Inbound ve Outbound Marketing Nedir?

Inbound ve Outbound Marketing Nedir?

Pazarlama, sunduğunuz ürün veya hizmetin kitleler tarafından tercih edilmesi konusunda önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda pazarlama stratejileriyle farklı yöntemler uygulanır. Stratejiler arasında bulunan inbound ve outbound marketing birçok kişi için kafa karışıklığına neden olabiliyor. Biz de bu yazımızda bu iki pazarlama stratejisini size anlatacağız. Hazırsanız başlayalım.

Inbound Marketing Nedir?

Inbounda pazarlamanın amacı, sürekli müşteri olabilecek kişilere uygun içerikler oluşturmaktır. Böylece işletmenin ürünlerine veya hizmetlerine müşteriyi çeker. Bu yöntem, verdiğiniz hizmetin faydalarını ve ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı müşterilere açıklar. Müşterileriniz, bu pazarlama stratejisi ile müşterilerin hizmetinizi, ürününüzü satın almaya teşvik edebilirsiniz. Inbound marketing dijital mecra araçlarının kullanılmasıyla hemen hemen eş anlamlı hale gelmiştir.

Inbound pazarlama için uygulanan yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Web sitesi blogları
  • Sosyal medya gönderileri
  • Podcastler
  • Videolar
  • SEO çalışmaları
  • Infografikler

Müşterilerinize güven yaratmak için güçlü bir yoldur. İlgi çekici içerikler oluşturulduğu takdirde potansiyel kitlenizle daha güçlü bağlar kurabilirsiniz. Bu bağ sayesinde satışlarınızı arttırmanız mümkündür.

Outbound Marketing Nedir?

Outbound marketing, potansiyel müşterilerinizin size gelmesi yerine onları takip etmeyi hedefler. Sadece hedef kitlenize değil farklı kişilere de ürünlerinizi tanıtırsınız. Bu pazarlama stratejisinde konvansiyonel medya araçları kullanılır. Outbound pazarlamada potansiyel kitle minimum düzeyde hedeflenir. Aşağıdaki araçlar outbound marketing için en çok tercih edilenler arasında yer alır:

  • TV reklamları
  • Billboard
  • Pop-up reklamları
  • Gazete ilanları
  • Broşürler

Outbound marketingde kullanılan araçlar konvansiyonel olduğundan dolayı analizlerin yapılması daha zordur. Bunun sebebi inbound marketingde dijital mecraların kullanılmasıdır. Örneğin; bir televizyonda izlenen reklamın kimler tarafından ürünün satın aldığı bilinmez. Ancak dijital ortamda yaptığınız çalışmaları analiz edebilirsiniz. Hazırladığınız bir kampanyanın başarılı olup olmadığını saptamanız mümkündür.

Inbound ve Outbound Marketingin Zorlukları Nelerdir?

Her pazarlama stratejisinin belirli zorlukları vardır. Doğru bir şekilde inbound veya outbound pazarlama stratejisini gerçekleştirecekseniz bu zorlukları göz önüne almanız gerekiyor. Aşağıdaki başlıklarda bu pazarlama yöntemlerinin zorluklarını ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.

Inbound Marketing Zorlukları

Bu pazarlama stratejisi, günümüzün ilerleyen teknolojisinde çok fazla tercih ediliyor. Özellikle internetten alışverişin arttığı bu dönemde inbound marketing, firmalara avantaj sağlıyor. Inbound marketingin zorlukları ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Pazarlama alanı çok çeşitlidir. Çalışmalar, farklı platformlarda gerçekleşir. Bu, her platform içinde güncel kalmayı gerektirir. Farklı entegrasyon araçları kullanılarak kendi kitlenizi tanıyabilirsiniz.
  • Inbound marketing çalışmaları uzun vadede sonuç göstermeye başlar.
  • Stratejilerinizi belirlemek açısından çeşitli kaynakların kullanılması gerekir. Kaynakların belirlenmesi için belirli bir oranda zaman ayırmalısınız.
  • Gerek sosyal medya gerek SEO çalışmaları bir uzman ile yapılmalıdır. Profesyonel bir çalışmayla daha etkili sonuç almak için bütçe ayırmanız gerekir.

Inbound pazarlamada müşterilerinizle olan bağlantınıza dikkat etmelisiniz. Onların memnuniyetlerini, isteklerini veya şikayetlerini göz önüne almalısınız. Yaptığınız çalışmaları analiz etmeyi de unutmayın. Yapılan analizler sayesinde ilerleyen dönemde ne gibi çalışmalar yapabileceğiniz konusunda öngörü sahibi olabilirsiniz.

Outbound Marketing Nedir?

Şirketiniz açısından outbound marketing, aktif bir şekilde çalışılması gereken bir stratejidir. Bu pazarlama stratejisinin en büyük zorluğu, kitlenin daha dar olmasıdır. Outbound pazarlamada şirketiniz, televizyon reklamlarını geliştirmek ve reklam panolarını yerleştirmek gibi birçok araştırma yapmalıdır. Aşağıdaki maddelerde outbound marketingin diğer zorluklarını görebilirsiniz:

  • Bugün birçok marka outbound pazarlama stratejisini uygulamaya devam ediyor. Bu kadar fazla reklamın önünde fark edilmek için ayrıca özen göstermelisiniz.
  • Konvansiyonel medya araçları, maddi açıdan biraz daha zorlayıcıdır.
  • Outbound marketingte veri toplamak biraz daha kısıtlıdır.
  • Reklamlarınızı kişiselleştirmek için panoları yerleştireceğiniz yeri araştırmanız gerekebilir. Markanızın nerede ve nasıl görüneceğine karar vermek için zaman harcamalısınız.

Ürünlerinizi veya hizmetinizi pazarlamak için outbound pazarlama düşünüyorsanız, el ilanları, kartvizitler gibi birçok alternatiften yararlanabilirsiniz. Markanızı ilerletmek için inbound veya outbound pazarlama stratejilerini planlamanız mümkündür. Şirketinizin durumunu göz önüne alarak hangisinin daha uygun olacağını belirleyebilirsiniz.

Inbound ve Outbound Marketing Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir marka için başarıya ulaşmak, en doğru pazarlama yönteminin uygulanmasıyla mümkündür. Yöntemlerin getirileri her yıl farklı olabilir. Bunun yanı sıra her yıl farklı trendler ortaya çıkıyor. Bulunduğunuz sektörü takip etmek, tüm bu nedenlerden dolayı çok önemlidir. Siz de hedeflerinizi gerçekleştirmek için inbound ve outbound marketing stratejileri arasında kalabilirsiniz. Aşağıdaki maddelerde bu iki pazarlamanın arasındaki farkı daha net şekilde görebilirsiniz:

  • Inbound marketing, hizmet ve ürünüyle ilgilenebilecek potansiyel kitleyi analiz etmeniz konusunda avantajlıdır. Outbound marketing ise daha çok hedef kitleden bağımsız bir pazarlama stratejisidir.
  • Inbound marketing, müşterinin içeriklerle, videolarla ürünü satın almasını hedeflerken outbound marketing, satışın izlenerek yapılmasını sağlıyor.
  • Akışkan ve çok yönlü olan outbound marketing, farklı platformların kullanılmasına olanak tanır. Outbound marketing, daha çok tek yönlü pazarlama stratejisidir.
  • Dijitalleşmenin her geçen gün daha fazla ilerlemesiyle inbound marketing daha fazla tercih ediliyor.
  • Inbound pazarlamada mutlaka bir web sitesine sahip olmak gerekiyor. Outbound pazarlama, hem kitlesel hem de dijital araçlarla gerçekleştirilebilir.
  • Outbound için CRM yazılımına ihtiyaç yokken inbound pazarlama da mutlaka CRM yazılımı kullanılmalıdır.

Yukarıdaki farklara göre siz de potansiyel kitlenizi etkilemek için pazarlama stratejisini seçebilirsiniz. Peki, bu iki pazarlama yöntemini bir arada kullanmak mümkün mü? Gelin, hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.

Inbound ve Outbound Marketing Bir Arada Uygulanabilir Mi?

Satış yapıyorsanız, en önemli amacınız şüphesiz müşterilere ulaşmaktır. Bunun için hem inbound hem de outbound stratejilerinden yararlanmanız mümkündür. Son dönemlerde daha az veri sağladığından ve sınırları olduğundan dolayı outbound stratejileri çok fazla tercih edilmiyor. Ancak outbound metotları, çok yönlü pazarlama stratejileri için kullanılabilir. Hatta şirketiniz için fayda sağlayabilir.

Mobil Öncelikli Indexleme (Mobile First Indexing) Nedir? isimli içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Şirketlerin çoğu, müşterilerle ilk teması kurmak için inbound pazarlamayı kullanıyor. Biraz ilerledikten sonra outbound stratejileriyle amacını destekliyor. Böylece önceden bağ kurduğu müşterilerle hala temas halinde kalmayı başarıyor.

Bu iki yöntemi bir arada kullanan şirketler, konvansiyonel araçları kullanarak müşteriyi bilgilendiriyor. Ardından inbound çalışmalarıyla müşterilerini satın almaya yönlendirebilir. İki yöntemin bir arada kullanılması, daha geniş bir reklam stratejisi oluşturabilir. Eğer ki, iki yöntemi kullanmayı düşünüyorsanız, iyi bir plan yapmalı ve adımlarınızı sağlam atmalısınız.

İçeriğimizde inbound ve outbound marketing hakkında detaylı bilgi verdik. Satışlarınızı yükseltmek ve markanızı tanıtmak için bu iki pazarlama stratejisinin önemli olduğunu söylemeliyiz. Doğru bir planla siz de hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *