisi bilir ki içeriklerin ilgi çekici olması ve okunmasının kolaylaşması için görsel kullanımı çok önemlidir. Site içi görsellerin her birinin net, boyutları SEO kurallarına uygun ve alt etiketleri düzenlenmiş olması gerekir. Aksi halde arama motoru botları sitenizi taradığında anlamsız ve kalitesiz eklentilere denk gelecek ve performansınızı olumsuz etkileyecektir. Bunu önlemek adına yapmanız gereken görsel optimizasyon işlemleri şu şekildedir:
- İçeriğinize ekleyeceğiniz görsel, optimize edilmiş ve anlamlı bir dosya ismine sahip olmalıdır.
- Dosyanın isminde anahtar kelimelere yer verilmelidir.
- Site hızının düşmemesi için görsel boyutları düzenlenmelidir.
- Ziyaretçilerin ilgisini kaybetmemesi adına net ve anlaşılır görseller seçilmelidir.
Bu yazımızda açıkladığımız üzere WordPress SEO, web sitelerinin arama motoru algoritmalarına uyum sağlaması için etkili bir yöntemdir. Doğru ve başarılı bir WordPress SEO çalışması, ancak çeşitli işlemlerin ardından sonuç verir. Tabii ki WordPress SEO uygulamaları içeriğimizde listelediklerimizle sınırlı değildir. Fakat en önemli başlıklardan olduklarını söylememizde de fayda vardır. Son olarak, deneyim ve pratiğin sizlere çok yardımcı olacağını söylemeliyiz. Zira tamamladığınız her bir strateji bir diğerinin yolunu sizlere gösterecek ve çalışmalarınız için ön ayak olacaktır.